Kanta-Häme Hämeenlinna

Eeva sai kiitoskimpun vakavasti sairaalta Seijalta: "Hyvä ystävä ei voivottele vaan uskoo, että selviän"

Eeva Lepikkö yllättyi iloisesti saatuaan Hämeen Sanomilta keskiviikkona tulppaanikimpun ystävänsä Seijan toivomuksesta. Kuva: Pekka Rautiainen
Eeva Lepikkö yllättyi iloisesti saatuaan Hämeen Sanomilta keskiviikkona tulppaanikimpun ystävänsä Seijan toivomuksesta. Kuva: Pekka Rautiainen

Usein sanotaan, että ystävyys punnitaan vaikeissa elämäntilanteissa. Sananparren huomasi todeksi viime vuonna vakavasti sairastunut Seija.

Ystävä Eeva Lepikkö ei sairautta kavahtanut, vaan pysyi rinnalla tukena ja tsempparina hoitojen aikana.

– Hän on kannustanut voivottelematta ja seisonut ryhdikkäänä rinnalla. Eeva on ollut minulle vilpitön tuki, sillä hän on uskonut siihen, että minä tsemppaan ja selviän. Haluan elää vielä yhdeksänkymppiseksi, 70-vuotias Seija kertoo.

Yksityisyytensä suojelemiseksi hän esiintyy tässä jutussa pelkällä etunimellään.

Seija kiittelee ystäväänsä siitä, ettei hänen ole tarvinnut missään vaiheessa pelätä tämän romahtamista sairaudestaan kertoessaan.

– Eeva on nähnyt koko ajan ihmisen, joka on myös paljon muuta kuin tämä odottamaton sairaus.

Kiitokseksi saamastaan tuesta hän ehdotti tsemppariaan Hämeen Sanomille tulppaanikimpun saajaksi.

”Sairaus ei kysy lupaa”

Ystävykset tapasivat vuonna 2000 Hämeenlinnassa työn merkeissä. Vuosiin on mahtunut lukuisia mukavia hetkiä golfin, rullaluistelun, teatterin ja konserttien parissa.

– Viime heinäkuussa sain Seijalta yllättävän viestin Taysista. Vakava sairaus oli iskenyt odottamatta. Seitsemän kuukautta sairaus on kulkenut mukanamme – kuin turvallisesti pienessä vaaleanpunaisessa käsilaukussa, Eeva Lepikkö kuvailee.

Hän muistaa ensimmäiset sanansa sairastuneelle: ”Kyllä elämä kantaa. Selviämme tästä yhdessä.”

Seijan lisäksi hän on ollut viimeisten puolentoista vuoden aikana tukena myös kolmelle muulle vakavasti sairastuneelle läheiselleen.

– Sairaus ei kysy keneltäkään lupaa, hän sanoo.

”Elämänilo on aina mukana”

Värikkään kimppunsa keskiviikkona saanut Eeva Lepikkö kertoo olevansa saamastaan huomiosta yllättynyt ja hieman hämmentynytkin.

– Koen, että ystävyytemme on samanlaista, oli sairautta tai ei. Ei tämä ole mitenkään yksipuolista. Saan tästä ihan yhtä paljon itsekin, hän muistuttaa.

Yhteydenpito on jatkunut koko sairauden ajan tiiviinä välillä kasvotusten, välillä viestien välityksellä.

– Emme ole antaneet sairaudelle ylivaltaa. Elämänilo on kohtaamisissamme aina mukana, Eeva Lepikkö kertoo. HÄSA

Lue kimpun saaneen haastattelu: Kimppuäänestys: Bussinkuljettaja Seppo Vartiainen sai ääniä kuin Urho Kekkonen aikoinaan

Lue kimpun saaneen haastattelu: Ensin tilataan talonmiespariskunta, sitten vasta ambulanssi: ”Käytännössä tunnemme talon kaikki asukkaat”

Päivän lehti

25.2.2020