Kanta-Häme

Damstahl tuo teräkset Suomeen Hämeenlinnasta

Saksalaiseen yritysryppääseen kuuluva terästukkuri Damstahl tulee Suomen markkinoille. Yritys perustaa varaston ja myyntikonttorin Hämeenlinnaan.

Damstahl ryhtyy myymään käytännöllisesti katsoen kaikkia ruostumattoman teräksen laatuja ja kokoja. Myyntiin tulee yli 5 500 artikkelia putkia, levyjä ja putkenosia.

Suomen liiketoimintaa vetää Christer Grankvist, joka on viimeksi toiminut Rautaruukin Stainless Steel & Aluminiumin viennin myyntijohtajana. Grankvist kertoo Damstahlin tulevan Suomeen, koska yrityskaupat, fuusiot ja talousvaikeudet ovat sekoittaneet maan teräsmarkkinat.

– Damstahl voi taata saatavuuden, toimitusvarmuuden ja asiantuntijapalvelut ruostumattoman teräksen kanssa työskenteleville.

Grankvist on asunut seitsemän vuotta Hämeenlinnassa.

– Toiminta pääkaupunkiseudulla on selvästi kalliimpaa kuin muualla Suomessa. Hämeenlinnan etu on, että se on selvästi keskellä Suomen päämarkkinoita, Grankvist sanoo.

Grankvist kertoo, että neuvottelut Hämeenlinnan varaston ja myyntikonttorin tiloista ovat loppusuoralla.

– Tiloja on tällä hetkellä tarjolla hyvin. Pääsemme niissä hyvin liikkeelle.

Damstahl vuokraa aluksi konttoritilat ja 1 000-1 500 neliön varastotilat. Terästä voidaan pinota päällekkäin, joten tilojen on oltava korkeita. Lattian kantavuuden on oltava hyvä.

– Muutaman vuoden kuluttua yhtiö voimme suunnitella omien tilojen rakentamista.

Yritys palkkaa Hämeenlinnan kuuden kuukauden sisällä neljä työntekijää. Liiketoimintaan lähdetään kasvattamaan siitä.

– Damstahlilla on jo ennestään Suomessa asiakkaita. Ne ovat kansainvälisiä yrityksiä.

Damstahl on toiminut pitkään muissa Pohjoismaissa. Yrityksen pääkonttorikin siirrettiin Kööpenhaminaan vuonna 1969.

Ruostumatonta terästä pidetään elintasometallina. Vaikka Suomi on yksi johtavista rosterin käyttäjistä, Damstahl ei ole aiemmin laajentunut tänne. Suomen sellu- ja paperiteollisuus käyttää paljon ruostumattoman teräksen haponkestäviä laatuja.

– Damstahl ei ole ostanut yrityksiä laajentuakseen vaan on kasvanut orgaanisesti. Suomen kulttuuri ja kieli on nähty erikoisina, Grankvist selittää.

Hänen mukaansa Suomi on nähty myös Outokummun kotimaana. Outokumpu on Euroopan suurin rosterin valmistaja, jonka tuotteet ovat myös Damstahlilla myynnissä.

Damstahl kuuluu saksalaiseen Neumo-Ehrenberg yritysryppääseen, jonka omistaa Ehrenbergien perhe. Neumo ja Damstahl eivät kuulu samaan konserniin.

Neumon perustaja Henry J. Ehrenberg lähti valmistamaan ruostumattomasta teräksestä hygieenisesti korkeatasoisia tuotteita vuonna 1947.

– Lapsikuolleisuus oli sodan jälkeen suuri nimenomaan siksi, että maitoa käsiteltiin likaisissa astioissa. Meijerit tarvitsevat superhygieenisiä tuotteita, joita saa ruostumattomasta teräksestä.

Ehrenbergit perustivat Damstahlin Hollantiin yhdessä kaivosyrityksen kanssa, mutta kaivosyritys vetäytyi Damstahlista myöhemmin. Ehrenbergien alkuperäisten periaatteiden mukaisesti Damstahl pyrkii edistämään tietämystä ruostumattomasta teräksestä ja sen käytöstä.

Damstahl ovat julkaisseet kirjoja ruostumattomasta teräksestä. Yritys antaa Tanskassa kaikille avointa koulutusta ruostumattomaan teräkseen. HäSa

Päivän lehti

4.4.2020