Kanta-Häme Hämeenlinna

Helvetti jäätyy! Tutkija kertoo, mikä saa artistin tekemään comebackin ja mitä yleisö odottaa paluulta

Jo kerran lopettaneet artistit rikkovat pyhiä lupauksiaan elannon tarpeessa. Kulttuurihistorian tutkija Janne Mäkelän mukaan yleisö on aiempaa armollisempi paluuta tekeville idoleille. Live-keikoilta haetaan porttia kulta-aikaan hitteineen ja muistoineen, mutta vähän vähempikin kelpaa.
Neon 2 tulee tarinoiden kera Hämeenlinnaan Suisto-klubille. Hittibiisien välissä Jussi Rainio (vas.) ja Rami Alanko muistelevat yhtyeen yli 30-vuotista polkua. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
Neon 2 tulee tarinoiden kera Hämeenlinnaan Suisto-klubille. Hittibiisien välissä Jussi Rainio (vas.) ja Rami Alanko muistelevat yhtyeen yli 30-vuotista polkua. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Mikä yhdistää muun muassa seuraavia suomalaisyhtyeitä: Hurriganes, Hanoi Rocks, Pelle Miljoona Oy, Dingo, Eppu Normaali, Raptori, Neon 2?

Vastaus: Jokainen edellä mainituista on tehnyt comebackin eli paluun, tai ainakin yrittänyt sitä, myöhemmin aktiiviuransa jälkeen.

Artistien ja yhtyeiden comeback ei ole uusi ilmiö, toteaa kulttuurihistorian tutkija Janne Mäkelä.

Tiettävästi ilmiö keksittiin 1960-luvulla. Ensimmäisenä asialla oli 1950-luvun teini-idoli Elvis Presley, joka hylkäsi elokuvauransa ja teki paluun musiikin tekemiseen vuonna 1968. Seuraavana vuonna asialla oli Bob Dylan, joka palasi sorvin ääreen vuoden 1966 moottoripyöräonnettomuutensa jälkeen.

”Esimerkiksi Eagles hajosi riitaisasti 1980-luvun vaihteessa todeten, että ennemmin helvetti jäätyy kuin bändi palaisi yhteen. Sitten 1994 bändi teki Hell Freezes Over  -paluukiertueen.”

– Ei taida olla kovin montaa suurta nimeä, joka ei olisi tehnyt comebackia. Esimerkiksi Eagles hajosi riitaisasti 1980-luvun vaihteessa todeten, että ennemmin helvetti jäätyy kuin bändi palaisi yhteen. Sitten 1994 bändi teki Hell Freezes Over (helvetti jäätyy) -paluukiertueen. Aina jossain vaiheessa pyhät lupaukset unohtuvat, Mäkelä naurahtaa.

Kuulostaa aivan Hämeenlinnassakin vuonna 2017 esiintyneen Guns N´ Rosesin tarinalta: kiertue kantoi nimeä Not In This Lifetime (ei tässä elämässä).

”Musiikki koetaan erityisen vahvana 15–21 vuoden iässä.”

Mikä saa artistin palaamaan takaisin keikkalauteille yhä uudestaan jopa vuosikymmenien hiljaisuuden jälkeen, Janne Mäkelä?

– Nykyään raha artisteille tulee keikoista, ei niinkään levyistä. Comeback on artistin tarve saada elantoa ja vastata yleisön kysyntään, jos sitä on riittävästi. Nuoruuden idoleita ei ole unohdettu, comebackeissa uudistetaan myös nuoruussuhdetta.

– Musiikissa on nostalgista tunnepohjaa enemmän kuin esimerkiksi kirjallisuudessa tai elokuvissa. Musiikkihan koetaan erityisen vahvana 15–21 vuoden iässä. Jos nuoruuden bändin kokisi ensimmäistä kertaa 50-vuotiaana, ei se todennäköisesti herättäisi enää positiivisia tunnereaktioita.

”Ei kannatakaan lähteä tekemään liian radikaaleja muutoksia, ellei kohdeyleisö ole tottunut niihin.”

Mitä yleisö odottaa comebackin tekevältä artistilta?

– Totta kai artisteihin kohdistuu suuria odotuksia. Yleensä yleisö odottaa toisintoja vanhoista hiteistä ja keikoista. Ei kannatakaan lähteä tekemään liian radikaaleja muutoksia, ellei kohdeyleisö ole tottunut niihin. David Bowie oli sellainen artisti, jolta sopi odottaa millaisia sovituksia tahansa tutuista kappaleista.

