Kanta-Häme

Budjettikirja ei pulskistunut Hausjärvellä

Lähes 600000 euroa miinukselle jäävä talousarvio ei paisunut Hausjärvellä kunnanvaltuuston käsittelyssä piiruakaan.

Hikiän kirjasto lakkautetaan. Liikunta ja kulttuuri jäivät ilman 17000 euron avustusrahoja.

Alijäämältä ja säästöiltä ei vältytty, vaikka veroprosenttia korotettiin ensi vuodeksi puolella prosentilla.

Vasemmiston Soile Roivas nosti niin kirjastorahat kuin avustukset äänestykseen, mutta sai taakseen vain 14 valtuutettua 18 kannattaessa esitettyä säästölinjaa ja kolmen ollessa poissa kokouksesta.

Roivas olisi siirtänyt Hikiästä säästetyt kirjastorahat kirjaston käyttöön.

Ryttylän koulun rakentamista lykätään, kuten Oitin koulunkin. Soile Roivas esitti Ryttylän kouluhanketta aloitettavaksi alkuperäisen suunnitelman mukaisesti vuonna 2015. Äänin 22-10 hanke alkaa vuonna 2016.

Valtuusto äänesti vielä kolmannenkin kerran, kun Pentti Kala (sd.) puuttui rakennusvalvonnan viranomaistehtävistä perittävien maksujen muutokseen. Kala esitti poistettavaksi kielteisistä päätöksistä perittävät maksut, mutta esitys kaatui äänin 22-6 (4 tyhjää, 3 poissa).

Tämäkin vuosi miinuksella

Ensi vuoden talousarvion pohjaksi kunnanvaltuusto joutui heti kärkeen korjaamaan tämän vuoden talousarviota.

Kun teknisen lautakunnan ja perusturvan ylityksiin jouduttiin myöntämään lähes miljoonan euron ylitykset, tämän vuoden talousarvio painui 936000 euroa miinukselle.

– Kesästä lähtien verotulokertymä on kehittynyt odotettua hitaammin. Keväällä taas valtionosuusleikkaus söi tuloja. Nyt on pelättävissä, että joulukuun verotulokertymä jää heikoksi, jolloin tappio kasvaa, totesi kunnanjohtaja Päivi Terävä.

Talous suurennuslasin alle

Heti ensi vuoden alussa uusi valtuusto joutuu perustamaan talouden tervehdyttämiseen työryhmän.

– Kaikki keinot on tutkittava ja kaikki säästöt etsittävä. Uusia tapoja on haettava, korosti kunnanhallituksen puheenjohtaja Risto Tiippana.

Kunnanjohtaja Päivi Terävä ennusti, että edessä on isoja ja kipeitä säästöjä. Vuodesta 2014 on tulossa yli 800 000 euroa alijäämäinen ja vuodesta 2015 nollatulos.

– Kun menojen kasvu on arvioitu 2,5 prosentiksi, tulevista vuosista tulee hyvin haasteellisia, epäili Esko Ihalainen (kesk.).

Kunnan alamäkeen lähtenyt talous herätti valtuutetuissa syvää huolta. Menojen kasvu halutaan kuriin. Ryhmäpuheenvuorot olivatkin kuin toistensa kopioita. Talouden ongelmien hallinta on kaikkien tavoite, ettei kunta ajaudu kriisiin.

Vain vihreiden ja vasemmistoliiton puheenvuoron pitänyt Auli Laine (vihr.) korosti, että kunnan on tärkeämpää keskittyä palveluiden tuottamiseen kuin kuntarajojen säilyttämiseen hinnalla millä hyvänsä.

Kokoomuksen Kyösti Arovuori painotti kaiken synkeyden keskellä, että Hausjärven muutama hyvä talouden vuosi on kerännyt kunnalle hyvän puskurin kriisiytymistä vastaan. Tämän vuoden ja kahden seuraavan vuoden alijäämiä varten on käytössä ylijäämää. (HäSa)

 

 

 

Päivän lehti

23.10.2020

Fingerpori

comic