Kanta-Häme

Bussi ei saanut uimareita liikkeelle

Marraskuisena keskiviikkoiltana Wetterhoffin edustalla käy kuhina. Lumisateen seassa ihmisten pipot ja huivit huutavat HPK:n oranssia. Nyt odotetaan kuitenkin bussia uimahallille, ja tämä porukka on menossa Lahteen Pelicans-peliin. Kun minibussi nappaa fanit kyytiin, pysäkille jää vain yksi ihminen.

Pian lumipyryn seasta ilmestyy toinen, isompi bussi. Ihan ajallaan. Valokirjaimissa lukee ”Uimahallikyyti Lammille”.

– Älä vaan sano, että minä olen ainoa, Tuija Nurmela sanoo, kun ovet avautuvat.

Auton keskivaiheilla istuu onneksi toinenkin matkustaja, joka on tullut ensimmäiseen tilausajoon Lammin uimahallille. Kyyti järjestettiin, koska Hämeenlinnan uimahalli on remontissa.

Hämeenlinnan uimahalli ehti olla jo vuosia Tuija Nurmelan vakiopaikka. Siellä muut aktiiviset eläkeläiset tulivat tutuiksi, ja sukellusallas vallattiin ystävien kesken.

Nyt Nurmela on matkalla Lammille yksin. Hän harrastaa vesijuoksua, koska vedessä polviongelmat eivät vaivaa. Uimisen takia viitsii siksi kulkea kauemmaskin. Moni muu tuttu ei aio Lammille asti lähteä, vaikka bussilla pääsisi ovelle asti.

Uimahallikyydin aikataulu sopii Nurmelalle eläkeläisenä mainiosti, ja hän kävi Hämeenlinnan uimahallissakin kaksi kertaa viikossa. Aivan joka lauantai hän ei pääse mukaan, koska lapset saattavat tulla kylään.

Myös neljän euron hinta suuntaansa on Nurmelan mielestä sopiva. Ainoastaan pysäkin sijainti on hieman hankala. Nurmela asuu Linnanniemellä, ja kävely Wetterhoffille on jo äärirajoilla kipeän polven takia.

Lammille lumipyryn läpi puskevassa bussissa istuu myös Perttu Turjainen, joka hyppäsi kyytiin reitin aloituspysäkiltä Nummen ostoskeskukselta. Hänkin on käynyt Hämeenlinnan uimahallissa vakituisesti, ja on nyt menossa Lammin uimahalliin ensimmäistä kertaa.

Turjaiselle uimahallikyydin aikataulu sopii hyvin ja hinta tuntuu sopivalta matkaan nähden. Aika ennen bussin lähtöä takaisin riittää Turjaisen mukaan juuri ja juuri, jos haluaa käydä uinnin lisäksi kuntosalilla. Lammilla on puolentoista tunnin allasaika.

Turjainen osaa arvata syyn sille, miksi kyyti ei kerännyt enempää matkustajia.

– Osanottomäärä vihjaa, että tiedotus tästä kyydistä on ollut puutteellista. Olisi hyvä, että osallistujia riittäisi ja kyyti jatkuisi niin kauan kuin Hämeenlinnan uimahalli on kiinni.

Tuija Nurmela uskoo, että osasyynä bussin tyhjäkäyntiin on kynnys kokeilla uutta.

– Uskallan sen taas sanoa, että hämäläiset ovat todella hitaita ottamaan osaa mihinkään uuteen. Puoli viideltä arkipäivänä saattaa olla myös liian aikaisin työssäkäyville, Nurmela sanoo.

Linja-auto kurvaa Lammin uimahallin pihaan 40 minuutissa. Yleensä matkassa menee puoli tuntia.

Nyt sakea lumipyry teki ajamisesta haastavaa, kertoo linja-autonkuljettaja Raimo Suojanen. Paljon yli kuuttakymppiä ei uskaltanut ajaa.

Suojanen ei ole yllättynyt siitä, että kyytiläisiä oli vähän.

– Tämä on vasta ensimmäinen kyyti, eli tämä on monelle uutta ja outoa. Moni ei varmaan edes tiedä vielä tästä mahdollisuudesta.

Tuija Nurmela hyppää saunan kautta altaaseen. Onneksi Lammilta löytyy vesijuoksuvyö lainattavaksi, koska oma jäi kotiin.

Kyyti takaisin lähtee vajaan kahden tunnin kuluttua. HÄSA

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic