Kanta-Häme

"Dinon munat" todennäköisesti kiilleliusketta

Viime lauantain Hämeen Sanomissa kerrottiin turenkilaisen harrastelijamalminetsijä Keijo Torron löytämistä munanmuotoisista mineraaliesiintymistä. ”Munat” muistuttavat ulkonäöltään ja rakenteeltaan hämmentävän paljon dinosaurusten munien fossiileja miljoonien vuosien takaa.

Hämeen Sanomat lähetti useita korkearesoluutiovalokuvia munista Helsingin yliopiston evoluutiopaleontologian professori Mikael Forteliuksen tutkittavaksi. Fortelius työryhmineen perehtyi kuviin viikonloppuna.

– Kuten vähän aavistelin, löydökset eivät valitettavasti ole munia. Todennäköisesti ne ovat pyöristyneitä kiilleliuskekappaleita, professori kertoo.

Kivi sisältää rautasulfideja, joiden rapautumisen tuloksena syntynyt ruoste värjää kiven ulkopinnan.

– Ja tässä tapauksessa myös liuskeisuustason suuntaisen raon ruosteen ruskeaksi. Tätä rakoa pitkin kappale on haljennut, Fortelius analysoi.

Toinen vaihtoehto on ruosteen värjäämä savikivikonkreetio.

– Sellaiset ovat hyvin tyypillisiä Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan alueille.

Ei kuorta

Jos kivi olisi muna, siinä pitäisi professori Forteliuksen mukaan olla kuorta jäljellä.

– Kiven pinnassa näkyvässä paksussa ”kuoressa” pitäisi olla selvästi erottuva poikkipinnan pylväsmäinen rakenne.

Lisäksi kuoren paksuus ja munan koko eivät täsmää.

– Kappale on kooltaan noin hanhenmunan kokoinen, joten kuoren pitäisi olla alle 1 millimetrin paksuinen. Ollakseen kuorta, kerros on liian paksu, Fortelius selvittää.

Alun perinkin todennäköisyys aidon fossiilin löytymiseksi näiltä jääkauden moneen kertaan hiomilta seuduilta oli erittäin pieni. Professori Fortelius kuitenkin kiittää Keijo Torroa havainnoista ja tarkkaavaisuudesta. (HäSa)

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic