Kanta-Häme

Ehdotus syntyi, läpimenosta ei tietoa

Riemunkiljahduksiin ei ole välttämättä aihetta, vaikka Hattulassa saatiin kuin saatiinkin aikaan ratkaisuehdotus luottamuspaikkojen jaosta. Ehdotuksen läpimenosta ryhmissä ei nimittäin ole minkäänlaisia takeita.

– Tämä ei siis ole neuvottelutulos, vaan kompromissiehdotus, johon ryhmät ottavat nyt kantaa, korostaa neuvottelujen vetäjä, kokoomusvaltuutettu Kari Ventola.

Kiista valtuuston puheenjohtajuudesta on jumittanut neuvotteluja koko syksyn, ja loppujen lopuksi kiistakumppanit eli keskiryhmä ja demarit vaativat kokoomusta valitsemaan puolensa.

Kokoomus on nyt päätynyt oikeistoyhteistyön kannalle, eli valtuuston puheenjohtajuus on ehdotuksessa menossa keskustalle.

– Molemmat olivat hyvin tasavahvoja, mutta vaalin tulos näkyy nyt siinä, että keskusta saa puheenjohtajuuden. Toisaalta demarien tilanne ei ole huono sekään, sillä he saisivat tämän mallin mukaan kolme jäsentä kunnanhallitukseen, Ventola sanoo.

Tulos voi olla mikä vaan

Ventolan mukaan yhtenä vaihtoehtona olisi ollut valtuuston puheenjohtajuuden jakaminen niin, että puheenjohtaja olisi vaihtunut kauden puolivälissä. Tämä ehdotus ei kuitenkaan saanut kannatusta missään ryhmässä.

Keskustan Matti Kortesaari sanoo olevansa vielä hyvin epäileväinen sen suhteen, päästäänkö näillä eväillä ratkaisuun.

– Jos tämä menee valtuustossa äänestykseen, tulos voi olla ihan minkälainen tahansa. Kokoomusryhmäkään ei ole yksimielisesti ehdotuksen takana, hän sanoo.

Kortesaaren mukaan keskiryhmässä puntaroidaan varmasti ainakin sitä, olisiko parempi saada kunnanhallitukseen kolme paikkaa sen sijaan, että nyt tarjolla on kaksi ja valtuuston puheenjohtajuus.

– En lähde vielä veikkaamaan, mikä on tulos. Mutta sekään ei hyvää lupaa, että väki neuvottelupöydässä lisääntyy koko ajan, hän sanoo.

Kartanonherrat ovat puhuneet

Demarien Matti Hämäläinen sanoo, ettei nyt tehty ehdotus ole hänen mielestään välttämättä kamalan huono oman porukan kannalta. Hyväksyvätkö muut sen, onkin eri asia.

– Kokoomus valitsi puolensa eli keskustan. Se tietysti panee kysymään, että onko kuluneiden neljän vuoden yhteistyö ollut hedelmätöntä. Mutta kartanonherrat ovat nyt puhuneet, hän heittää.

Hän sanoo, että heti tuoreeltaan kentältä saatu palaute ei lupaa hyvää ehdotuksen läpimenon kannalta.

– Jos kanta pysyy samana, kun vuodenvaihteen jälkeen meillä uusi edustajisto ja uudet valtuutetut kokoontuvat, esitys ei mene läpi, hän arvelee.

Demarit ja persut palaveeraavat

Demarit ja perussuomalaiset aikovat tavata keskenään ennen kaikkien ryhmien yhteistä tapaamista.

– Sen tiedän, että he eivät ole olleenkaan tyytyväisiä nyt tehtyyn ehdotukseen, Hämäläinen sanoo.

Perussuomalaisten Seppo Söderlund pitää kokoomuksen ratkaisua demokratian voittona, mutta kovana iskuna demareille. Oman ryhmän tavoite ei sen sijaan nyt tehdyssä ehdotuksessa ole täyttymässä.

– Meillä tavoitteena on ollut yhden ison lautakunnan eli joko teknisen, perusturvan tai sivistyslautakunnan puheenjohtajuus, mutta sellaista ei ole luvassa.

Söderlundin mukaan ryhmä ei aio tyytyä tällaiseen ratkaisuun, sillä suhteellinen vaali antaa selkänojan.

– Meidän kannaltamme tilanne on sellainen, että meidän on turha neuvotella, jos suhteellinen vaali antaa paremman tuloksen kuin neuvottelut. Demareiden kanssa tapaamme ja katsomme kuviot, Söderlund sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic