Kanta-Häme

Business Finlandin suurimpia koronatukia sai noin sata kantahämäläistä yritystä – Katso koko lista

Vähintään 80 000 euron "koronatuen" Business Finlandilta sai 102 kantahämäläistä yritystä. Täysi 100 000 euron kehitysrahoitus myönnettiin 68:lle.

Business Finlandin (BF) suurimman eli sadan tuhannen euron kehitystuen on korona-aikana saanut kaikkiaan 68 kantahämäläistä yritystä. Lähes saman verran eli 80 000–99 999 euron ”koronatuki” myönnettiin 34 yritykselle.

Eniten saivat hattulalainen Hämeen Remonttitiimi Oy (110 000 euroa), loppilainen Lin-Car Oy (110 000 euroa) ja riihimäkeläinen Trans Farm Oy (109 613 euroa). Kolmikko sai ensin kymppitonnin ja sen perään täyden sadan tonnin rahoituksen.

”Tuki maksaa itsensä takaisin”

– Ensin kartoitimme, miten koronatilanne vaikuttaa yrityksen liiketoimintaan ja ylipäätään rakennusalaan. Vuoden mittaisessa kehityshankkeessa lähdemme hakemaan ja tuotteistamaan uutta liiketoimintaa. Se alkaa markkinakartoituksella, tiivistää Hämeen Remonttitiimin hallituksen puheenjohtaja Petri Vilén.

Remonttitiimi on erikoistunut korjausrakentamiseen ja erityisesti märkätilojen remontointiin sekä taloyhtiöiden linjasaneerauksiin.

– BF-rahoitus parantaa merkittävästi toimintaedellytyksiämme tulevaisuudessa. Rahoitusmalli sopii hyvin tämänkaltaisille yrityksille, jotka eivät halua jäädä voivottelemaan tilannetta vaan löytää uusia tapoja selviytyä muuttuneissa olosuhteissa. Uskon, että tämä tuki kyllä maksaa itsensä takaisin valtiolle, Vilén näkee.

”Pankkilainalla tästä on selvitty”

Taksi- ja tilausajoyritys Lin-Carin yrittäjä Pasi Tarkkala kertoo, että firman saamat BF-tuet menevät yrityksen toiminnanohjausjärjestelmän kehittämiseen ja laatusertifikaattien hakemiseen. Projekti on vuoden mittainen.

Korona rokottaa yhä kovalla kädellä yhtiön bisnestä.

– Taksiliikenne pyörii ehkä 70-prosenttisesti, mutta tilausajopalvelut ovat täysin seis. Menetimme tänä vuonna sen kaikkein vilkkaimman ajan eli maaliskuusta heinäkuun puoleenväliin. Liikevaihto putosi käytännössä kolmannekseen, Tarkkala sanoo.

– Pankkilainalla tästä on selvitty, eikä nyt puhuta mistään ihan pienistä summista. Jos syksyllä tulee vielä toinen korona-aalto… sitten ollaankin ihmeissään.

Hamppupuoleen vauhtia tuen avulla

Kuminantuottajana tunnettu Trans Farm sai BF-tukensa hamppuliiketoiminnan kehittämiseen.

– Öljyhampun markkinaselvitykseen, tuotteistamiseen ja tuotannon käynnistämiseen, yrittäjä Jyrki Leppälä tarkentaa.

– Hanke päättyy ensi kevääseen mennessä. Mielestäni tämä meidän hankkeemme on juuri sitä, mitä näillä kehitystuilla haetaan.

Myös Hämeen Sanomat Oy sai Business Finlandin sadan tuhannen euron kehitysrahoituksen. Se käytetään uudenlaisen mainos- ja viestintätoimiston, paikallisia yrityksiä palvelevan asiantuntijayksikön Mediahelpin perustamiseen. HÄSA

 

Päivän lehti

11.8.2020