Kanta-Häme

EHO:n talon remonttisuunnitelmat valmiina

Sibeliuksenkadun ja Palokunnankadun kulmauksessa sijaitseva, julkisivultaan suojeltu historiallinen Etelä-Hämeen Osuuskaupan talo on ollut puolityhjillään siitä lähtien, kun lääkärikeskus Mehiläinen muutti Keinusaareen.

Kiinteistö on ollut myynnissä yli puolitoista vuotta, mutta lukuisista neuvotteluista huolimatta kauppoja ei ole syntynyt potentiaalisten kiinteistökehittäjien kanssa.

– Toimistotiloihin ei löytynyt myöskään uusia vuokralaisia ja erilaisten toteutusvaihtoehtojen tarkastelu on osoittanut, että niiden tulevaisuus on asuinkäytössä. Käyttötarkoituksen muutoksia tehdään kuitenkin todella vähän pääkaupunkiseudullakaan, mutta erinomaisella sijainnilla muutokset ja peruskorjaaminen saadaan kannattaviksi, uskoo kiinteistön pääomistajan Sato Oyj:n aluepäällikkö Jan Bertills.

Sato omistaa kiinteistöstä 81 prosenttia, ja pienempinä osakkaina ovat osuuskauppa Hämeenmaa ja rakennusliike Leimarakentajat. Bertillsin mukaan omistajilla on valmiina tarkat suunnitelmat. Ne aiotaan toteuttaa todennäköisesti yhteistyökumppanin avulla.

– Kolme ylintä kerrosta on suunniteltu muutettavaksi toimistotiloista asuintiloiksi. Ikkunajako ja kantavat rakenteet eivät salli pienten 20–30 neliön yksiöiden tekemistä, joihin Hämeenlinnassa kohdistuu vuokra-asuntojen osalta eniten kysyntää. Ne menisivät kuin kuumille kiville, Bertills arvioi.

Yksiöiden sijasta luvassa on erilaisia ja erikokoisia asuntoja.

– Kun toteutus aikatauluineen varmistuu, selviää onko kyse omistus- vai vuokra-asumisesta.

Ei päätöksiä aikataulusta

Bertills ei pysty kertomaan tarkkaa aikataulua hankkeen toteuttamiselle.

– On käyty luottamuksellisia, vakavia neuvotteluita, mutta sopimuksia ei ole olemassa. Heti kun asiassa on jotain kerrottavaa, tiedotamme asiakkaitamme kirjallisesti.

Tällä hetkellä kiinteistössä on noin 950 neliötä vuokra-asuntoja.

EHO:n talo valmistui vuonna 1940 näkyvällä ja keskeiselle paikalle. Tyylisuunnaltaan se on osuuskaupan tuohon aikaan laajalti suosimaa myöhäis-funkista. Aikanaan talo tuli tunnetuksi kaupungin yöelämän keskuksena tanssiravintola Linnan voudin ansiosta.

Saton Bertills sanoo toivovansa, että sopimus tulevasta saadaan aikaan mahdollisimman nopeasti. Puolityhjillään kiinteistöä ei kannata pitää.

– Sijaintinsa puolesta rakennus on Hämeenlinnan parhailla paikoilla edelleen, joten uskon kysyntää isommillekin asunnoille riittävän. (HäSa)