Kanta-Häme

Ei elpymistä euroalueella

Handelsbankenin pääekonomistin Tiina Heleniuksen mielestä euroalueen tilanne näyttää huolestuttavalta. Euroalue ei ole elpymässä kehittyvien maiden ja Yhdysvaltain mukana.

Erityisen synkältä näyttää Espanjan tilanne ja sen vaikutukset euroalueeseen. Heleniuksen mukaan Saksan pankit ovat painaneet vastuunsa Kreikasta lähes nollaan. Sen sijaan niillä ei ole pääomia siihen, että Espanja irtautuisi eurosta.

– On vaikea nähdä, että Espanjan julkinen talous pääsisi tasapainoon. Sanotaan, että Espanja on edennyt. Se on kuitenkin vielä alussa.

Helenius näkee, että Espanjan talous saa nyt iskuja joka puolelta. Asuntokuplan seurauksena hinnat putoavat edelleen. Kotimainen kysyntä alenee hurjaa vauhtia.

– Viennin osuus bruttokansantuotteesta on kasvanut kriisiä edeltävältä tasolta vain 3 prosenttiyksikköä. Se ei riitä alkuunkaan.

Onko mahdollista…tehdä päätökset?

Työttömyysprosentti on 25, mutta se on vain osa totuudesta. Nuorisotyöttömyys on paljon pahemmalla tasolla, mikä kertoo työmarkkinoiden jäykkyydestä.

Heleniuksen mukaan Espanjan pitäisi saada taloutensa kilpailukyiseksi ja ylijäämäiseksi, jotta se voisi nousta ahdingosta.

– Se on vaikeaa, koska Espanja ei ollut kilpailukykyinen ennen kriisiä. Irlanti oli ja se on nyt saanut lattian alleen.

Espanjan pitäisi tehdä rajuja ratkaisuja selviytyäkseen vaikeuksista. Onko maassa poliittisesti mahdollista tehdä tarvittavat päätökset?

– Siitä juuri onkin kysymys, Helenius sanoo.

Euroalueen talous on heikommassa tilassa kuin Yhdysvaltain talous, vaikka molemmat putosivat taantumaan vuonna 2009.

– Yhdysvaltain vienti kasvaa verrattuna euroalueeseen. Erittäin kilpailukykyiset yritykset ovat siellä selviytyneet.

Yhdysvaltain vienti erityisesti kehittyviin maihin on kasvussa. Työttömyys on jo alenemassa, toisin kuin euroalueella.

Kiinan kasvu auttaa euroalueen vahvoja vientimaita. Helenius arvioi kuitenkin, että kansainväliset markkinat kehittyvät euroalueen kriisimaille kielteisellä tavalla. Kiinasta ei ole odotettavissa vetoapua.

– Kiina ei voi elvyttää kuten se teki vuonna 2009. Tämä vaikuttaa kielteisesti euroalueen vientiin.

Euroalueen kriisin keskellä on yksi hyvä esimerkki. Se on Irlanti, jonka kiinteistökupla ja pankkien romahdus ajoi erittäin suuriin vaikeuksiin. Irlannin taloutta on oikaistu tosissaan.

– Irlannissa työttömyys ja alijäämät eivät enää kasva. Asuntojen hinnat ovat vakautuneet. Vienti on kasvussa. Uskotaan, ettei maa enää putoa.

– Espanjan pitäisi tehdä irlannit. Se ei ehkä pysty siihen.

Seuratkaa…nyt Ranskaa

Tiina Helenius kehottaa seuraamaan nyt erityisesti Ranskaa. Moody’s alensi tiistaina maan luottoluokitusta ja antoi varoituksen uudesta luokituksen pudotuksesta.

– Ranskan luottoluokituksen pudottaminen on pelottavaa.

– Onko maan jäsenyys euron ydinalueella ja vahvojen leirissä keinotekoista? Integroituuko Ranska etelään? (HäSa)

Päivän lehti

2.4.2020