Kanta-Häme

Budjetti herättää kasvutoiveita Hausjärvellä

– Kunta on ikään kuin nollatilanteessa. Tästä on hyvä lähteä nousuun, luonnehtii Hausjärven kunnanjohtaja Pekka Määttänen kolmen seuraavan vuoden taloussuunnittelua.

Toteamus juontaa laskevasta väkiluvusta, syntyneiden lasten määrän putoamisesta viidennekseen aiemmasta ja täysin pysähdyksissä olevasta rakentamisesta.

Maskusta Hausjärvelle saapunut kunnanjohtaja lähtee rohkeasti nostamaan hämäläiskuntaa Suomen kartalle.

Talousarvio sisältää rahaa niin yritys- kuin asuintonttien markkinointiin. Oittiin Lahdentien varteen nousee kunnan tunnuseläimen, majavan, elävöittämä valaistu mainospylväs. Omakotitonttien mainostamista tehostetaan ja alennuskampanjointia jatketaan.

Kunta tarvitsee uusia verotuloja, vaikkakin verotulojen ja valtionosuuksien kasvu on jo parina takavuonna yllättänyt ja kääntänyt alijäämäisen talousarvion ylijäämäiseksi tilinpäätökseksi.

– Veroprosentit pysyvät ennallaan eikä maksuihinkaan ole tiedossa korotuksia. Toivomme, että tulokehitys kaventaisi jälleen alijäämää, mutta takuita ei ole.

Kunnanvaltuusto saa ensi tiistaina käsiteltäväkseen ensi vuodelle laaditun yli 600 000 euroa alijäämäisen talousarvion. Seuraava vuosi näyttää 850 000 euroa alijäämää ja vuosi 2019 vielä lähes 400 000.

Raskaat vuodet 2018 ja 2019 selittyvät Ryttylän koulun kolmannen vaiheen noin 6 miljoonan euron investoinnista.

Rankka alijäämäkierre ei kuitenkaan syökse kunnan taloutta kriisiin. Tänä vuonna ennustetaan syntyvän 400 000 euron ylijäämä, joka kasvattaa koko ylijäämäpotin jo 3,5 miljoonaan.

Ensi vuoden investointipaketissa suurimmat kohteet löytyvät kunnallistekniikasta. Monnin ja Ryttylän teitä ja viemäriverkkoa rakennetaan yhteensä lähes 2 miljoonalla eurolla.

Monnin Pihonpellon alueella päästään rakentamaan ensimmäisiä asuntoja jo ensi kesänä. Lähiaikoina tulee myyntiin 23 tonttia, joista viiden rivitalon tontit on jo varattu.

– Uskomme ensi vuonna myytävän 15 asuintalotonttia, Määttänen sanoo ja toteaa, että tänä vuonna kaupat on tehty vain yhdestä tontista. HÄSA

 

 

 

 

 

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic