Kanta-Häme

E-kirja tulee parilla klikkauksella laiturin nokkaan

Kuinka kätevää olisi, jos kirjaston kirjan saisi lähes sormia napsauttamalla omalle mökkilaiturille!

Käytännössä tämä on jo nykypäivää, vakuuttelee Hämeenlinnan kaupunginkirjaston johtava informaatikko Varpu Vallbacka.

Kiitos kuuluu kirjaston hankkimille sähköisille aineistoille, joiden tarjonta laajenee sopivasti kesän kynnyksellä.

E-kirjojen lainausjärjestelmä Ellibsin uudistuminen puolestaan tekee järjestelmästä aikaisempaa helppokäyttöisemmän ja mahdollistaa sähköisten aineistojen varaamisen.

– Sähköinen palvelu ei enää sido paikkaan tai kirjaston aukioloaikoihin, Vallbacka tähdentää.

Mahdollisuuksia on monia, mutta ihmiset tuntevat sähköisen palvelun mahdollisuudet vielä perin huonosti. Moni seniori on yllättynyt kuullessaan, että kirjaston aineistot ovat lainattavista vaikka Espanjan Aurinkorannikolta saakka.

Lisäksi e-kirjat ilmestyvät kirjaston kokoelmiin nopeammin kuin painetut kappaleet.

– Björn Wahlroosin uusin kirja ilmestyi sähköisenä järjestelmäämme pari viikkoa ennen kirjaversiota. Kun printtiversio vihdoin tuli, siitä oli kymmeniä varauksia, sähköisestä kappaleesta varauksia ei ollut ollenkaan.

Sähkökirjapalvelu on ollut kirjaston käytössä jo toistakymmentä vuotta, mutta materiaalia sinne on kertynyt melko hitaasti. Syy on isojen kustantajien, jotka ovat vapauttaneet sähköistä materiaaliaan markkinoille melko hitaasti. Viime vuonna tilanne kuitenkin muuttui ja materiaalia alkoi tihkua isoilta kustantajilta.

Hämeenlinnan kaupunginkirjaston kokoelma sisältää yli 400 e-kirjaa, ja kokoelmaa kartutetaan vähitellen.

– Kaikkein suosituinta e-aineistoa ovat jännärit. Sama tilanne on myös perinteisellä kirjapuolella.

Innokkaimpia e-aineiston hyödyntäjiä ovat kirjaston suurkäyttäjät – noin 40–50-vuotiaat. Lapset ja nuoret eivät ole sähköistä materiaalia vielä Vallbackan mukaan löytäneet.

E-kirjoja voi ladata maksutta suoraan omalle tietokoneelle, älypuhelimeen, tablettiin tai muuhun lukulaitteeseen. Tällöin laitteeseen täytyy asentaa lukuohjelma. E-kirjoja voi lukea myös selaimessa. Tällöin tarvitaan jatkuva verkkoyhteys.

Kaupunginkirjaston e-aineistot eivät rajoitu pelkkiin kirjoihin, vaan sähköisesti pääsee käsiksi myös kotimaisiin aikakauslehtiin, kotimaisiin ja ulkomaisiin sanomalehtiin sekä musiikkiin.

Täysin uutta on sähköinen aikakauslehtipalvelu eMagz, jonka kautta voi lukea kotimaisia aikakauslehtiä digitaalisina näköisversioina. Aikakauslehtipalvelu on toukokuun ajan koekäytössä, jonka aikana palvelusta löytyy yli sata kotimaista aikakauslehteä aina Avotakasta Seiskaan, Talomestarista Viherpihaan. Palvelu jatkuu kirjastossa myös koekäytön jälkeen pienemmällä valikoimalla.

– Voi sanoa, että palvelun kautta on luettavissa noin 50 Suomen suosituinta lehteä sähköisesti vuoden loppuun saakka, Vallbacka sanoo.

Aikakauslehtipalvelu on käytettävissä Hämeenlinnan kirjastojen asiakastietokoneilla ja tableteilla, tai kirjaston tiloissa asiakkaiden omilla laitteilla, jotka on yhdistetty kirjaston langattomaan verkkoon. Palveluun ei toistaiseksi pääse kotikoneilta.

Hämeenlinnan pääkirjaston lehtisaliin avataan tänään keskiviikkona e-piste, jossa voi käydä kokeilemassa e-aineistojen käyttöä kirjaston tablettitietokoneella. E-pisteen avajaispäivänä henkilökunta neuvoo asiakkaita kello 12–18.

– Neuvomme esimerkiksi, miten omaan mobiililaitteeseen ladataan e-lukuohjelma. Kun ohjelma on kerran ladattu, on aineistojen lataaminen sen jälkeen helppoa, kertoo projektikoordinaattori Hanna Kaisti.

Avajaisten jälkeen opastusta saa myös kahtena maanantaina, 1.6. ja 8.6. klo 17-18.30 ja keskiviikkona 3.6. kello 10-11.30. Opastukseen ei tarvitse varata aikaa.

Jos kaipaa apua ilmaisen lukuohjelman lataamiseen e-kirjojen lataamista varten, on mukaan otettava sovellusten lataamiseen tarvittavat tunnukset. Tarvitset myös Vanamo-kirjastojen kirjastokortin ja pin-koodin, sähköpostiosoitteen, ja Adobe ID-tunnuksen. HäSa

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic