Kanta-Häme

Desinfiointiaineista suurin osa on turhia siivouksessa

Vaikka kevään ensimmäiset auringonsäteet paljastavatkin koti-ikkunoiden likaisuuden, ei ikkunoita kannata pestä vielä pariin kuukauteen. Ilmassa leijaileva katupöly ja siitepöly likaavat ikkunat nimittäin nopeasti uudestaan ja ne on pestävä toistamiseen.

Etelä-Hämeen Marttojen kotitalouden asiantuntija Jaana Lehrbäckin mielestä kodeissa ei tarvita keväisin suursiivousta.

– Suursiivousta parempi olisi pitää koti koko ajan siistinä ja siivota sitä vaikka vähän kerrallaan, Lehrbäck kannustaa.

Suomalaiset alkoivat siivota toden teolla vasta 1880-luvun lopussa, kun tuberkuloosin todistettiin leviävän bakteerien välityksellä. Himosiivoojat huomasivat nopeasti, että 80 prosenttia pintojen bakteereista saatiin hävitettyä siivoamalla.

Loput pinnoille jäävät bakteerit ovat ihmisen omalle terveydelle välttämättömiä. Niitä ei pitäisi mennä hävittämään voimakkailla desinfiointiaineilla. Puhtaus saadaan aikaan ihan tavallisesti siivoamalla.

– Kotisiivooja ei tarvitse desinfiointiaineita, vaan lika lähtee hyvillä ja puhtailla siivousvälineillä ja tavallisella astianpesuaineella, Lehrbäck neuvoo.

Pesuaineita ei kannata lotrata. Jos esimerkiksi lattianpesuvedessä on liikaa pesuainetta, tulee lattiasta harmaa. Sama on ikkunoiden kanssa.

Kotisiivouksessakaan ei käytetä enää tänä päivänä kulahtaneista kalsareista leikattuja rättejä. Eri kohteille kannattaa käyttää erivärisiä siivousliinoja. Jaana Lehrbäck suosittelee mikrokuituliinoja.

– Siivousvälineisiin kannattaa joskus sijoittaa. Esimerkiksi liinat voivat kestää vuosiakin ja ne voi pestä aina välillä. Huonot ja likaiset liinat levittävät likaa, eivät puhdista sitä, Jaana Lehrbäck sanoo.

Ikkunat

Ikkunoita ei pidä pestä koskaan suorassa auringonpaisteessa tai sateella ja tuulella. Ennen pesua on hyvä raivata ikkunan edusta tyhjäksi ylimääräisestä tavarasta ja varata välineet valmiiksi. Etenkin varrellinen ikkunanpesin on paikallaan, sillä jakkaroilla ei kannata kiikkua.

– Jos ikkunassa on sälekaihtimet, kannattaa ne imuroida tai pyyhkiä kuivalla ennen pesemistä, Jaana Lehrbäck opastaa.

Pese liinalla ikkunan puitteet. Yleensä ikkuna on syytä pestä kahteen kertaa ainakin ulkopuolelta. Ikkuna voidaan pestä joko ylhäältä alas tai sitten vaakasuoraan. Ikkuna viimeistellään mikrokuituliinalla. Kuivaa kuivain liinaan aina ennen uutta vetoa, jolloin jälkiä jää vähemmän.

Ikkunat on hyvä pestä ainakin kaksi kertaa vuodessa. Kuivainta ei kannata painaa liikaa, sillä silloin ikkunaan voi jäädä ikäviä jälkiä.

Lattiat

Lattiat kannattaa imuroida kerran viikossa, mutta jos perheessä on kotieläimiä, voi imurointi olla paikallaan vaikka joka päivä. Imuroinnin jälkeen on usein paikallaan pyyhkiä lattia nihkeällä, mutta yleensä se kannattaa tehdä ainakin kerran viikossa.

Lattiat on syytä pestä kerran kuukaudessa. Mattojen tamppaus jakaa mielipiteet..

– Joidenkin mielestä mattoja ei tarvitse viedä ulos, vaan pelkkä imurointi riittää. Toisten mielestä matot on vietävä aina ulos, sillä ne tuoksuvat sen jälkeen hyvältä.

Vessat

Kodin likaisimmat paikat löytyvät yleensä vessasta ja keittiöstä. Siivotessa kannattaa muistaa ovenkahvat, vessan nupit ja valonkatkaisijat, joihin kertyy aina paljon bakteereita.

Etenkin vessanpönttö kannattaa pestä joka viikko niin sisä- kuin ulkopuoleltakin.

Wc-altaan vetämisen jälkeen suihkauta puhdistusainetta altaan seinämiin ja harjaa allas joka puolelta. Huuhtele wc-allas vetämällä se ja huuhtele harja samanaikaisesti.

Oma niksinsä on lattiakaivo, jonka suodatin pitäisi tarkistaa säännöllisesti.

Päivän lehti

1.6.2020