Kanta-Häme

Componentan oli haettava kriisissä yrityssaneerausta

Valumetallien suurvalmistaja Componenta hakee yrityssaneerausta. Yrityssaneeraukseen haetaan emoyhtiön lisäksi kolme Ruotsin tytäryhtiötä ja Suomen tytäryhtiö.

Componenta ilmoittaa, että osana järjestelyä Hollannin tytäryhtiö on haettu konkurssiin. Ainoastaan Turkin tytäryhtiön on tarkoitus jatkaa tuotantoaan entiseen tapaan.

Hollannin yhtiöllä Componenta BV:llä, joka toimii Weertissä lähellä Belgian ja Saksan rajaa, on parisataa työntekijää.

Componenta on Euroopan toiseksi suurin valujen valmistaja. Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna 495 miljoonaa euroa. Se työllistää noin 4 250 työntekijää.

– Konsernin likviditeetti on muodostunut kriittiseksi. Yhtiö ei ole onnistunut neuvottelemaan tämän tilanteen vaatimaa lisärahoitusta, kerrotaan Componentan tiedotteessa.

Componenta on pörssiin listattuyhtiö, joka on viime vuodet tuottanut tappiota. Yhtiö on kampaillut rahoitusvaikeuksissa jo kauan. Yhtiön tilaa kuvaa, että viime marraskuussa se erotti toimitusjohtaja Heikki Lehtosen. Yhtiötä on kuitenkin pidetty Lehtosten perheyrityksenä.

Heikki Lehtonen on tänä vuonna vähentänyt omistuksensa yhtiöstä alle 10 prosentin.

Maksuvaikeudet veivät yhtiön protestilistalle jo kaksi viikkoa sitten. Yhtiöltä loppui käteinen raha.

– Yrityssaneeraus luo emoyhtiölle ja sen Suomen ja Ruotsin tytäryhtiöille mahdollisuuden pääomarakenteen ja liiketoiminnan tervehdyttämiseen ja mahdollistaa saneerausmenettelyn keinoin kannattavan liiketoiminnan jatkamisen, uusi toimitusjohtaja Harri Suutari sanoo lehdistötiedotteessa.

Taantuma on heikentänyt komponenttien hintoja tuntuvasti. Componentan pörssiarvo oli yli 1,7 miljardia euroa vuonna 2007. Tuolloin yhtiön osakkeesta maksettiin yli 13 euroa. Torstaina osakkeen hinta romahti edelleen lähes puoleen keskiviikon päätöskurssista, noin 20 senttiin. Pörssiarvoa jäi vain runsaat 20 miljoonaa euroa.

Suomalaisille konepajoille Componenta on erittäin tärkeä alihankkija. Se on niiden tärkein valurautaisten komponenttien toimittaja.

Karkkilan kaupunki on muodostunut Componentan edeltäjän, Högforsin valimon, ympärille. Högforsin masuuni valmistui vuonna 1822. Componenta on kehittynyt erittäin monien yritysjärjestelyjen kautta Högforsista. Högforsin nimi on jäänyt yrityksestä erotetulle Salon yhtiölle, mutta Componentan Suomen tytäryhtiön aputoiminimi on edelleen Högfors Valimo.

Högforsilla oli 1960-luvun lopulla yli 1 700 työntekijää Karkkilassa. Högforsin nimi oli tuttu liesistä, kylpyammeista ja viemärinkansista.

Karkkilan tuotanto joutui pitkään saneeraukseen 1970-luvun öljykriisin jälkeen. Tehtaan työntekijöiden määrä laski alimmillaan runsaaseen sataan. 2000-luvulla investoinnit automaatioon nostivat henkilöstön määrän yli 200:n. Suurin osa Karkkilan tuotannosta menee vientiin.

Högforsin luonne muuttui, kun siihen sulautettiin komponenttivalmistaja Santasalo. Useiden toimiala- ja yritysjärjestelyjen jälkeen Componentasta tuli nimenomaan teollisuuden komponenttien valmistaja. häsa