Kanta-Häme

Daniel Wadénin koristeellinen jugendhuvila on myynnissä Janakkalassa

Jugendhuvila Tapiola hivelee silmiä. Joissakin yhteyksissä rakennusta kutsutaan myös Vähä-Hiiden kartanoksi.

Varatuomari Eero Tamminen muistaa vielä hyvin kun hän koputti suurliikemies, hovineuvos Daniel Johan Wadénin (1850–1930) 1880-luvulla rakennuttaman jugendhuvilan ovelle Janakkalassa. Kun ovi avattiin, huomasi mies astuneensa toiseen maailmaan ja toiseen aikaan

– Jugendhuvila on monessa mielessä poikkeuksellisen hieno talo, sillä se on aivan puhdasta jugendia, Tamminen sanoo..

Pari vuotta sitten Tamminen teki vielä surutyötä isänsä kuoleman jälkeen ja halusi tämän kunniaksi tutkia Suomen puhelintoimen historiaa, johon Wadén olennaisesti liittyy. Oman aikansa Pelle Pelottoman ansiota oli, että puhelin ja sähkövalaisin yleensä levisivät Suomeen. Wadén oli myös ensimmäisiä puhelimen valmistajia Suomessa vain vuotta koko keksinnön esittelyn jälkeen.

– Isoisäni Tuomas Tamminen oli Riihimäen puhelimen teknisenä johtajana vuodesta 1917 aina vuoteen 1960 asti. Isäni Reino Tamminen meni ensin töihin samaan yhtiöön, mutta vaihtoi sittemmin Helsingin puhelinyhtiöön. Isäni serkku oli puolestaan Turengin puhelinyhtiön johtajana, Eero Tamminen kertoo.

 

Daniel Wadén osti vuonna 1884 Turengista Vähähiiden maatilan, jonne hän rakennutti suuren, koristeellisen jugendhuvilan, Tapiolan.

Kaksikerroksinen talo oli oivallinen tukikohta filosofian maisterille, joka harrasti intohimoisesti metsästystä. Wadén vuokrasi metsästysmaikseen muun muassa Harvialan kartanon maat ja koska metsästys vaati koiria, koirille rakennettiin oma koirala ja koiralan yläkertaan koirien hoitajapariskunnalle asunto. Ikään kuin ohimennen Wadén oli myös perustamassa Suomen metsästäjäliittoa vuonna 1921.

– Wadén itse vietti ensin huvilassa vain vapaa-aikansa, mutta pikkuhiljaa hän muutti sinne kokonaan. Maatilan Waden myi vuonna 1910, mutta hän asui Tapiolassa kuolemaansa, vuoteen 1930 asti, Eero Tamminen sanoo.

Neuvoksen kuoleman jälkeen jugendhuvilassa asui hänen tyttärensä vuoteen 1964 asti. Sen jälkeen rakennuksessa majoitti Kalpalinna laskettelijoita ennen kuin talon osti sen nykyinen omistaja.

 

Tammisen elämässä on tapahtunut paljon tuon yhden koputuksen jälkeen. Nyt hän auttaa huvilan myymisessä nykyisten omistajien puolesta. Ensimmäinen näyttö on ensi sunnuntaina ja Tamminen uskoo huvilan menevän kaupaksi saman tien. Samaan aikaan Eero Tamminen on tehnyt kaikkensa, että hovineuvoksesta saataisiin kirjoitettua elämäkerta.

– Wadénin säätiö näytti vihdoinkin vihreää valoa eli kirja tehdään. Kirjoittajasta ei vielä ole mitään tietoa, Tamminen sanoo.

Tamminen lupautui auttamaan rakennuksen omistajia huvilan myymisessä. Vanha talo teettää paljon työtä, eivätkä omistajien voimat tahtoneet oikein riittää.

– Kiinnostus on ollut melkoista. Olen valinnut kiinnostuneista kolme, joille näytän sunnuntaina taloa, Eero Tamminen sanoo.

Tapiolaksi ristitty jugendtalo ei ole mikä tahansa pytinki, sillä rakennuksessa on 350 neliötä sekä 11 kaakeliuunia ja saman verran huoneita. Jugendhuvila on inventoitu maakunnallisesti merkittäväksi ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi. Sen hintapyyntö on kaikkiaan 700 000 euroa.

Eero Tamminen ei aio ostaa Wadénin huvilaa itse.

– Rajansa kaikella. Minulla sitä paitsi on jo jugendhuvila Kulosaaressa, Tamminen naurahtaa. HäSa

 

Hämeen Sanomat on perustanut suljetun Facebook-ryhmän Hämeen Sanomat Janakkala, jonka jäseniksi toivomme janakkalalaisia keskustelemaan kunnan ajankohtaisista asioista.  Ryhmän jäsenillä on mahdollisuus auttaa meitä kirjoittamaan entistä kiinnostavampia juttuja Janakkalasta. Jäseneksi voit hakea tästä linkistä.

Päivän lehti

21.1.2020