– Hurriganesin paluu 1980-luvun lopussa puolestaan koettiin jonkinlaisena pettymyksenä, sillä bändi ei enää soittanut samalla tavalla kuin alkuvuosinaan. Yleensä yleisö haluaa, että huippuhetket koettaisiin uudestaan, pettymys ei ole ovi kulta-aikaan.

”Yleisö on alkanut hyväksyä, että myös pikkuisen vähempäänkin voi tyytyä.”

Kuinka armollinen yleisö on paluun tekevälle artistille?

– Nykypäivänä comeback alkaa olla arkipäiväistynyt, sen hohto on himmentynyt. Yleisö on alkanut hyväksyä, että myös pikkuisen vähempäänkin voi tyytyä. Takavuosien menestysartisteille on kasvanut lihaa luiden ympärille ja pussit silmien alle. Ehkä se koetaan enemmän niin, että fanille ja artistille on kertynyt yhteisiä kilometrejä.

– Ehkä aiemmin comebackeilta odotettiin enemmän huippuaikojen energiaa, että bändi olisi uskottava. Esimerkiksi 1980-luvun alun ilmiö Dingo on yrittänyt 4–5 comebackia onnistumatta siinä odottamallaan tavalla. Sellainen määrä menetti jälleenpalaamisesta makua.

Mikä comeback on puhuttanut eniten?

– Kun The Beatles (perustettu 1960) hajosi vuonna 1970, koko vuosikymmen spekuloitiin, milloin yhtye palaa takaisin. Comebackia ei koskaan tapahtunut, sillä John Lennon murhattiin vuonna 1980.

Mark Chapman ampui Beatlesin perustajajäsenen tämän kotipihassa New Yorkissa.

”Suomirapille ei ole vielä ehtinyt comebackperinnettä syntyä, joten tällä alueella alkaa tapahtua lähivuosina.”

Kenen arvioit vielä tekevän comebackin?

– Vahva veikkaus on, että (elokuussa 2018 lopettanut) Cheek palaa takaisin esiintyvänä artistina korkeintaan kymmenen vuoden päästä. Suomirapille ei ole vielä ehtinyt comebackperinnettä syntyä, joten tällä alueella alkaa tapahtua lähivuosina. HäSa

Vielä kerran – tai kaksi

Hector

Heikki Harma on esiintynyt Hector-nimellä vuodesta 1965. Teki jäähyväiskiertueen 2007 ja paluukiertueet vuosina 2009 ja 2011. Teki vuonna 2019 Hexit-kiertueen, jonka kertoi olevan viimeinen kiertueensa. Tuorein albumi on Hectorin joululevy vuodelta 2018.

Hanoi Rocks

Perustettu vuonna 1979. Hajosi vuonna 1985 muun muassa rumpalin kuolemaan ja bändin sisäisiin riitoihin.

Teki paluun vuonna 2001 ja lopetti 2009, tuolloin ainoat alkuperäisjäsenet olivat Michael Monroe ja Andy McCoy. Teki paluun jälkeen kolme uutta albumia vuosina 2002–2007. Viimeisin albumi Street Poetry.

Hurriganes

Perustettu vuonna 1971, hajosi vuonna 1984. Yhtye teki paluun 1988, mutta hajosi samana vuonna, kun Live at Metropol -albumin materiaali oli kasassa. Tunnetuimmasta kokoonpanosta Cisse Häkkinen kuoli 1990 ja Albert Järvinen 1991.

Vuosina 1998–2018 bändi kantoi nimeä Remu & Hurriganes. Jäähyväiskeikalla tammikuussa 2018 Helsingin jäähallissa kitaraan tarttui myös perustajajäsen Ile Kallio, keikka taltioitiin albumiksi Last Call.

Misfits

Yhdysvaltalainen punkyhtye. Perustettu 1979, hajosi 1983. Palasi takaisin 1995 yhtyeen basistin ja perustajajäsenen Jerry Onlyn johtamana. Tuorein studioalbumi Devil´s Rain on vuodelta 2011.

Yhtyeen riveissä on ollut kaikkiaan 27 soittajaa. Keikkaillut vuodesta 2016 lähtien nimellä The Original Misfits, jossa laulajana alkuperäiskokoonpanosta Glenn Danzig.

Päivän lehti

31.3.2020