Kanta-Häme

Dinosauruksen sisuksissa

Hiekkalaatikolla on kova sutina. Lapset leikkivät muovisilla dinosauruksilla. Heidän takanaan seinällä möllöttää luonnollisessa koossa tyrannosaurus rexin pää.

Jasse Korvakangas katselee, kuinka hänen muoviset dinosauruksensa mylläävät hiekassa. Hän on tyytyväinen, että lapsuuden lempilelut saavat näyttelyssä uuden elämän.

Korvakangas, 20, on käynyt Aimokoulun kuviskoulua 14 vuotta. Kaikki alkoi siitä, että äiti ja isä huomasivat poikansa piirtelevän paljon ja ohjasivat tämän Aimokouluun.

Nyt katsellaan hänen Aimokoulun päättötyötään – näyttelyä, joka vie Korvakankaalle rakkaaseen maailmaan.

Aihe jatkuu, elää ja kehittyy

Pienestä pitäen Korvakankaan intohimona ovat olleet dinosaurukset. Aihe näyttelyyn tuli kuin itsestään.

– Aiheen piti olla sellainen, jota rakastan. Dinosaurukset ovat muinaisuuden huipputähtiä.

Korvakangas ahmii tietoa dinosauruksista niin kirjoista, dokumenteista kuin netistäkin. Kaikki tieto on tärkeää ja arvokasta.

Tietoa Korvakangas hyödyntää teoksissaan. Esimerkiksi näyttelyssä on sikarilaatikoihin tehtyjä tutkielmia, joissa on dinosauruksen nimi, kuva ja saveen muotoiltu jalanjälki.

Aimokoulun rehtorin ja opettajan Pekka Lehtimäen mukaan Korvakankaalla on kyky luoda mielikuvia ajasta, jota emme tunne emmekä tiedä. Korvakangas on esimerkiksi tehnyt piirtämällä tutkielmia erilaisista dinosaurusvaihtoehdoista.

– Uskomatonta kuvan kautta tutkimista! Sitä, mitä me kuvittelemme, Jasse luo piirtämällä todeksi.

Lehtimäki sanoo Korvakankaan omaavan käsittämättömän avaruudellisen hahmotuskyvyn.

– Jasse osaa kuvata asioita eri vinkkelistä.

Näyttely on Korvakankaan päättötyö, mutta samalla myös Arxin tilausnäyttely.

Lehtimäki sanoo toimineensa Korvakankaalle enemmän näyttelykuraattorina kuin opettajana.

– Käymme keskustelua kuvasta ja mielikuvista. Se on yhteinen seikkailu ja ihana prosessi. Minulla on ollut täysi luottamus Jassen tekemiseen.

Dinosaurusten lisäksi näyttelyssä on Korvakankaan sarjakuvia, sarjakuvahahmoja ja mielikuvitusolentoja, esimerkiksi Tuonelan joutsenen nykymuotoinen hahmo ja robottiversio tyrannosaurus rexistä. Niitä hän on kehitellyt vuodesta 2009 lähtien.

Maalaaminen vie muuhun maailmaan

Näyttelyssä on useita isoja, monta metriä leveitä töitä. Korvakankaan mukaan aluksi oli vaikea lähteä työstämään isoa pintaa. Opettaja Lehtimäki näki kuitenkin, että on hyväksi saada tekemiseen fyysinen suoritus.

– Pekka tiesi, mikä on parasta. Kyllä siinä sai kättä venytellä ja katsoa eri perspektiivistä työtä monta kertaa, Korvakangas sanoo nyt.

Ensimmäiseksi syntyikin luonnollisen kokoinen tyrannosauruksen pää.

Korvakangas sanoo piirtäessään ja maalatessaan olevan täysin muussa maailmassa.

– Se on hauskaa. Taide on valinnut minut erikoisella tavalla. Se lähti siitä, että pyysin pienenä poikana isää piirtämään krokotiilejä ja haita. Ei isä jaksanut niitä koko aikaa piirrellä, niin oli pakko piirtää itse. Innostuin ja se oli lopun alkua, Korvakangas hymyilee.

Korvakangas haaveileekin, että voisi myös tulevaisuudessa tuoda piirroksiaan ja maalauksiaan esille.

– Hyvää palautetta on tullut hirveästi. (HäSa)

Dinosauruksia ja fantasiaolentoja -näyttely galleria Arxissa 13. maaliskuuta asti.