Kanta-Häme

Edessä jopa paniikkiratkaisuja

– Budjetin valmistelun lähtötilanne ei ole koskaan ollut niin huono kuin nyt. Näkymät ovat todella huonot, Janakkalan kunnanhallituksen puheenjohtaja Kalevi Ilmarinen (sd.) sanoi valtuuston kokouksessa maanantaina.

Hän huomautti, että päättäjät ovat romuttaneet talouden tasapainopainottamisohjelman TPO:n, joka kaiken lisäksi synnytettiin liian myöhään. Ohjelmasta päätettiin viime vuoden kesäkuussa.

Rakenteellisia ratkaisuja

– Nyt tarvitsemme vielä raskaampia rakenteellisia ratkaisuja. Meidän pitää sopeutua siihen, ettemme voi olla enää muita kuntia parempia palveluiden tuottajia.

Rakenteellisia asioita ovat Ilmarisen mukaan pikkukoulut ja ei-lakisääteiset lisät. Lisäksi on mietittävä kahden taajaman palveluja.

Ilmarinen sanoi kuitenkin, etteivät irtisanomiset tai lomautukset ole edelleenkään säästöjen keinovalikoimissa.

Yhtä vakavaa puhetta esitti valtuuston puheenjohtaja Esa Silvennoinen (kok.) kokouksen päätteeksi.

– Emme voi enää ensi vuonna tehdä toiminnallisesti mielekkäitä päätöksiä, vaan on mentävä talous edellä ja tehtävä jopa paniikkiratkaisuja. Talousarviomuutoksia on odotettavissa.

Kulut alas, tulot ylös

Kuluja on Silvennoisen mukaan saatava alemmaksi ja tuloja lisää.

– Olemme viimeiset viisi vuotta tuhlanneet lähes 19 miljoonaa enemmän kuin olemme ansainneet.

Valtuusto hyväksyi budjetin, joka on 1,5 miljoonaa euroa miinuksella. Näillä näkymin kunta saa taloutensa plussalle vuonna 2017. (HäSa)