Kanta-Häme

Drone tirkisteli sisään kerrostalon ikkunoista Janakkalassa – Lennättäjä voi syyllistyä salakatseluun

Salakatselun tiukat rajat voi rikkoa myös vahingossa.
Miehittämättömät kauko-ohjattavat ilma-alukset ovat koko ajan lisääntyvä harrastus. Harrastajan pitää tietää, missä lennättäminen on sallittua.

Drone, eli kauko-ohjattu ilma-alus, on lentänyt kerrostalon ikkunoiden lähellä Turengissa vuokrataloalueella. Näin kertoo Hämeen Sanomiin yhteyttä ottanut lukija, jonka mukaan dronen ääni kuului sisälle asti, kun se pörräsi paikallaan parin metrin päässä ikkunasta aamuyöllä viime maanantaina.

Lennättäjä on voinut syyllistyä salakatseluun, sanoo rikoskomisario Juha Pynttäri Hämeen poliisilaitokselta.

– Salakatselu on ensisijainen rikosnimike. Dronella voi rikkoa asutuksen lähellä vahingossakin näitä säännöksiä.

Pynttäri muistuttaa, että salakatselun rajat ovat tiukat. Rikos on tapahtunut, vaikka materiaalia ei julkaistaisi tai tallennettaisi. Myös se on rikos, että kohdetta ainoastaan tarkkaillaan millä tahansa apuvälineellä, kuten dronen kameralla.

Lukijan mukaan Drone on lentänyt kerroksesta toiseen ikkunoiden takana kahtena viikonloppuna peräkkäin. Lukija epäilee, että dronella on kuvattu tai katseltu sisään asuntojen ikkunoista. Ensimmäisen kerran hän oli huomannut dronen naapurustossa jo keväällä.

 

Lue myös: Droneja koskevien vaarailmoitusten määrä on kasvanut – ”tapaukset ovat olleet hieman räikeämpiä”

 

Kanta-Hämeessä on tehty poliisille vain muutamia ilmoituksia häiritsevästä dronen lennättämisestä viimeisen kahden vuoden aikana. Droneihin liittyviä tehtäviä on ollut viisi, ja poliisi on joutunut puuttumaan sakolla lennättämiseen muutaman kerran yleisötapahtumissa.

– Isojen ihmismassojen päällä on lennetty niin, että siitä on saattanut aiheutua vaaraa yleiselle turvallisuudelle. Jos isompi kone tulee alas, se voi aiheuttaa henkilö- tai omaisuusvahinkoja, rikoskomisario Juha Pynttäri kertoo.

– Vahingonkorvausvelvollisuus on aina lennättäjällä, vaikka toiminnassa ei olisi lähtökohtaisesti mitään laitonta.

Pynttärin mukaan kotirauhan rikkominen dronella on teoriassa mahdollista, vaikka rikosnimikkeessä on kyse metelöimällä tai tunkeutumalla häiritsemisestä.

– Suhteellisen äänettömät dronet eivät täytä helposti kotirauhan häirintää. Kuvaaminen on keskeistä. Varsinkin asutuksen lähellä täytyy noudattaa sääntöjä ja ymmärtää, mitä voi kuvata ja mitä ei.

 

Lue myös: Ilmatieteen laitos kokeilee dronen käyttöä säämittauksessa Jokioisten observatoriolla – suomalaisfirman tuote hyödyntää ainutlaatuista teknologiaa

 

Droneihin liittyvä sääntely ei ota kantaa yksityisyydensuojaan tai kotirauhaan, muistuttaa johtava asiantuntija Jukka Hannola Liikenteen turvallisuusvirasto Trafista.

– Nämä on huomioitu muussa lainsäädännössä. Dronen lennättäjän on ymmärrettävä, että muutkin kuin suoraan ilmailun lainsäädäntö ja määräykset pätevät myös drone-toiminnan yhteydessä, Hannola sanoo.

Trafin mukaan lennokki- eli dronetoiminnan suosion voimakas kasvu on lisännyt myös vaaratilanteita erityisesti lentokenttien läheisyydessä.

Trafin droneja koskeva määräysmuutos julkaistaan vielä marraskuun aikana. Hannolan mukaan merkittävimmät muutokset tulevat olemaan juuri lentokenttien ympärillä olevissa suoja-alueissa. HäSa

 

Lue myös: Poliisikoira ja drone löysivät paenneen huumekuskin

Yksityisyyttä pitää kunnioittaa

Drone-lennättäjän täytyy kunnioittaa kotirauhaa ja ihmisten yksityisyyttä.

Toisen kodin yläpuolella ei saa lentää häiritsevästi eikä julkaista ihmisistä kuvia ilman lupaa.

Kuvaaminen on sallittua muun muassa yleisillä paikoilla ja yleisölle avoimissa julkisissa tiloissa.

Rikoslain salakatselusäännös suojaa esim. kotirauhan suojaamalla alueella teknisellä laitteella tapahtuvalta katselulta tai kuvaamiselta.

Lentokieltoalueita on useita. Alle viiden kilometrin etäisyydellä lentokentästä tarvitsee lennonjohdon luvan, samoin kuin yli 50 metrin korkeudessa lennättämisestä.

EU-sääntely

Näillä näkymin Eurooppalaista drone-sääntelyä on odotettavissa ensi kevään aikana.

Erityisen paljon tulee vaatimuksia laitevalmistajille. Yksittäiselle lennättäjälle on tulossa esimerkiksi rekisteröintivaatimuksia.

Suomessa käytössä ollut jako kaupallisessa käytössä olevan miehittämättömän ilma-aluksen ja harrastekäytössä olevan lennokin välillä poistuu.

Sisällöstä keskustellaan yhä, eli sääntely saattaa joiltain osin vielä muuttua.

Lisätietoa Trafin sivuilta ja osoitteesta www.droneinfo.fi.

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic