Kanta-Häme

Dingo-musikaali tulee uudelleen

Hämeenlinnan teatterin ensimmäinen – ja kaikkien aikojen suosituin – rockmusikaali Autiotalo vuodelta 2000 saa uuden elämän nuorten musiikinopiskelijoiden tulkintana.

Idean takana ovat hämeenlinnalaissyntyiset sisarukset Sanni ja Helmi Reilin, jotka ihastuivat Romeon ja Julian tarinasta tehtyyn ja Dingon musiikkiin sovitettuun musikaaliin jo pikkutyttöinä.

– Näin esityksen kai 28 kertaa ja harjoitukset päälle, Sanni Reilin muistelee.

Hän oli silloin 10-vuotias. Pikkusisko Helmi oli 6-vuotias.

Tytöt tottuivat pyörimään teatterin liepeillä, sillä äiti Johanna Reilin on Hämeenlinnan teatterin näyttelijä. Hän oli mukana jo Autiotalon kantaesityksessä.

– Muistan, kun äiti harjoitteli kotona Kerjäläisten valtakuntaa. Se herätti mielenkiintoni, Sanni Reilin kertoo.

Tietenkin myös rakkautta ja nuoruuden kiihkeyttä tihkuva tarina kiehtoi pienen tytön mieltä.

– Siitä asti olemme halunneet toteuttaa näytelmän tavalla tai toisella, tällä hetkellä Jyväskylässä musiikkia opiskelevat sisarukset sanovat.

Porukka …hitsautui yhteen

Autiotalon työryhmäksi Helmi ja Sanni Reilin keräsivät musiikinopiskelijoita ja muusikoita Jyväskylän seudulta. Kapellimestariksi lähti muusikko Kalle Saarelma, ja ohjaajaksi lupautui äiti Johanna Reilin.

Ensin ajatuksena oli toteuttaa musikaali yhteistyönä Jyväskylän ammattiopiston kanssa. Siihen ei suostuttu.

– Meille sanottiin, ettei musikaalia noin vain tehdä, Sanni Reilin kertoo.

Se oli kuin yllytystä sisukkaille naisille.

Hämeenlinnan teatterissa oli nähty jo edellisenä keväänä toisen nuorisoryhmän Fiftari-musikaali. Sen rohkaisemana Johanna Reilin tiedusteli Hämeenlinnan teatterin päänäyttämöä Autiotalo-porukan käyttöön, ja lupa heltisi.

– On loistava tilaisuus päästä esiintymään ammattiteatterin näyttämöllä. Ja tämän porukan yhteistyö lähti pelaamaan heti alusta niin hyvin, että toivon, ettei tämä jäisi viimeiseksi proggikseksi, hän sanoo.

Uusi sukupolvi, …uudet sovitukset

Riku Suokkaan musikaalikäsikirjoitusta on Johanna Reilinin mukaan seurattu melko tarkkaan. Sen sijaan Dingo-yhtyeen kappaleita on sovitettu niin, että eron ”vanhaan Autiotaloon” huomaa.

– Silloin vuonna 2000 sovitukset olivat aika uskollisia alkuperäisille biiseille, mutta tässä on annettu bändille vapaat kädet, Reilin sanoo.

Helmi ja Johanna Reilin eivät ikänsä takia koskaan ehtineet tulla Dingo-faneiksi, vaan he tutustuivat kappaleisiin musikaalin kautta.

– Vasta nyt myöhemmin olemme kuunnelleet alkuperäisiä kappaleita ja välillä oikein hämmästyy, että tuollaisiako ne olikin, Helmi Reilin kertoo.

Hänen mielestään vanhoja Dingo-sovituksia ja musikaaliporukan tulkintoja ei voi panna paremmuusjärjestykseen.

– Mutta koska me olemme uusi sukupolvi, niin kyllä biisienkin on oltava uudenlaiset, hän sanoo. (HäSa)

 

Autiotalo – Musikaali Romeosta ja hänen Juliastaan Hämeenlinnan teatterin päänäyttämöllä 13.–17.5.

 

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic