Kanta-Häme

Digipalvelut eivät innosta Lopella

Valtuustosali täyttyi lähes viimeistä paikkaa myöten, kun loppilaiset kerääntyivät torstai-iltana kuulemaan, miten maakunnan järjestämä sosiaali- ja terveydenhuolto tulee muuttamaan kuntalaisten palveluja.

Loppilaiset sai liikkeelle erityisesti nykytilanne. Lääkäriin on matkattava Riihimäen sairaalaan, jossa kiireettömälle vastaanotolle jonotusaika on venynyt jopa kuuteen viikkoon.

Oma Hämeen muutosjohtaja Jukka Lindberg teki heti kärkeen selväksi, ettei ota kantaa siihen, miten nykyiset palvelut järjestetään ja toteutetaan. Hän muistutti, että terveyspalvelut järjestää vuoteen 2019 saakka Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymä.

Jukka Lindbergin viesti uudistuksen hyödyistä kuntalaisille oli selvä. Hän uskoo, että maakunta pystyy järjestämään sosiaali- ja terveyspalvelut nykyistä joustavammin. Kuntalainen ei välttämättä kohtaa lääkäriä kasvotusten, mutta saa tarvitsemansa avun nopeasti älypuhelimellaan ja tietokoneellaan digitaalisten palvelujen avulla.

– Asukkaat saavat entistä enemmän kotikeskeisiä palveluja. Ehkä kolmasosa kontakteista tehdään digitaalisesti. Käyntiasiointia ei silti missään nimessä kokonaan lopeteta, Lindberg arvioi.

Pitkien välimatkojen ja väestöltään ikääntyneen kunnan asukkaita digitaalisuus ei innosta. Keski-iältään korkean yleisön joukosta moni muistutti, ettei maaseudun mummo halua eikä osaa käyttää tietokonetta.

Lopella arvostellaan uudistusta, jonka pitäisi lisätä terveydenhuollon palvelujen saamisessa tasa-arvoisuutta. Asukkaat epäilevät, ettei pieni kunta houkuttele yksityisiä terveyspalvelujen järjestäjiä.

– Jos Pihlajalinna on rakentamassa Hattulaan terveydenhuollon tiloja, Loppi houkuttelee varmasti samoin yrityksiä. Uskon, että täällä tulee toimimaan kaksi sote-keskusta, Lindberg ennusti.

Loppilaisten huolet kumpuavat nykytilanteesta, jossa lääkäriin on lähdettävä Riihimäelle.

Lopella totuttiin usean vuoden ajan pääsemään helposti lääkäriin kirkonkylän terveysasemalla. Ulkoistettu vastaanottopalvelu pelasi taajamassa, jossa siihen saakka vuosikaudet taisteltiin jatkuvan lääkärivajeen kanssa.

Hyvä tilanne loppui reilu vuosi sitten, kun Riihimäen seudun terveyskuntayhtymä keskitti terveyskeskuslääkärien vastaanotot sekä Lopelta että Hausjärveltä Riihimäelle. Seutukunnan kaikki lääkärivastaanotot on keskitetty sairaalan katon alle.

Keskittäminen on näkynyt lääkärien päivystysvastaanottojen sekä vastaanottojen ruuhkautumisena.

Kuntalaiset eivät niele kuntayhtymän selitystä valmistautumisesta maakunnalliseen soteen. He ovat vedonneet maakuntauudistusta valmistelevaan Oma Häme -työryhmään turvatakseen sote-palvelut.

Attendo kiiruhti ostamaan kuntayhtymältä Lopen entisen terveysaseman vuodeosastotiloineen viime kuussa. Kauppa antaa nyt kuntalaisille toivoa, että Attendo aikoo jatkaa palvelujen tarjoamista vuoden 2019 jälkeenkin Lopen kirkonkylässä, jossa se aiemminkin hoiti ulkoistetun lääkärivastaanoton. HÄSA

Päivän lehti

4.6.2020