Kanta-Häme

Edes joku väistötila saa kiitosta – käyttäjät kehuvat Wetterin kirjastoa

Kirjastovirkailijat Merja Österman ja Eeva Karttunen kirjaston asiakaspalvelupisteessä Wetterin ensimmäisen kerroksen aulassa. Aulatiloista eri osastoille johdattavat selkeät opasteet.

Hämeenlinnan pääkirjasto on nyt levittäytynyt Wetterin väistötilojensa kahteen kerrokseen. Väistötilat palvelevat kirjaston väkeä ja asiakkaita kaksi vuotta Lukiokadun rakennuksen peruskorjauksen valmistumiseen saakka.

– Tilat ja opasteet ovat asiallisia, ensi silmäyksellä näyttää siltä, että kyllä täällä on riittävästi lainattavaa. Ja aina saa lisää varaamalla. Uutuudet ovat myös hyvin esillä, sanoo ahkerasti kirjastoa käyttävä Matti Mannila.

Matti Mannila on käynyt Wetterillä jo aiemmin useamman kerran alakerran palautus- ja varauspisteillä. Nyt hän on tutustunut myös kirjaston toiseen kerrokseen.

– Käyn kirjastossa useamman kerran viikossa. Lainaan tietokirjallisuutta ja romaaneja, hän kertoo.

Wetterhoffinkadulla on pääkirjaston kokoelmasta kolmannes ja toinen kolmannes löytyy lähivarastosta Moreenista, josta kirjat saa lainattaviksi varaamalla.

– Wetterille tuotiin kirjaston kokoelmista eniten käytetty aineisto, kertoo informaatikko ja kirjaston tiedottaja Hanna Kaisti.

Se kolmas ja viimeinen kolmasosa kokoelmista on kirjaston vähiten käytettyä aineistoa. Nämä kirjat ja aineistot odottavat pakattuina ja huputettuina pitkäaikaisessa varastossa.

Asiakkaiden ja henkilökunnan mielestä sokkeloiset Wetterin tilat ovat taipuneet hyvin väliaikaiseksi kirjastoksi. Eri kirjallisuuden lajit on sijoitettu omiin huoneisiinsa tai nurkkauksiinsa, joihin johdattavat selkeät opasteet.

– Tilaa on tietysti vähemmän, koska tätä ei ole tehty kirjastoksi, Hanna Kaisti muistuttaa.

Kaksi kerrosta on ollut sekä haaste että mahdollisuus. Wetterin kirjaston toiseen kerrokseen pääsee sekä portaita kiipeämällä että hissillä hurauttamalla.

– Mukavaa, ettei täällä ole ahdasta. Liikuntarajoitteisellekin kulkeminen on helppoa, kiittää Petri Korvakangas.

Petri Korvakangas on pistäytynyt kirjastoon yhdessä tukihenkilönsä ja avustajansa Tapio Järvisen kanssa.

– Lainaan mielelläni cd-levyjä, olen innokas musiikin kuuntelija, Petri Korvakangas kertoo.

Korvakankaalta ja Järviseltä saa kiitosta kirjaston väistötilojen sijoittuminen Hämeenlinnan keskusta-alueelle. Kirjastossa voi kätevästi pistäytyä vaikkapa samalla kun käy kävelyllä kaupungilla.

Väistötilojen sijaintia kiittää myös Eila Virta.

– Hyvä, että kirjasto pysyi keskustassa, hän kiteyttää.

Eila Virta uskoo, että pienemmästäkin esillä olevasta kirjamäärästä löytyy kyllä luettavaa.

– Haen kaunokirjallisuutta ja dekkareita. Luettavaa löytyy varmasti, kunhan tiedän missä mitäkin on, hän naurahtaa ensimmäisellä käyntikerrallaan kaunokirjallisuuden osastolla.

Alakerrassa on asiakaspalvelutiskin ja lainausautomaattien lisäksi Pikkuväen kirjasto eli lastenkirjallisuuden osasto leikkipaikkoineen, nuorten kirjat sekä lehtilukusali.

Lehtisalin nurkkauksessa odottaa esiintyjiä kirjaston Avolava. Alakerrassa on edelleen käytössä myös Wetterin auditorio, ja kirjaston tiloista on kulku viereiseen yksityisen yrittäjän lounasravintola Fredrikaan.

Yläkerrokseen on sijoitettu muut kirjaston osastot sekä hiljainen Luku- ja nettitila. Uutuudet ja lainausautomaatit ovat yläkerran aulassa.

– Ryhmätiloja täällä ei ole, joten emme pysty ottamaan kirjastolle isoja ryhmiä. Kirjasto jalkautuu nyt esimerkiksi enemmän kouluille, tiedottaja Hanna Kaisti selvittää.

Tilojen laskuri raksutti väistökirjaston varsinaisena avajaispäivänä maanantaina 5. marraskuuta kävijämääräksi lähes 1700 ihmistä.

Wetterhoffinkadun pulma saattavat jatkossa olla pysäköintitilat. Autolla kirjastolle tullut Matti Mannila toivoisi kirjaston läheisyyteen enemmän maksuttomia parkkipaikkoja.

– Kiekollinen pysäköintipaikka tässä vieressä on usein täynnä ja suuri osa paikoista on varattuja, hän tietää. HASA

 

Päivän lehti

19.2.2020