Kanta-Häme

Demokraatti nielaisee Hämeen Kaiun

Hämäläinen poliittinen verkkomedia Hämeen Kaiku sulautetaan SDP:n pää-äänenkannattajan Demokraatin verkkolehteen.

Hämeen Kaikua kustantanut Hämeen Voima oy on tehnyt asiasta sopimuksen Demokraattia julkaisevan Kustannus Oy Demokraatin kanssa. Uudet sivut avataan lähiviikkoina.

Hämeen Kaiun verkkosivut suljettiin syyskuun puolessavälissä, ja kuun lopussa Demokraatti.fi-sivustolle ilmestyy oma Häme-osio, jossa julkaistaan paikallista sisältöä.

Hämeen Voiman hallituksen puheenjohtajan Jouni Mäkelän mukaan Kaiun itsenäinen julkaiseminen päättyi sen vuoksi, että Demokraatti-lehti lanseerasi keväällä omat aluesivunsa ja tarjosi puolueen piireille maksua vastaan verkkoalustan paikallisuutisille.

– Hämeen Kaiulta ja sen taustayhtiöltä poistui ansaintalogiikka, kertoo Mäkelä.

Ensimmäisenä omaa sisältöä alkoi julkaista Pirkanmaan piiri. Tällä hetkellä piirejä on aluesivujen teossa Hämeen lisäksi neljä.

Hämeen Voiman tarkoituksena oli Mäkelän mukaan monistaa Hämeen Kaiun julkaisuperiaatetta muualle maahan. Esimerkiksi Kaakkois-Suomessa toimi Kaakon Kaiku -verkkomedia, ja keskusteluja oli Mäkelän mukaan käyty muualla maassa.

Hämeen Kaiun päätoimittajana toimineen Pekko Oksasen työsuhde päättyi syyskuun puolessavälissä.

Hämeen Voiman suurin omistaja on Hämeen Sosialidemokraatit ry eli käytännössä puolueen Hämeen piiri.

Toiminnanjohtaja Mikko Suomalainen aikoo ottaa vastuun sisällöntuotannosta uuden sivuston alkuvaiheessa. Päätoimittajavastuu siirtyy kuitenkin Demokraatille. Suomalainen kertoo, että suurin syy Hämeen Kaiun sulkemiseen oli raha.

– Nettimedian pyörittäminen tänä päivänä on aika vaikeaa. Olemme taistelleet sen eteen, että saisimme mainostuloja Kaiulle. Se tuli nyt tiensä päähän, kertoo Suomalainen.

Tilinpäätöstietojen perusteella Hämeen Voiman liikevaihto on ollut noin 27 000–49 000 euroa. Liiketoiminta on ollut toimintavuosinaan tappiollista. Viime vuonna liiketappiota kertyi 6 000 euroa.

Mäkelän mukaan alkuvaiheessa hameenkaiku.fi-osoite ohjaa Demokraatin verkkosivujen tulevaan Häme-osioon. Tämä tehdään paitsi brändin vaalimisen vuoksi mutta myös siksi, että Hämeen Kaiulla on mainossopimuksia vielä voimassa ilmoittajien kanssa.

Hämeen Kaiku perustettiin loppuvuonna 2012 jatkamaan sosiaalidemokraattien Viikko Häme -lehden perinnettä. Ennen Viikko Häme -lehteä Kanta-Hämeessä julkaistiin Hämeen Kansaa.

– Hämeen Kaiku oli aikanaan ensimmäinen demariverkkolehti, jossa keskityttiin alueisiin, toteaa Suomalainen.

Suomalaisen mukaan tavoitteena on, että uusille Häme-sivuilla kirjoittavat paikalliset ihmiset.

Demokraatti-lehden päätoimittaja Mikko Salmi toteaa, että Hämeen Kaiun brändiä on tarkoitus hyödyntää jatkossa.

– Eihän hyvää brändiä kannata tappaa, sanoo Salmi.

Menot