Kanta-Häme

Compañía Kaari & Roni Martinin flamenco-Carmen tulee ensimmäistä kertaa Hämeenlinnaan ja suoraan iholle

Compañía Kaari & Roni Martin tuo verevän esityksensä ensimmäistä kertaa Hämeenlinnaan.
Compañía Kaari & Roni Martin esittää Kill Carmenia kaksoismiehityksellä, koska tanssikoreografia on fyysisesti rankka. Kuvassa Carmenina Mariana Collado.

Kun Kaari Martinille ehdotettiin, että tämä tekisi nyky-flamenco version Carmenista, oli hänen ensi-reaktionsa jyrkkä ja yksiselitteinen. Ei missään nimessä!

Olihan Georges Bizet säveltänyt tarinasta oopperan jo vuonna 1875, ja siitä on aikojen saatossa tehty lukemattomia balettiesityksiä, elokuvia, flamenco-koreografioitakin.

Martin päätti kuitenkin lukea uudestaan alkuperäisteoksen, Prosper Mériméen vuonna 1845 julkaiseman novellin. Ranskalaisen arkeologin kuvaus andalusialaisesta kulttuurista on realistinen ja rankka.

– Minulla alkoi jostain ihmeen syystä yhdistymään päässä Carmen ja kreisit, balkanilaiset torvet sekä Timo K. Mukan Maa on syntinen laulu, nauraa Martin.

Compañía Kaari & Roni Martin kantaesitti Kill Carmenin Helsingin juhlaviikoilla 2015. Tänä syksynä teos nähdään ensimmäistä kertaa Hämeenlinnassa osana 22 esitystä käsittävää kiertuetta.

Millaista Carmenia kansainvälinen taiteilijaryhmä on kolmen viimevuoden aikana sitten esittänyt suomalaisten lisäksi mm. espanjalaisille ja meksikolaisille?

– Carmen on äärimmäisen julma, väkivaltainen ja ärsyttävä hahmo. Jääräpäinen akka, kuvailee Martin.

– Mutta kaiken kaikkiaan Kill Carmen on kuitenkin musiikin ja tanssin ilotulitusta.

Kaari ja Roni Martinin teokset tunnetaan rujosta ja absurdista estetiikasta. Nykypäivään tuotu poikkitaiteellinen Kill Carmen on noukkinut innoitusta mm. Quentin Tarantinon elokuvista.

Roni Martinin johtama 9-henkinen orkesteri sekoittaa keitokseen flamencon ja Balkan-vaikutteiden lisäksi mm. funkia. Bändi on erottamaton osa teosta, joka tuo lavalle myös valomiehen ja näyttämömestarin.

– Meillä on mustalaistaiteilijoita, katalaaneja, andalusialaisia, suomalaisia, meksikolainen ja nyt myös yksi britti, listaa Martin.

Taiteilijat ovat tehneet yhteistyötä pitkään ja pääkoreografi sanookin, ettei ole samantekevää, ketkä Kill Carmenia esittävät.

– Siihen on syynsä, miksi mukana on espanjalaisia mustalaistaiteilijoita. Heidän jokaisessa kädenliikkeessään on flamencon historia.

Aikuisyleisöjen lisäksi Compañía Kaari & Roni Martin esittää Kill Carmenia kahdeksasluokkalaisille Taidetestaajat-hankkeen kautta. Hämeenlinnassa koululaisesityksiä on yhteensä 14.

– Kasiluokkalaisia ei voi mielistellä millään tavalla ja se on aivan fantastista. Kaikkein värikkäimmät keskustellut olemme käyneet taidetestaajien kanssa, kertoo Martin.

Kontakti yleisöön, oli se minkä ikäistä tahansa, on yksi ryhmän perustavoitteista. Teoksissaan se pyrkii suoraviivaisuuteen, eikä mikään ole sille pyhää, kunhan kuvia ravistellaan historiaa ymmärtäen ja taiten.

Flamenco-kulttuuriin kuuluu oleellisena osana myös kommunikaatio esittäjien kesken.

– Jätämme teoksiin aina tilaa improvisaatiolle. Se pitää koko porukan hereillä. Ja vaatii äärimmäistä taitoa, sanoo Martin.

Maailmanlaajuisesti kiinnostus flamencoon on pysynyt Martinin mukaan hyvänä, mutta sitä ei uudisteta Espanjassa.

– Siellä on upeita uusia taiteilijoita, ja vaikka yritys on kova, heidän on usein vaikea saada nykynäkökulmaa omaan tekemiseen. Tämä on hirveän paradoksaalista.

Suomalainen on flamenco-kulttuurissa auttamatta ulkopuolinen, mutta Martinin mielestä heidän ryhmänsä kääntää asetelman vahvuudeksi.

Espanjalaisten pahimmat helmasynnit, kuten vaikkapa romanttisuus, karsitaan esityksistä pois suomalaisen ydinkaksikon, Kaarin ja Ronin, mahtisanalla.

– Me uhkailemme soittajia, että jos tulee yksikin romanttinen soitu väärässä kohdassa, he joutuvat katsomaan kuusi tuntia Kaurismäkeä, nauraa Kaari Martin.

Compañía Kaari & Roni Martin: Kill Carmen Vanaja-salissa su 30.9. klo 19.

Compañía Kaari & Roni Martin

Kaari ja Roni Martinin johtama suomalainen nyky-flamenco-ryhmä.

Toiminut n. 20 vuotta.

Tuottaa sekä abstrakteja teoksia että tulkintoja kirjaklassikoista.

Lapsille tehtyjä esityksiä mm. Jöröjukka, Peppi Pitkätossu, Pieni merenneito ja La Kalevala.

2010 Roni Martinille myönnettiin vuoden teatterimusiikkiteko-palkinto Peppi Pitkätossusta.

2012 ryhmä voitti Korppi ja kello -teoksella kolme pääpalkintoa maailman tärkeimmässä flamenco-koreografian kilpailussa Madridissa.

Tämän vuoden kantaesityksessä Anna Kareninassa vanhan kreivin roolin tanssi Jorma Uotinen.