fbpx
Kanta-Häme

Cossaus on coolia, vaikka nörttiä

Oletko koskaan törmännyt kauppakeskuksessa satunnaisesti notkuviin ninjoihin, keijukaisiin tai supersankareihin?

Kyseessä on mitä todennäköisimmin cosplay-harrastajien “miitti”, tai sitten kannattaa tarkistaa lääkitys.

– Miittien määrä on nykyään jo ehkä vähentynyt, koska varsinaisia cosplay-tapahtumia on niin paljon. Mutta onhan se mukava joskus mennä kaverien kanssa herättämään pahennusta julkisille paikoille, nauraa punasilmäiseksi ninjaksi pukeutunut iittalalainen Jenni Kitinprami, 18.

Hän on nyt Hatake Kakashi, Naruto-sarjasta tuttu manga-sankari. Japanilaiseen sarjakuvaan Kitinprami tutustui jo ala-asteikäisenä.

– Manga- ja anime olivat jotain erilaista ja viehättävämpää kuin perus akuankat, mitä vastaan tuli. Söpöt keijukaishahmot vetosivat pieneen tyttöön.

Pukeutumisleikit tulivat kuvaan viitisen vuotta sitten, internetin opastamana.

– Tämä on ehkä 20. hahmoni. Cosplay on tapa fanittaa suosikkisarjakuviaan. Tosin cossata voi mitä tahansa, tapahtumissa on näkynyt kaikkea avaruushahmoista Antti Tuiskuun. Jokaiselle löytyy jotakin, nuori nainen vakuuttaa.

Vaikka cosplay-harrastajat saattavat kerätä paheksuvia katseita vanhemmilta sukupolvilta, skene on Kitinpramin mukaan varsin turvallinen kasvuympäristö.

– Kun muut nuorempana humaleerasivat kaupungilla, minä istuin himassa ja ompelin pukuja, hän hymyilee.

Lajin alkujuuret ovat sci-fi- ja tietokonenörttien tapahtumissa eli “coneissa”. Nörttiys ei ole kuulemma nykypäivänä enää hävettävä piirre nuoressa.

– Ainakin toivon niin, pikku hiljaa ollaan siirtymässä siihen, että nörttiys on ihan okei. Ehkä itsekin olen vähän nörtti: tietty aika päivästä ja viikosta on pyhitetty animelle, mangalle ja pelaamiselle.

Kitinpramin arvion mukaan Suomessa on nykyisin muutama tuhat aktiivista cosplay-harrastajaa.

– Tosin sitä on vaikea määritellä, koska harrastaa voi niin monella tapaa. Voi kuitenkin sanoa, että lähes kaikki tuntevat toisensa jotain kautta.

Kitinprami on kokeillut kilpailemista lajissa kaksi kertaa, mutta enemmän viehättää pukujen valmistaminen, kuvaaminen ja hengailu tapahtumissa tuttujen kanssa. Siinä sivussa niin kädentaidot kuin sosiaaliset kyvyt ovat kehittyneet.

– Suomessa tee-se-itse-kulttuuri on juurtunut niin syvälle, että monet haluavat tuunata omat asunsa. Valmiitakin pukuja voi tosin nykyään jo tilata netistä.

Kitinprami itse keskustelee kavereidensa kanssa, mikä hahmo milloinkin halutaan olla. Nykyiset ninja-kostyymit päätettiin valmistaa kunnianosoitukseksi pitkään jatkuneelle, mutta hiljan loppuneelle Naruto-sarjalle.

– Tapahtumissa näkee, millä sarjalla on buumi päällä. Nyt suosituin ilmiö on varmaan Attack on Titan -anime, hän arvioi.

Verkatehtaalle odotetaan huhtikuun lopussa noin 900 cosplay-harrastajaa. Ensimmäinen Cosvision-tapahtuma järjestettiin Turun Logomossa vuonna 2014 ja Kitinprami oli paikalla.

– Olen koko harrastusaikani miettinyt, että vitsi, olisi siistiä saada oma tapahtuma Hämeenlinnaan. Hyvä, että nyt se tapahtuu! HäSa

Cosvision 2016Suomen ainoa pelkästään cosplayhin keskittyvä tapahtuma Verkatehtaalla 23.–24.4. Ikärajattomaan tapahtumaan yhden päivän liput 15 euroa ja koko viikonloppu 25 euroa.

Menot