Kanta-Häme

Eggspress on lunastanut pikkuhiljaa paikkansa

Eggspressin kuorma-auto kurvaa Hämeenlinnassa torstai-iltapäivällä aikataulussaan Tiiriön isolle parkkipaikalle.

Ensimmäiset asiakkaat, Anna-Mari Rahko, Kaarina Miettinen ja Seppo Nurmilaukas, ovat ehtineet jo muutaman minuutin odotella.

Yrittäjä Mikko Välttilä hyppää kuskin paikalta reippaasti jakelemaan netissä tilattuja tuotteita asiakkailleen.

Rahkon tilaukseen kuuluu tällä kertaa munien lisäksi maitotuotteita, kuten jogurttia, sekä lihaa, kasviksia ja juustoja. Tuotteet maksavat 144 euroa.

– Onhan tämä kalliimpaa, mutta maku on parempaa (kuin kaupasta ostetuissa tuotteissa). Olen valmis maksamaan laadusta. Tästä tulee hyvä mieli, kun tietää, miltä tilalta tuotteet tulevat ja raha menee suoraan tuottajille.

Rahko asioi Eggspressissä nyt toista kertaa, ja hän on asiakkaana myös Reko-lähiruokaringissä. Ruokaa hän hankkii tätä kautta 1–2 kertaa kuukaudessa.

 

Kaarina Miettinen on matkannut Hauholta asti ostamaan munia, kanaa, juustoa ja leipää.

– Vihaan kauppaketjuja! Haluan ostaa tuotteet suoraan tuottajilta. Näin tuottaja saa sen, minkä hän ansaitsee ilman kaupan ylivoimaisia sopimuksia. Ja tuotteiden maku on ihan eri sfääreistä!

Seppo Nurmilaukas on hakemassa vaimon tekemää tilausta: munia, maitoa ja hapatettua kermaa.

– Vaimo on sitä mieltä, että tuotteet ovat paremman makuisia, puhtaampia ja eettisesti paremmin tuotettuja (kuin kaupan tuotteet). Olemme olleet asiakkaita alusta pitäen, aluksi Hyvinkäällä.

 

Yrittäjä Mikko Välttilä myhäilee tyytyväisenä.

Nelisen vuotta sitten aloitettu palvelu alkaa lyödä pikkuhiljaa leiville.

– Tähän asti on kipuiltu taloudellisesti koko ajan, mutta nyt alkaa näyttää siltä, että kovin kyntäminen ja rämpiminen on tehty. On merkkejä siitä, että toiminta alkaa tasoittua ja että tästä alkaa muodostua elinkeino ja bisnes.

Täysipäiväisesti yritys työllistää Välttilän itsensä ja tämän vaimon lisäksi kolme työntekijää.

Syitä kasvuun on Välttilän mukaan kaksi.

– Mukaan otettavat tilat on tarkkaan valikoitu. Jos tilalla pidetään hyvää huolta eläimistä ja ne saavat ulkoilla, silloin tuottaja on tervetullut mukaan.

– Kaikilla tuottajilla on myös velvollisuus olla saavutettavissa meidän Facebook-ryhmämme kautta. Kun asiakas jotain kysyy, siihen on vastattava, Välttilä painottaa.

 

Somerolainen yritys kiertää jakelemassa netin kautta tilattuja lähiruokatuotteita Uudellamaalla, Hämeessä, Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Etelä-Pohjanmaalla ja Kymenlaaksossa.

Kerran kahdessa kuukaudessa Eggspressin jakeluauto suuntaa myös Lappiin, jossa pohjoisin pysäkki on Levillä.

Reittejä on yli 20 ja yksittäisiä pysäkkejä reilut 300. Reitit ajetaan neljän viikon välein. Uusiakin pysäkkejä saa Välttilän mukaan toivoa.

– Olemme omalle ulkokanalallemme ja parillekymmenelle tuottajalle tosi tärkeä myyntikanava, Välttilä kertoo.

 

Eggspressin myynnistä enää puolet tulee oman kanalan ulkokananmunista.

Myytävä Hereford-naudanliha tulee Janakkalasta ja perunarieskat ja bratwurstit Pälkäneeltä, kuten myös juustot, maidot, jogurtit ja voit. Somerolta yritys saa myyntiin luomulammasta ja -karitsaa ja Vehmaalta muun muassa magnalitza-villasikaa.

– Se on harvinaisuus Suomessa. Se viedään heti käsistä, Välttilä kertoo.

Lisäksi tuotevalikoimaan kuuluu muun muassa raakamakkaroita, pakastemarjoja, jauhoja, leivonnaisia, hunajaa ja silloin tällöin kyyttöä.

Eggspressin nettisivujen mukaan yrityksen Facebook-ryhmässä on yli 15 000 jäsentä. Asiakkaita on Välttilän mukaan ”muutamia tuhansia”.

 

Toiminta on laajentunut jo sen verran, että Keiteleellä yksi maatalousyrittäjä pyörittää Eggspressiä franchising-sopimuksella.

Toiminta-alueena on Etelä- ja Pohjois-Karjala, Savo ja Keski-Suomi.

– Tällaisia yrittäjiä mahtuisi suomeen vielä kolme: Pohjois-Suomeen, Pohjanmaalle ja Kaakonkulmalle, Mikko Välttilä toteaa. HÄSA

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic