fbpx
Kanta-Häme

Eduskuntavaalien H-hetki käsillä – Äänestysaikaa iltakahdeksaan

Vaalipäivänä saa äänestää vain omassa äänestyspaikassa. Muista ottaa mukaan henkilöllisyystodistus.
Kuva: Juhani Salo
Kuva: Juhani Salo

Vaalihuoneistot ovat avoinna tänään sunnuntaina kello 9–20. Jos äänestyspaikalla on iltakahdeksalta jonoa, saavat kaikki siihen mennessä paikalle saapuneet vielä äänestää ennen äänestyksen lopettamista.

Ennakkoäänestyksestä poiketen vaalipäivänä saa äänestää vain omassa äänestyspaikassa. Se kerrotaan postitse saapuneessa ilmoituskortissa.

Äänestäjällä tulee olla mukanaan kuvallinen henkilöllisyystodistus, esimerkiksi sirullinen henkilökortti, ajokortti tai passi.

Ennakkoon äänesti tällä kertaa ennätysmäisen suuri osa äänioikeutetuista: 36,5 prosenttia. Se enteilee muttei takaa äänestysaktiivisuuden nousua. Äänensä on jo antanut reilusti yli puolitoista miljoonaa suomalaista.

Vuoden 2015 eduskuntavaalien äänestysprosentiksi muodostui 70,1. Ennakkoäänestysprosentti oli 32,2.

Viime eduskuntavaaleissa puolet äänistä oli laskettu noin kello 21.15 ja 95 prosenttia äänistä kello 23.15. Lopullinen tulos valmistui vasta yöllä maanantain puolella, viimeisinä suurimpien vaalipiirien tulokset. Samantyyppiseen aikatauluun voi varautua tälläkin kertaa.

Eduskuntavaalien tulos vahvistetaan 17. huhtikuuta eli ensi keskiviikkona. Uusi eduskunta aloittaa työnsä 23. huhtikuuta.

Menot