fbpx
Kanta-Häme Helsinki

Kanta-Hämeeseen entistä tiukemmat koronarajoitukset, hallitus on valmis toteamaan poikkeusolot – Tätä se tarkoittaa

Entistä tiukemmat koronatoimet tulevat käyttöön myös Kanta-Hämeessä, kertoi pääministeri Sanna Marin. Tähän artikkeliin on koottu tärkeimmät tiedot uusista rajoituksista.
Kuva: Jussi Nukari
Pääministeri Sanna Marin (sd.) poistui eilen Säätytalosta hallituksen koronakokouksen jälkeen. Lehtikuva/Jussi Nukari

Suomeen on tulossa 3 viikon sulkutila maaliskuussa koronaviruksen vuoksi. Lisäksi hallitus on valmis ottamaan käyttöön poikkeusolot taas käyttöön. Sulun on määrä alkaa 8. maaliskuuta ja päättyä 28.3.

Näin kertoi pääministeri Sanna Marin (sd.) torstaina tiedotustilaisuudessa. Lisäksi Kanta-Häme tulee siirtymään koronarajoitusten tasolle kaksi maakunnan kiihtyvän koronatilanteen vuoksi.

Artikkeli jatkuu faktaosion jälkeen.

Nämä toimet tulevat välittömästi käyttöön Kanta-Hämeessä täysimääräisinä

  • Yli 6 hengen kokoontumisia on rajoitettu
  • Yli 6 hengen yksityistilaisuuksia on vältettävä
  • Kuntien ja kuntayhtymien on tehostettava koronakaranteenin ja -eristyksen seurantaa

Myös nämä koskevat Kanta-Hämettä

  • Laaja etätyö- ja kasvomaskisuositus
  • Riskiryhmien suojaus
  • Korkeakoulujen etäopetus
  • Julkisten tilojen käytön rajoitus ja sulkeminen
  • Aikuisten harrastustoiminnan keskeytys
  • Henkilöliikenteen matkustajamäärien mahdolliset rajoitukset

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri myös tiedotti maakunnan koronavirustilanteesta torstaina.

– Meidän on jaksettava, koska vaihtoehtoja ei ole, sanoi Marin.

Pääministeri Marin on myös kutsunut eduskuntapuolueiden edustajat koolle Säätytaloon tänään kello 12 keskustelemaan poikkeusolojen toimista. Syynä aiempaa tiukemmille koronavirusrajoituksille ovat viime aikoina Suomessa liikkuneet koronavirusmuunnokset.

Hallituksen tiedotustilaisuus on päättynyt. Sosiaali- ja terveysministeriön ja THL:n tilannekatsaus jatkui tilaisuuden jälkeen.

Poikkeusolot toteaa hallitus yhdessä presidentin kanssa.

Pääministeri Marin kertoi tiedotustilaisuudessa, että tasavallan presidentti Sauli Niinistö on omalta osaltaan ollut valmis toteamaan poikkeusolot, jos tämä katsotaan tarpeelliseksi.

Ravintoloiden sulkemisesta esitys

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) tarkensi tiedotustilaisuudessa, että poikkeusolojen ilmoittamisesta huolimatta hallituksella ei ole aikeita ottaa valmiuslain keinoja käyttöön. Kyse on ainoastaan muista perustuslain mukaisista toimista, joita ei voi ottaa käyttöön muuten kuin poikkeusolot toteamalla.

Suurin merkitys poikkeusolojen toteamisella on siinä, että ravintoloiden toimintaan voi puuttua, Henriksson täsmensi.

Marin kertoikin, että hallitus tuo ensi viikolla eduskuntaan esityksen ravintoloiden sulkemiseksi viime kevättä vastaavalla tavalla. Nämä rajoitukset eivät koskisi perustason alueita.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat kutsuivat toimia “loppukiriksi”.

Oikeusministeri: Puoluesihteerit koolle kuntavaalien vuoksi

Oikeusministeri Henriksson kertoi tiedotustilaisuudessa, tämänhetkisen uuden koronavirustilanteen vuoksi hän aikoo kutsua lähipäivinä puoluesihteerit koolle kuntavaalien ajankohdasta.

Kuntavaalien mahdollinen siirto edellyttää hänen mukaansa parlamentaarista päätöstä, eli hallitus itse ei voi päättää siirtää kuntavaaleja. Vaalit olisi tämän hetkisen ajankohdan perusteella määrä pitää 18. huhtikuuta sunnuntaina.

Koulut etäopetukseen maaliskuussa

Opetusministeri Jussi Saramo (vas.) kertoi tiedotustilaisuudessa, että yläkouluissa ja toisella asteella siirrytään etäopetukseen kolmen viikon ajaksi 8.3. alkaen siirtymäajan jälkeen.

Ylioppilaskirjoitusten terveysturvallinen järjestäminen varmistetaan etäopetuksesta huolimatta. Varhaiskasvatus ja alakoulut pysyvät lähiopetuksessa, ja rajoituksia kohdistetaan jatkossa pääosin aikuisiin.

Neuvottelut päättyivät keskiviikkoiltana

Hallituksen neuvottelut koronatoimista jatkuivat myöhään eilen illalla. Hallitus keskusteli kevään kaltaisiin poikkeusoloihin eli koronastrategian tasolle kolme siirtymisestä. Esimerkiksi ravintoloita ei voida sulkea kokonaan ilman poikkeusoloja.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti sanoi eilen neuvotteluihin mennessään, että poikkeusolojen tasolle siirtyminen on mahdollista, mutta se edellyttää, että kaikki muut keinot ovat osoittautuneet riittämättömiksi ja terveydenhuollon kantokyky ei riitä.

Hallituksen keinot vaikuttavat ennakoitua kovemmilta, sillä vielä keskiviikkona vaikutelma oli, että hallitus päättäisi siirtymisestä koronastrategian tasolle kaksi, ja auki oli sekin, siirryttäisiinkö seuraavalle tasolle koko maassa.

Suomen epidemiatilannetta kuvasi räjähdysherkäksi ja jopa uhkaavammaksi kuin keväällä opetusministeri Jussi Saramo (vas.) astellessaan hallituksen neuvotteluihin Säätytaloon eilen. (STT-Hämeen Sanomat)

 

Juttua päivitetty 8.58 kello 25.2.2021. Lisätty linkki. Päivitetty torstaina aamupäivän aikana lukuisia kertoja täydentynein tiedoin.

Menot