Kanta-Häme

CMC-jengiläisten tuomiot säilyivät hovissa – Vaarassa oleva Hämeenlinnan ex-kokelas vankilaan eristettynä

Yhdelle lisää vankeutta kymmenien rikosten vyyhdistä. Poliisi pääsi rikosten jäljille turvallisuutensa vaarantaneen kokelasjäsenen ansiosta.
Jengiläisiä seuranneen poliisin mukaan huumeita välitettiin muun muassa tapaamisessa huoltoasemalla. Kuva: Poliisin esitutkinta-aineisto

Itä-Suomen hovioikeus pysytti pitkälti käräjäoikeuden tuomion jutussa, jossa kyse oli Cannonball MC -jengin amfetamiinikaupasta Hämeenlinnan, Heinolan ja Janakkalan seuduilla. Rikokset tapahtuivat vuosina 2016–2017.

Kokonaisuudessa oli kymmeniä syytteitä. Keskeisin koski 12 kilon amfetamiinierää, jonka Heinolan-osastoon kuuluva jäsen luovutti Hämeenlinnan-osaston kokelasjäsenelle toukokuussa 2017. Sen jälkeen Cannonballin johtoon kuuluva kaksikko järjesti ja johti huumeiden myymistä ja levittämistä edelleen.

Johtaja kiisti asemansa jengissä

Hovioikeus korotti johtokaksikkoon kuuluvan miehen tuomiota, mutta piti muiden syytettyjen vankeustuomiot ennallaan.

Arttu Ilmari Heinosen, 37, tuomiota kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta korotettiin reilulla vuodella 10 vuoden mittaiseksi.

Viimeaikaisessa oikeuskäytännössä on hovin mukaan korostettu huumerikoksiin osallistuvien ihmisten roolia rangaistusta määrätessä. Tähän nähden Heinosen aiempi rangaistus oli hovin mukaan liian alhainen.

Hovioikeuden mukaan Heinosella oli keskeinen rooli rikoksissa ja käskyvaltaa muihin. Syyttäjän mukaan Heinonen oli jossain vaiheessa koko CMC:n Suomen kakkosmies. Heinonen kiisti johtoasemansa kerhossa koko oikeusprosessin ajan.

Hämeenlinnan johtajalle yli 10 vuoden tuomio

Hovioikeus piti ennallaan Hämeenlinnan CMC:n johtajana toimineen Timo Kalevi Tuomiston 10 vuoden 6 kuukauden vankeusrangaistuksen. Tuomio tuli kuudesta rikoksesta, muun muassa törkeästä huumausainerikoksesta. Hovioikeuden mukaan Tuomistolla oli määräysvaltaa myyntitoiminnan johtamisessa ja valvomisessa.

Tuomisto tuomittiin myös Hämeenlinnan kokelaan törkeästä pahoinpitelystä. Tuomisto kertoi hovissa vain kaataneensa kokelaan maahan, koska oli tyytymätön siihen, että kokelas oli käyttänyt häneltä lainaamansa rahat joululahjojen sijasta juopotteluun.

Tuomisto ja Heinonen tuomittiin 200 000 euron yhteisvastuulliseen korvausvastuuseen saadusta rikoshyödystä.

Kokelaan kertomus ratkaiseva

Avaintodistajana oli entinen Hämeenlinnan CMC:n kokelasjäsen.

Mies selvitti yksityiskohtaisesti oman rikoksensa, ja ilman hänen apuaan muiden rikosten selvittäminen olisi ollut mahdotonta. Miehen saama neljän ja puolen vuoden vankeustuomio törkeistä huumausainerikoksista pysyi hovissa. Mies vapautettiin käräjillä määrätyistä yhteensä 205 000 euron korvauksista.

Puhumalla mies vaaransi oman henkensä, oikeus totesi. Hovioikeus myös totesi, että miehen tuomion täytäntöönpano tulee vaatimaan etukäteisjärjestelyjä häneen kohdistuvan uhan takia.

– Oman turvallisuutensa vuoksi hän tulee suorittamaan koko vankeusaikansa eristyksissä. Sen jälkeenkin on vakava uhka siitä, että hän joutuu koston kohteeksi, tuomiossa sanotaan.

Useat vastaajat kyseenalaistivat kokelaan kertomukset, mutta hovioikeus piti miehen kertomaa luotettavana. Hovioikeuden mukaan oli ymmärrettävää, ettei ex-kokelas muistanut oikeudessa tarkkoja tapahtumienkulkuja ja ajankohtia.

– Tätä hän on selittänyt sillä, että hän ei ole yrittänyt pitää asioita mielessä, vaan on päinvastoin pyrkinyt unohtamaan tämän vaiheen elämässään, hovioikeus totesi.

 


”Turvallisuutensa vuoksi hän tulee suorittamaan koko vankeusaikansa eristyksissä. On vakava uhka siitä, että hän joutuu koston kohteeksi.”


 

Lukuisia lyhyempiä tuomioita

Muita henkilöitä tuomittiin vankeusrangaistuksiin, joiden kesto vaihtelee useista vuosista lyhyempiin ja ehdollisiin tuomioihin ja sakkoihin huumausaine-, väkivalta- ja aserikoksista.

Hämeenlinnan kerhossa upseerin asemassa olleen miehen 1 vuoden ja 6 kuukauden tuomio huumerikoksista säilyi ennallaan. Mieheltä takavarikoitu pistooli äänenvaimentimineen tuomittiin valtiolle menetetyksi.

Seitsemän kuukauden vankeuteen tuomitun, huumeita myyneen ja säilyttäneen hämeenlinnalaismiehen korvausvastuu laski 36 000 eurosta 19 000 euroon. Rikoksen kiistäneen miehen syyllisyyden puolesta puhui muun muassa velkalista, jonka hän oli laatinut poliisivankilassa kiinni jäämisensä jälkeen heinäkuussa 2017.

Poliisilla ja jengillä eri näkemys toiminnasta

Keskusrikospoliisista kerrottiin viime joulukuussa Hämeen Sanomille, että Cannonballissa on Suomessa noin 200 jäsentä. Tietopaketti: Rikosuutisissa usein esiin nouseva Cannonball on kotimainen moottoripyöräjengi.

KRP:n jengiasiantuntijan mukaan ryhmän pääasiallisena tarkoituksena on rikosten tekeminen taloudellisen hyödyn saamiseksi. Tyypillisimpiä rikoslajeja ovat huumausainekauppa, velan perintä ja kiristysrikokset. Asiantuntijan mukaan ryhmä toimii hierarkisesti, ja esimerkiksi kokelasjäsenet ovat johdon käskyvallassa.

Cannonball on järjestelmällisesti kiistänyt poliisin näkemyksen julkisuudessa ja oikeussaleissa. HäSa

 

Lue myös: Huumerikoksista epäillyt Cannonball-jäsenet olivat poliisin tarkassa seurannassa (13.3.2019)

Video: Näin palkitut huumekoirat haistoivat Cannonballin amfetamiinikätköt (16.3.2019)

 

Tekstiä muokattu 14.2.2020 kello 20.39.

Päivän lehti

28.2.2020