Kanta-Häme

Eero Vainio haluaa jatkaa

SDP:n varapuheenjohtaja Eero Vainio tähyää myös puolueensa seuraavaan puheenjohtajistoon. Mies teki viikonvaihteessa päätöksensä pyrkimisestä jatkokaudelle.

– Koen oman roolini arvokkaaksi. En ole kansanedustaja. On hyvä, että puolueen johdossa toimii joku unilukkarina, jottei mennä liikaa hallituspolitiikan kompromissien ehdoilla, Vainio sanoo.

Hämeenlinnassa asuva ja Lahden kaupunginvaltuustossa istuva Vainio on ehdokkaana myös kevään eurovaaleissa. Hänen mukaansa ehdokkuudet eivät kuitenkaan ole ristiriidassa keskenään.

– Jos olisin europarlamentissa ja samaan aikaan puolueen varapuheenjohtajana, en toki ehtisi fyysisesti kaikkiin kokouksiin Suomeen. Toisaalta puoluejohdolla olisi suora yhteys eurooppalaiseen päätöksentekoon, mikä olisi tosi hyvä juttu, Vainio pohtii.

Kukaan ei ole messias

Hän ei halua ottaa ainakaan vielä suoraa kantaa siihen, paraneeko puolue puheenjohtajaa vaihtamalla.

– Messiaita ei ole olemassa. Molemmilla on omat vahvuutensa.

Jutta Urpilainen on parhaansa tehnyt ja hyvin suoriutunut siinä tehtävässä, mutta toki ministeriys vie aikaa puolueasioihin keskittymiseltä. Antti Rinteellä on erittäin hyvä osaaminen työelämäkysymyksistä ja tulevaisuuden elinkeinorakenteista, Vainio pohtii.

Puolueen sisäisessä työssä hän haluaa edelleen lisätä avoimuutta ja kehittää toimintatapoja.

– Pitäisi enemmän keskittyä sisältökysymyksiin ja pitkän linjan ajatteluun. Itse olen yrittänyt nostaa esille sitä, että puolueelle tarvitaan selkeä täystyöllisyystavoite. Lisäksi terveydenhuoltojärjestelmämme on tällä hetkellä täysin epätasa-arvoinen, se pitäisi korjata, Vainio toteaa.

Paras hoito terveille

Vainio purkaisi epäoikeudenmukaisena pitämänsä monikanavaisen järjestelmän, jossa ihmiset kuuluvat asemansa mukaan työterveyshuollon, opiskelijaterveydenhuollon, yksityisten lääkäriasemien tai julkisen terveydenhuollon piiriin.

– Tällä hetkellä terveimmät saavat parasta hoitoa ja nopeammin. Eihän tämä voi näin mennä! Meidän pitäisi mennä pitkällä aikajänteellä yksikanavaiseen malliin, jossa terveydenhoitoa saa sairauden ja hoidon tarpeen mukaan.

Myöskään työttömyyden edessä ei pidä alistua.

– Se on yhteiskunnan syöpä, joka on tuhoisaa myös yksilölle. Enemmän pitäisi kiinnittää huomiota siihen, miten me luodaan Suomelle kasvua ja työpaikkoja. Siihen kuuluu järkevä valtio-omistajuus ja uuden kasvun tukeminen. Kun suhdanteet ovat huonot, nuorille on oltava riittävästi opiskelupaikkoja, Vainio sanoo. (HäSa)