Kanta-Häme

Edlan tarina hurmasi lukijat

Janakkalalaisen huutolaistytön Edla Johanssonin (o.s. Gardemeisterin) tarinasta kertova sivu oli Hämeen Sanomien viime vuoden paras. Tätä mieltä ovat lukijat, jotka äänestivät toimituksen etukäteen valitsemista sivuehdokkaista Edla-sivun suosikikseen. 
 
Kisassa oli mukana yhdeksän erilaista sivua, ja edustettuina olivat lehden avaussivut, uutissivut sekä kulttuuri-, ajastin- ja sunnuntaiosiot. Edlan tarina ilmestyi sunnuntaisivuilla 18.8.2013 lehdessä. Se keräsi eniten ääniä ja irrotti myös vuolaimmat perustelut lukijoilta.
 
– Upeasti sommiteltu ja kaunis kauhtuneen värinen kuvakollaasi kutsuu lukemaan Edlan tarinan alusta loppuun saakka. Tekstin ja kuvien väliin oli jätetty sopivasti ilmaa. Tuntuu, että lukijakin sai siitä osansa. Tämä sivu on kuin runo!, perustelee hämeenlinnalainen Pirkko Lehtonen valintaansa.
 
Juttuun kirjoittanut toimittaja Saila Karpiola kertoo, että idea juttuun tuli sattumalta, niinkuin aika usein käy. 
 
Toimittaja Riikka Happonen haastatteli viime kesänä valtiopäiväneuvos Esko Hellettä. Helle mainitsi Happoselle vapaaherra Sten von Troilista, joka oli jäljittänyt vaimonsa isoisotädin Edla Johanssonin vaiheita tämän synnyinpitäjässä Janakkalassa.
 
– Kollega vihjaisi minulle asiasta, ja otin yhteyttä Sten von Troiliin. Kiertelimme yhdessä hänen ja valokuvaajan kanssa Janakkalassa niitä paikkoja, joissa Edla oli asunut ja vaikuttanut.
 
Lisäksi Karpiola etsi juttua varten tietoa muun muassa huutolaisista sekä siitä, missä Edlan lapsuudenkoti olisi voinut sijaita. Edlan sukulaisilta saatiin vanhoja valokuvia, joita graafikko Soile Toivonen käytti voittajasivun kuvakoosteessa yhdessä valokuvaaja Markku Tannin tuoreiden kuvien kanssa.
 
– Eri aikakauden valokuvat yhdistyivät kokonaisuudeksi, kun kaikkien sävy toonattiin yhtenäisen ilmeen saavuttamiseksi. Napakan pituinen juttu oli helppo taittaa niin, että syntyi ilmava vaikutelma, Toivonen kertaa.
 
Talon siirto hätkähdytti
Vaikka ehdolla oli useita tavallisesta uutisvirrasta poikkeavia sivuja, kakkoseksi kisassa ylsi perusuutissivu. Sen aihe oli hämeenlinnalaisia mutta myös vieraspaikkakuntalaisia selvästi kiinnostava. 
 
Juttu kertoi Hallituskadulla Danske Bankin vieressä sijainneen vanhan puutalon siirrosta uuteen paikkaan. Lukijat ihailivat jutun kuvia ja kuvakulmia, joiden eteen monimediatoimittaja Jani Suhonen ja Markku Tanni näkivät vaivaa.
 
Muun muassa siirto-operaatiota seuraamassa ollut Sari Uotila äänesti kyseistä sivua.
 
– Missä muussa kaupungissa on taloja siirretty keskustassa?! Tosi uskomaton operaatio kokonaisen talon siirto! Hienointa oli, että talon siirto onnistui ja se että vanhoja rakennuksia arvostetaan.
 
Kolmanneksi kisassa ylsi myös Sunnuntai-sivulla ilmestynyt suomalaisesta superfoodista eli mustikasta kertonut ”Oma maa mustikka”. Jutun kesäinen piirroskuvitus viehätti monia.
Kilpailussa annettiin kaikkiaan 91 ääntä, ja Edla-sivu sai näistä 25. Arvotalon siirto kokosi 19 ääntä ja mustikkasivu 17. Kaikki muutkin ehdokkaat saivat ääniä, mutta kolmen kärki erottui selvästi muista.
 

