Kanta-Häme

Carola palaa aina uudestaan ja uudestaan

Vuodet ovat todellakin vierineet. Carola teki viimeisen levytyksensä 1988 ja kuoli 1997.

Suuret hitit, kuten Kielletyt leikit, Rakkauden jälkeen ja Mä lähden stadiin, on taltioitu jo 60-luvun puolivälissä. Tätä on vaikea uskoa innostuksesta, jolla laulajan tuotantoa tänä päivänä kierrätetään.

Syyskuussa ensi-iltansa saanut Carola – ei aina käy kuin haaveillaan jatkaa Hämeenlinnan teatterin ohjelmistossa näillä näkymin huhtikuuhun asti.

Turun Linnanteatterissa on pyörinyt viime keväästä lähtien esitys Maailmannainen Carola, jolle olisi ollut kysyntää jopa viime kesänä Ruisrockissa.

Salaperäisyys kiehtoo

Idols-voittaja ja euroviisuedustaja Hanna Pakarinen tiedotti äskettäin Carola-konsertista, joka järjestetään Savoy-teatterissa Helsingissä ensi huhtikuussa.

– Minua on aina viehättänyt Carolan tapa esiintyä. Carolassa on jotain salaperäistä ja karismaattista, mutta samalla suurta musiikillista taituruutta, sanoo Pakarinen.

Turun Linnateatterissa Carolan lauluja soittavat Ari Hakulinen ja Mikko Koivusalo piipahtivat Hämeenlinnassa katsomassa, kuinka Carolan lauluja esitetään Verstas-näyttämöllä.

– Yhteistä esityksissä on se, että muusikot ovat hyviä sekä teillä että meillä, nauraa Hakulinen.

– Tiesitkö muuten, että Carolan taustabändissä soittanut Esa Pethman asuu Hämeenlinnassa? innostuu basisti-haitaristi.

Turkulaiset tekivät levyn

Hämeenlinnan teatterissa Carolan laulut on istutettu näytelmään. Turussa pääroolissa on tummaääninen näyttelijä-laulaja Kirsi Tarvainen, jota säestää bändi kosketinsoittimineen, haitareineen ja puhaltimineen.

Vain rummut puuttuvat.

– Rummut jyräisivät draaman alleen. Laulujen lomassa kerromme Carolan tarinaa keskenämme jutustellen. Se toimii paremmin kuin alkuun odotimme, kertoo Hakulinen.

Turun kokenut teatterimuusikkojen ryhmä lämpeni Carolalle niin, että päätti taltioida 22 laulajan repertuaarissa ollutta kappaletta levylle. Tuttujen laulujen lisäksi mukana on harvinaisuuksia, jotka löytyvät alkuperäisinä Ylen kantanauhoilta. Levyä myydään esityksissä ja netissä.

Hakulinen kertoo sisäpiirin tietona, että ainakin kahden suuren maakuntakaupungin teatterit aikovat tuoda omille lavoilleen Carola-produktiot vuonna 2016.

Hänen mielestään Carolan vangitseva maagisuus perustuu lauluäänen moni-ilmeisyyteen, joka kuului yhtä lailla iskelmässä ja jazzissa.

– Hän on niin tunnistettava, huokaa Hakulinen. (HäSa)