Kanta-Häme

Budjetti uhkaa sulkea Ryttylän kirjaston

Säästöjen etsiminen on johtamassa Hausjärvellä Ryttylän kirjaston sulkemiseen. Tarkoitus on korvata kylätalolla toimivan kirjaston palvelut kirjastoauton avulla.

– Vaikutus on ensi vuonna 30 000 euroa. Tässä ei ole henkilöstön vaikutusta mukana, kertoo kunnanjohtaja Päivi Terävä.

Henkilökunnan mahdollinen vähentäminen liittyy kunnassa käynnissä oleviin yt-neuvotteluihin. Parhaillaan selvitellään, paljonko eläkkeelle siirtyvien toimista voidaan säästää. Myös määräaikaisten työsuhteiden jatkamista harkitaan.

Niinpä talousarvioesitys ei sisällä uusia virkoja tai toimia. Tammikuussa yt-neuvottelujen päätteeksi kerrotaan, miten ensi vuodelle tavoitteeksi asetettu 100 000 euron säästö saadaan kokoon.

Kasvu minimissä

Vaikka kunnan veroprosentti nousee 21 prosenttiin, valtionosuuksien väheneminen kuristaa taloutta. Käyttömenot kasvavat kuluvaan vuoteen nähden vain 0,4 prosenttia.

Sairaanhoitopiirin ja terveyskeskuksen kuntien maksuosuuksien kasvu on 4,5 prosenttia, joten kunnan muiden menojen kasvu jää lähes olemattomaksi.

Veroprosenttiin on tulossa jälleen korotus sekä 2015 että 2016 siten, että veroprosentti nousee jo 22:een. Korotuksilla joudutaan korvaamaan valtionosuusleikkaukset.

Kriisin merkit näkyvissä

Kunnanjohtaja Päivi Terävä pelkää kunnan ajautuvan kriisikuntien joukkoon, jollei nykysuunta käänny.

Ensi vuodeksi on jouduttu laatimaan talousarvioesitys, joka jää 1,33 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.

Viime vuosi, kuluva vuosi ja vuodet 2015 ja 2016 näyttävät myös miinusta. Tänä vuonna alijäämää syntyy 900 000 euroa, ensi vuonna 1,3 ja seuraavina 600 000 ja 100 000 euroa.

Kunnan taseessa on kuitenkin vielä vuonna 2016 1,2 miljoonaa euroa ylijäämää jäljellä.

Velkamäärä ylittää vuonna 2016 jo 3 500 euroa asukasta kohti, kun kriisikunnan raja on nyt 3 423 euroa. Omavaraisuusastekin jää nyt 38 prosenttiin, kun sen pitäisi olla yli 50.

– Me joudumme rakentamaan paljon enemmän kuin tässä taloustilanteessa olisi mahdollista. Velkamäärä kasvaa pelottavaa vauhtia. Kolmen vuoden kuluttua voi olla edessä tilanne, että täytämme neljä tai viisi kriisikunnille asetetuista kuudesta kriteeristä, Päivi Terävä toteaa.

Rakentamispaineet jatkuvat

Ryttylän päiväkodin ja koulun kokonaispaketista valmistui tänä vuonna päiväkoti. Vanhan päiväkodin muutostyöt kouluksi valmistuvat ensi vuonna. Koulun uudisrakennustyöt alkavat vuonna 2016.

Talousjohtaja Markus Peevon resepti talouden korjaamiseen sisältäisi muutaman erittäin alhaisen tason investointivuoden ja samaan aikaan reippaasti ylijäämäiset tilinpäätökset.

– Rakentamistarpeet ovat suuret. Monni tarvitsee kunnallistekniikan. Lisäksi Oitin koulu, yläkoulu ja Lehtimajat odottavat peruskorjausta lähivuosina, Peevo sanoo.

Kunta käyttää vanhojen lainojen hoitoon lähivuosina jo vuotuiset 5–7 miljoonaa euroa.

Hausjärven kunnanhallitus käsittelee talousarviota tiistaina 10. joulukuuta ja kunnanvaltuusto tiistaina 17. joulukuuta. (HäSa)