Lukijoiden kommentteja kilpailusivuista

Mielestäni paras sivu on numero 1. Olen innokas marjastaja ja sienestäjä.  Kerään kaiken mahdollisen kevään korvasienistä, syksyn karpaloihin. Nytkin aamulla söin kaurapuuroa terveellisten mustikoiden kera, kuten lähes joka aamu. Pakastimessa on vielä kymmenisen litraa viime kesänä poimimiani mustikoita, joista saan nauttia. Siksi kaunis sivu kosketti…
Maritta Saarinen, Hämeenlinna
 
Ehdottomasti sivu 4, se on raikkaudellaan elämänmyönteinen ja kuvaa hienosti innostusta blogien lukijaksi. Itse luen lähes 20 blogia päivittäin.
Sirkku Hieto, Hämeenlinna
 
Sivu 2 ”Helvetistä tullut humaltuu elämästä”. Kuva tukee täydellisesti henkilön uutta elämää, aihe myös arka ja koskettava. Sunnuntain lehteen sopiva aihe, lukijakin ehtii paremmin paneutua hyvään juttuun. Tälläisia aiheita lukee mielellään, sunnuntaina ajan kanssa. Kiitos.
Merja Laiho, Iittala 
 
Paras sivu oli 7.  Koska koirista saa aitoja ja hauskoja kuvia. Yleensä lehdissä puhutaan koirankakoista tai mikä koira purrut ketäkin, tässä oli positiivinen kuva koirista.
Heli Nylund Hämeenlinna
 
Sivu 6. Vieläkin ihmetyttää, miten pitkä puutalo kääntyi risteyksessä 90 astetta. Kuvakulma oli hyvin valittu.
Heikki Pelli, Turenki
 
Ihastuttavia sivuehdotelmia, mutta paras minusta on sivu 7! Se on niin suomalaisen oloinen iloisine positiivisuutta huokuvine suomenpystykorvineen talvimaisemassa 
Kaija Räty
 
Julkaistuista sivuista oli mielestäni paras numero 8. Tämä sivu henkii täyttä nostalgiaa, ja sen rauhaisa ulkoasu pysäyttää katsojan ja saa mielenkiinnon heräämään. Mustavalkoinen kuva on ylivoimainen yksinkertaisessa voimassaan ja kauniissa valossaan. Sivun taitto on laadukasta ja täydentää kokonaisuuden.  Eipä ole mitään turhaa – on vain harrastunnelmainen kesäisen päivän rauha ja menneen ajan ihmiset kotitanhuallaan.
UllaTorila, Hämeenlinna
 
Paras sivu on mielestäni 6, Arvorakennus pääsee… Isoja, selkeitä, hyviä kuvia ja antoisa näin toisella paikkakunnalle asuvalle, joka ei itse siirtoa ollut todistamassa. 
Leena Hakala, helsinki
 
Nro 8 ”Edla oli selviytyjä”. Sivun asettelu kuvien ja tekstin osalta selkeä. Kuvat erittäin kauniita ja seepia hyvä väri. Kertomus puhuttelee kohdehenkilön elämänasenteen ja historiaan liittyvien tapahtumien takia. Tästä sivusta jaksan hakea voimaa pitemmänkin ajan omaan arkeeni.
Jaana Mäkelä, Hämeenlinna
 
Jos paras sivu täytyy valita, niin se on ehdottomasti no 7, jossa terhakkaat ja riemukkaat pystykorvat juoksevat lumisella tiellä. Kuva saa hyvälle tuulelle ja hymyilemään toisten riemulle. Sivu on selkeä: kuva on kohdistettu sivun keskelle ja muut tärkeät aiheet ryhmitelty sivun reunoille
Sirkka-Liisa Ojala, Leteensuo
 
 

Päivän lehti

5.6.2020