Kanta-Häme Hämeenlinna

Can-Pack vaatii Elenialta miljoonakorvauksia liian suurista sähkölaskuista

Can-Pack kertoo maksaneensa yli kuusi ja puoli vuotta 50 prosentin ylihintaa Hämeenlinnan tölkkitehtaan sähköstä. Elenian toimitusjohtaja Tapani Liuhala: Elenia on jo maksanut mittausvirheestä sopimusehtojen mukaisen hyvityksen.
Can-Packin Hämeenlinnan tölkkitehtaan johtaja Pekka Sokka. Kuva: Juhani Salo
Can-Pack Finlandin Hämeenlinnan tölkkitehtaan johtaja ja hallitusjäsen Pekka Sokka. Kuva: Juhani Salo, arkisto

Metallipakkausvalmistaja Can-Pack Finland vaatii sähköverkkoyhtiö Elenialta lähes puolentoista miljoonan euron korvauksia liian suuriksi paljastuneista sähkölaskuista.

Yhtiö sanoo maksaneensa Hämeenlinnan juomatölkkitehtaan sähkönkulutuksen pitkäaikaisen mittausvirheen vuoksi sähköstä ja sähkönsiirrosta vuosikaudet peräti 50 prosentin ylihintaa.

Kanta-Hämeen käräjäoikeuteen jättämässään haastehakemuksessa Can-Pack kertoo, että Elenia asensi ja ohjelmoi marraskuussa 2011 Hämeenlinnan tölkkitehtaan sähkönmittauslaitteiston virtamuuntajille väärän – liian suuren – muuntosuhteen. Virhe vääristi tehtaan sähkölaskut ylöspäin maaliskuusta 2012 marraskuuhun 2018.

Yhteensä yli 2,8 miljoonan euron menetykset

Can-Pack laskee Elenian virheen aiheuttaneen yhtiölle yhteensä runsaan 2,8 miljoonan euron menetykset, joista Elenia on haastehakemuksen mukaan jo maksanut vajaat 1,4 miljoonaa euroa.

Can-Packin Elenialta vaatima ensisijainen korvaussumma on näiden erotus, tarkalleen 1 445 489,82 euroa plus viivästyskorot 4.1.2019 lähtien.

Can-Pack katsoo, että Elenialta jo saadut korvaukset osoittavat ”Elenian myöntävän olevansa vastuussa aiheuttamansa vahingon korvaamisesta”.

Yhtiöt kiistelevät korvausvastuun pituudesta

Elenia myöntää virheen muttei aio maksaa enää enempää korvauksia.

– Olemme jo maksaneet tästä sopimusehtojemme mukaisen hyvityksen. Can-Pack ei ole tähän tyytynyt. Annamme nyt oikeuden arvioida, onko sopimus pätevä, sanoo Elenian toimitusjohtaja Tapani Liuhala.

Can-Packin Hämeenlinnan tehtaan johtaja ja hallitusjäsen Pekka Sokka puolestaan pitää selvänä, että Elenian tulee maksaa takaisin kaikki väärästä mittaroinnista aiheutuneet ylilaskutukset. Yhtiöiden välinen erimielisyys koskee sitä, miltä ajalta korvaukset on maksettava.

– Elenian mielestä on kohtuullista, että he maksaisivat virheensä seurauksista vain kolmen vuoden ajalta ja laittaisivat loput rahat omaan taskuunsa. Sehän olisi jo yleisen länsimaisen oikeustajun vastaista, Sokka sanoo.

– Ei kai voi olla hyväksyttävää, että velvollisuutensa laiminlyönyt ja virheen tehnyt monopoliyhtiö palauttaa vain osan vääryydellä saamistaan rahoista?

Tarkastus olisi paljastanut virheen heti

Can-Pack luonnehtii Elenian tekemää virhettä ”erittäin poikkeukselliseksi ja räikeäksi”. Yhtiö katsoo, että virheellisen asennuksen ja ohjelmoinnin lisäksi Elenia on laiminlyönyt kokonaan mittaukseen liittyvien laitearvojen ja kytkentöjen tarkastuksen.

”Mikäli Elenia olisi asennuksen yhteydessä tehnyt edes jonkin tarkastuksen, olisi virhe ollut helposti havaittavissa eikä virheen aiheuttamaa vahinkoa olisi lainkaan syntynyt”, yhtiö näkee ja kertoo, että tarkastuksen tehnyt Polarmit havaitsi virheen ”välittömästi”. HÄSA

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic