fbpx
Kanta-Häme

Chilikauppias tuli torille

Suomalaiset käyvät kuumana chileihin.

Tampereella järjestetään elokuun puolivälissä jo perinteeksi muodostuneet Chilifestivaalit, jossa mitellään chilinsyönnin maailmanmestaruudesta. Kilpailuchilien napostelu voi olla tuskallista jopa yleisön katsottavaksi, mutta tulisista paprikakasveista voi nauttia myös järki lusikassa. Hattulalainen Reko Rintamäki kaupitteli keskiviikkona ensimmäistä päivää chilintaimiaan Hämeenlinnan torilla.

Chilien pariin myös yrttejä ja muita hyötykasveja kaupittelevan Rintamäen houkutteli juurikin niiden trendikkyys.

– Aluksi kiinnostuin kaupallisten mahdollisuuksien vuoksi, mutta näiden parissa touhutessa olen löytänyt chilien ominaisuudet, jotka harrastajiakin kiinnostavat. Chili kasvaa helpoimmillaan kuin rikkaruoho, mutta halutessaan voi hifistellä. Näistä löytyy pelkkiä koristekasveja, mutta myös ruuanlaittoaspekti. Jo yhdestä puskasta voi saada koko vuoden sadon.

Morugasta lähtee järki

Itse myymänsä taimet kasvattaneen Rintamäen valikoimassa kulkee kerrallaan mukana noin 20 lajiketta. Työpaikaltaan Meiserin puutarhasta Ylöjärveltä häneltä löytyy oikeastaan niin laaja valikoima kuin chilejä Suomesta ylipäätään on saatavilla.

– Fataliin siemenistä olen lähtenyt liikkeelle, kuten oikeastaan lähes kaikki chilinkasvattajat Suomessa.

Keskiviikkona Rintamäellä oli mukanaan valikoimaa miedoista, “paprikan lailla rouskuteltavista” championin taimista niin tymäkkään moruga scorpioniin, että tulisuusasteikko on sen kohdalla loppua kesken.

– Muistaakseni moruga on kymppi plus plus. Sitä jos syö, järki lähtee. Sekin on myynnissä, mutta varoitusten kera.

Kukankauniit käyvät kaupaksi

Ensimmäisen myyntipäivän suosikkituotteeksi osoittautui bolivian rainbow, joka on lähinnä kaunis koristekasvi.

– Siitä ei tule ruuanlaittoon muuta lisäarvoa kuin tulisuus, mutta kasvi on kuin kaunis kukka, joka muuttaa kypsyessään väriä, Rintamäki kertoo.

Yksi bolivialaisen ostajista oli Aniita Junnikkala, joka kertoi ihastuneensa tulisiin kasveihin jo aiemmin.

– Varsinkin isäntä käyttää chilejä myös ruuanlaitossa, mutta minusta ne ovat myös kauniita.

Kauppiaan oma suosikki on lemondrop.

– Se on aika tymäkkä. Pienelläkin hedelmällä paketti jauhelihaa maistuu jo varsin jännittävälle.

Rintamäki kauppaa chilejään koko kesän ajan säännöllisen epäsäännöllisesti Hämeenlinnan torilla ja muualla Etelä-Suomessa. (HäSa)

Menot