Kanta-Häme

Byrokratia, valvonta ja talous painavat nuoria tuottajia

Nuoret maataloustuottajat kokevat kuormittavimmiksi tekijöiksi EU:n kautta lankeavan byrokratian ja valvonnan. Myös tilan huono taloudellinen tilanne painaa monia.

Tämä selviää MTK Hämeen tilaaman tuoreen kyselyn tuloksista. Kyselyyn vastasi 127 henkilöä, joista nykyisiä tuottajia oli 66. Loput vastaajista olivat tuottajiksi aikovia.

Kyselyn toteutti Hamkin opiskelija Sofia Haapala opinnäytetyönään. Työn tavoitteena oli selvittää alle 41-vuotiaiden maatalousyrittäjien työhyvinvoinnin tasoa Hämeessä.

Kyselyyn vastanneista moni arvioi nuorten tuottajien hyvinvoinnin valtakunnallisesti huonommaksi kuin hyvinvointinsa.

– Kun omalle hyvinvoinnille annetaan 1–10 asteikolla arvosanaksi 6 ½, niin naapurin hyvinvoinnin arvosanan arvioidaan olevan 6-. Tulos on mielestäni yllättävä! Tilastot ja luvut ovat maataloudessa melko negatiivisia, jolloin ehkä ajatellaan, että kun minulla ei mene niin kovin huonosti, niin jollain on pakko mennä, tekijä pohtii.

Joka kymmenes vastanneista kokee omaavansa liian vähän läheisiä. Naiset arvioivat monet asiat selvästi miehiä kuormittavammaksi.

Vaikka vastanneista moni kokee hyvinvointinsa kohtuulliseksi, on tuottajilla usein liian vähän aikaa ja halua panostaa omaan hyvinvointiin. Lähes puolella vastanneista hyvinvoinnin taso on oman arvion mukaan joko laskenut hieman tai huomattavasti. Vain joka viidennen nuoren tuottajan hyvinvointi on kohentunut viimeisen kahden vuoden aikana.

 

 

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic