Kanta-Häme

Ehdokaslistat jo hahmollaan Hämeessä

Neljästä suuresta puolueesta kolmen ehdokaslistat ovat jo valmiina Hämeen vaalipiirissä.

Kokoomus, keskusta ja SDP ovat valinneet kaikki 14 ehdokastaan.

Kokoomuksen ehdokkaina on kolme istuvaa kansanedustajaa, Kanta-Hämeestä forssalainen ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen ja Timo Heinonen Lopelta. Päijät-Hämeestä listalla on kansanedustaja Kalle Jokinen Orimattilasta.

Viimeisten joukossa kokoomuksen listalle liittyi Hämeenlinnan apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo. Eduskuntapaikkaa tavoittelee myös Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio.

Keskustan kansanedustajaehdokkaat ovat Sirkka-Liisa Anttila Forssasta ja Juha Rehula Hollolasta.

Entinen Varsinais-Suomen vaalipiirin kansanedustaja Timo Kaunisto yrittää eduskuntaan Hämeestä.

Demarit valitsivat jäsenäänestyksellä

SDP:n jäsenäänestyksen tuloksen mukaan laaditulla ehdokaslistalla ovat ylivoimaisesti eniten ääniä saaneet hämeenlinnalaiset kansanedustajat Johannes Koskinen ja Tarja Filatov. Heidän jälkeensä kolmanneksi eniten ääniä demaripiirin jäsenistöltä sai lahtelainen kansanedustaja Mika Kari.

Lahtelainen, vuodesta 1980 eduskunnassa vaikuttanut kansanedustaja Jouko Skinnari ei ole enää ehdokkaana. Listalla on kuitenkin mukana toinen Skinnari, Jouko Skinnarin poika Ville Skinnari.

Skinnari sai jäsenäänestyksessä neljänneksi eniten ääniä ja jätti taakseen SDP:n entisen varapuheenjohtajan, lahtelaisen Eero Vainion, Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Iisakki Kiemungin ja forssalaisen entisen kansanedustajan Minna Lintosen. Hän oli jäsenäänestyksessä Orimattilan sos.dem. työväenyhdistyksen nimeämänä.

Perussuomalaisilta puuttuu kaksi

Perussuomalaiset valitsee kaksi puuttuvaa ehdokasta puolueen syyspiirikokouksessa kolmen viikon päästä. Puoleen 12 ehdokasnimeä ovat olleet tiedossa jo kesäkuusta alkaen.

Perussuomalaisten ehdokkaina on kaksi istuvaa kansanedustajaa, Anne Louhelainen Hollolasta ja Ismo Soukola Hämeenlinnasta. Viime vaaleissa puolueen edustajana eduskuntaan valittiin myös James Hirvisaari Asikkalasta. Hänet erotettiin puolueesta vuosi sitten lokakuussa ja hän on liittynyt Muutos 2011 -puolueeseen, jonka ehdokkaana hän on tulevissa vaaleissa, mutta Uudenmaan vaalipiirissä.

Hämeenlinnasta Perussuomalaisilla on listallaan kunnallispolitiikassa näkyvyyttä hankkinut kaksikko Lulu Ranne ja Kari Ilkkala.

Vasemmistoliitolla on Hämeen vaalipiirissä koossa täysi lista. Riihimäkeläinen kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen on mukana yrittämässä eduskuntapaikkansa uusimista.

Lisää ehdokkaita vaiheittain

Eniten ehdokkaita puuttuu Vihreiltä ja Kristillisdemokraateilta.

Vihreiden listalla on toistaiseksi seitsemän nimeä. Seuraavan kerran puolue nimeää ehdokkaita 27. marraskuuta piirin syyskokouksen yhteydessä. Lista täydennetään valmiiksi ensi vuoden puolella.

Hämeenlinnasta paluuta eduskuntaan yrittää vuoden 2011 vaaleissa pudonnut Kirsi Ojansuu-Kaunisto.

Myös Kristillisdemokraatit valitsevat ehdokkaansa vaiheittain. Listalla on toistaiseksi yhdeksän ehdokasta. Puolueen piirihallitus valitsee seuraavan kerran ehdokkaita ennen 22. marraskuuta Riihimäellä pidettävää kd-piirin syyskokousta. Kaikki 14 ehdokasta on tarkoitus valita jouluun mennessä.

Kristillisdemokraateilla on Hämeessä yksi kansanedustaja, riihimäkeläinen sisäministeri Päivi Räsänen. (HäSa)