Kanta-Häme

Bussilinja 5 jätti matkustajat ilman kyytiä

Maanantai-iltana bussilastillinen matkustajia pettyi pahasti yrittäessään matkustaa linjalla 5 puoli kahdeksan aikaan. Linjaa hoitavat tällä hetkellä jaetusti Vekka Liikenne ja Kuljetusliike Ismo Rajamäki.

Hämeen Sanomien lukija oli matkalla Hämeenlinnan keskustasta Parolaan bussilla. Hän nousi Vekan bussiin terveyskeskuksen pysäkillä. Seuraavalla pysäkillä bussia piti vaihtaa Rajamäen bussiin, mutta sitä ei ollut paikalla odottamassa.

Lukijan mukaan tilanne päättyi siihen, että Vekan kuljettaja totesi matkustajille:

– Nyt kaikki ulos, Rajamäki on näköjään jättänyt vuoron hoitamatta. Näin on käynyt ennenkin. Ottakaa taksi ja lähettäkää lasku Rajamäelle, tosin ette varmaan saa rahojanne takaisin, koska firmalla on muutkin laskut piikissä.

Lukija pyysi kuljettajalta rahojaan takaisin, sillä oli matkustanut vain yhden pysäkinvälin ja maksanut 3,90 euroa. Kuski totesi, ettei anna rahoja, sillä on toiminut sopimuksen mukaan.

Vuoro oli lähtenyt aikataulussa

Toimitusjohtaja Ismo Rajamäki kertoo, että kyseinen vuoro ei jäänyt ajamatta.

– Bussi lähti torilta ajallaan, eli kello 19.30. Vuoron kuljettaja ei tiennyt, että Vekan bussia pitää odottaa, jos se on myöhässä.

Rajamäki kiistää, että vuoroja olisi toistuvasti jäänyt ajamatta.

– Yksi vuoro on jäänyt välistä, kun kuljettaja katsoi aikataulua väärin, hän sanoo.

Tapauksen jälkeen kuljettajan kanssa on puhuttu siitä, että Vekan bussia pitää odottaa.

– Vaikka se on aina myöhässä, sanoo Rajamäki.

Hän lupaa, että yritys antaa vuoron kyydistä jääneille matkustajille vapaaliput ja korvaa taksimatkat tai muut kuljetuskulut, joita tilanteesta saattoi aiheutua. Yritykselle ei ole toistaiseksi tullut yhtään korvauspyyntöä maanantain tapauksesta.

Vekan bussi ei saa edetä torilta

Vekan liikenteen toimitusjohtaja Tapio Vekka kertoo, että yhtiöllä ei ole oikeutta liikennöidä linjaa 5 torilta eteenpäin Rajamäen aikoina.

– Kuljettajamme pitkät sepustukset eivät tilanteessa olleet asiallisia. Muuten hän toimi oikein. Linjamme ei saa jatkaa ajoa tuossa tilanteessa, ja maksut on sopimuksen mukaan hoidettava noin.

Vekka kertoo tiedottaneensa kuljettajia jo ennen liikenteen alkua kesäkuussa siitä, että työtilanteissa ei saa provosoitua, ja pitää toimia ammattimaisesti.

– Eniten tässä harmittaa asiakkaiden puolesta. Luottamus joukkoliikenteeseen on heikentynyt, mutta toivottavasti asia ratkeaa mahdollisimman pian. (HäSa)

Kaupunki lähetti Rajamäelle huomautuksen

Hämeenlinnan kaupungin joukkoliikennekoordinaattori Maarit Kaartokallio kertoo, että syy miksi linjalla on kaksi eri toimijaa, on uuden joukkoliikennelain siirtymäaika. 
 
Vekka Liikenteen ajama osuus kuuluu uudessa joukkoliikennelaissa määritettyihin siirtymäajan liikennöintisopimuksiin. Ne ovat voimassa niin kauan kuin niiden perusteena olevat vanhat linjaliikenneluvat olisivat olleet voimassa, eli linjan 5 osalta vuoden 2016 loppuun
Rajamäen osuus taas kuuluu kilpailutettuun liikenteeseen, josta tehty valitus on markkinaoikeuden käsiteltävänä, ja jota Rajamäki ajaa väliaikaisella sopimuksella. 
 
Kaartokallio on pahoillaan maanantain tilanteesta. Kaartokallion mukaan Vekka Liikenne toimi tilanteessa oikein, sillä sopimuksen mukaan se ei olisi voinut tehdä muuta.
 
Kaartokallion mukaan joukkoliikenteessä ei koskaan voi tietää mitä tapahtuu, ja bussivuoron myöhästyminen muutamia minuutteja on luonnollista.
 
– Kyseessä oli Rajamäen toiminnassa tehty virhe, josta tuli iso haitta matkustajille. Työnjohto lienee laiminlyönyt kuljettajan ohjeistuksen, tai sitten kuljettaja ei noudattanut odottamisesta annettua ohjeistusta. Maanantai-illasta on jo lähetetty huomautus yritykselle.
 
Voiko kaupunki purkaa joukkoliikenneyrityksen sopimuksen, jos yritys tekee jatkuvia virheitä?
 
– Inhimillisistä virheistä sopimusta ei pureta, vaan katsotaan kokonaisuutta. Mutta jos liikenteenharjoittaja toistuvasti laiminlyö liikenteen säännöllisyyttä, palvelun laatua tai autokalustoa koskevia määräyksiä saatuaan tästä kirjallisen huomautuksen, eikä korjaa tilannetta, kaupungilla on oikeus välittömästi purkaa sopimus. (HäSa)
 

Päivän lehti

3.6.2020