fbpx
Kanta-Häme

Cannonball MC valittaa kerhon lakkauttamisesta, syyttäjä vaatii moottoripyöräkerholle väliaikaista toimintakieltoa

Cannonball MC:n Hämeenlinnan-osaston tilat sijaitsevat nykyisin Hattulassa. Kuva: Muu
Cannonball MC:n Hämeenlinnan-osaston tilat sijaitsevat Hattulassa.

Moottoripyöräkerho Cannonball MC ja sen alaryhmä Squad 32 aikovat valittaa lakkauttamispäätöksestä, jonka Päijät-Hämeen käräjäoikeus antoi 8. kesäkuuta. Kanteen nostaneet syyttäjät vaativat, että yhdistys määrätään väliaikaiseen toimintakieltoon.

Cannonball MC:n (CMC) asianajaja ilmoitti tyytymättömyyttä lakkauttamistuomioon. Määräpäivä valitukselle Itä-Suomen hovioikeuteen olisi ollut 8. heinäkuuta, mutta asianajaja pyysi lisäaikaa valitukselle loma-ajan ja asian laajuuden vuoksi.

Lisäaika myönnettiin ja valituksen uusi määräpäivä on 15. elokuuta. Lakkauttamispäätös on siis todennäköisesti menossa hovioikeuden käsiteltäväksi.

Siksi lakkauttamiskannetta ajaneet kolme syyttäjää toimittivat hovioikeuteen vaatimuksen CMC:n ja Squad 32:n määräämisestä väliaikaiseen toimintakieltoon.

Tätä vaadittiin myös käräjäoikeuden pääkäsittelyn jälkeen. Käräjäoikeus ei määrännyt toimintakieltoa, koska tuomio asiassa oli tulossa alle kuukaudessa. Hovioikeuden käsittely taas voi olla vasta kuukausien kuluttua.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus katsoi reilun viikon takaisessa tuomiossaan, että rekisteröimätön yhdistys CMC ja sen rekrytointikanava Squad 32 toimivat olennaisesti vastoin lakia ja hyviä tapoja. CMC on todettu korkeimmassa oikeudessakin järjestäytyneeksi rikollisryhmäksi.

Oikeus totesi, että ryhmät ovat aseistautuneita ja muistuttavat käskyvaltasuhteiltaan sotilaallista organisaatiota, mikä tekee niistä yhdistyslaissa kiellettyjä.

CMC on ensimmäinen yhdistyslain nojalla lakkautettu moottoripyöräkerho. Aiemmin on lakkautettu rikollisryhmä United Brotherhood. Molemmissa on tehty paljon vakavia huume- ja aserikoksia, mutta erona on se, että CMC:n toiminnassa on myös laillinen puoli eli moottoripyöräily.

CMC vaati kannetta hylättäväksi, koska sen mukaan kyseessä on harrastuskerho, jossa vain yksittäiset jäsenet ovat tehneet rikoksia eikä tämä liity kerhon toimintaan.

Menot