fbpx
Kanta-Häme

Drooni ja lentokone olivat osua Valkeakoskella – Otkes kaipaa parannuksia drooni-ilmailun turvallisuuteen

Viranomaisen lennokki ja Ilmavoimien lentokone olivat törmäysvaarassa viime helmikuussa. Ilmavoimien lentokoneen ja pelastuslaitoksen dronen välinen vaaratilanne tarjoaa "hyvää oppia" turvallisuuden kehittämiseen.
Drooni ja Ilmavoimien lentokone olivat törmätä viime helmikuussa Valkeakoskella. Kuvituskuva. Kuva: Pekka Rautiainen
Drooni ja Ilmavoimien lentokone olivat törmätä viime helmikuussa Valkeakoskella. Kuvituskuva. Kuva: Pekka Rautiainen

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) suosittaa, että miehittämättömän ilmailun ennakkoilmoitus- ja lentotiedotustoimintaa Suomen lennonjohdossa parannetaan.

Otkes suosittaa Liikenne- ja viestintävirastoa varmistamaan, että lennonjohtopalveluista Suomessa vastaava ANS Finland ohjeistaa menettelyt kauko-ohjattujen ilma-alusten käytöstä.

Otkesin johtaja Veli-Pekka Nurmi totesi tiedotustilaisuudessa, että uuden teknologian käyttöönottoon liittyy usein hyötyjen ohella uudenlaisia riskejä.

–  Varsinkin jos lennätetään miehittämätöntä ilma-alusta sellaisella paikalla, missä on muuta ilmailua, silloin toiminnan täytyy olla hyvin kurinalaista, Nurmi sanoi.

Otkes antoi suosituksensa liittyen tilanteeseen, jossa Ilmavoimien lentokone ja kauko-ohjattava lennokki olivat vaarassa törmätä toisiinsa viime helmikuussa Valkeakoskella. Tilanteen molemmat osapuolet olivat viranomaisten koneita.

Vaaratilanne syntyi, vaikka kauko-ohjaaja toimi määräysten ja ohjeiden mukaan, Otkes kertoo. Tilanteessa Pirkanmaan pelastuslaitoksen ohjaama drone lensi noin 10 metriä lennokkia matalammalla kuin Ilmavoimien Learjet-lentokone. Sivuttaisetäisyyttä oli noin 60 metriä.

–  Tästä saamme hyvää oppia nimenomaan miehittämättömän ilmailun turvallisuuden kehittämiseen, Nurmi sanoi.

Otkes antoi tilanteesta myös kolme muuta suositusta, jotka liittyivät ilmailulain ja ilmailumääräyksen johdonmukaisuuteen, viranomaisten väliseen tiedotukseen eri osapuolten lentotoiminnasta sekä Droneinfo-sovelluksen puutteiden korjaamiseen.

 

Juttua päivitetty 28.1.2020 kello 10.23

Menot