Kanta-Häme

Ei enää samaan pöytään

Pitkän kansainvälisen uran tehnyt Pasi Rutanen toteaa, että nykyisin tapahtumat etenevät nopeudella, jota on vaikea edes uskoa.

– Media on kehittynyt moniulotteiseksi putkistoksi, jossa tapahtumat virtaavat jatkuvalla syötöllä ympäri vuorokauden.

Rutanen oli Ylen ensimmäinen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja. 1960-luvulla hän oli ainoa suomalainen pysyvä kirjeenvaihtaja Washingtonissa.

Tuolloin toimittajat pääsivät paljon lähemmäs lähteitään kuin nykyään.

Rutanen esimerkiksi kiersi presidenttiehdokkaiden mukana näiden vaalikampanjoiden aikana. Presidentti Lyndon B. Johnsonin ranchilla Texasissakin tuli käytyä.

– Nykyään poliitikkoja ympäröi satojen toimittajien parvi.

Toimittajan töistä Rutanen siirtyi 1970-luvulla diplomaatin uralle. Kansainvälinen politiikka kiinnostaa häntä edelleen.

Rutasen mukaan Yhdysvaltain nykypolitiikan seuraamista vaikeuttaa arvaamattomuus. Hän huomauttaa, että selkeälinjaisuus ja strategia puuttuvat Trumpin politiikassa.

– Myöskään siihen ei voi luottaa, mitä Valkoisessa talossa sanotaan. Tämän päivän totuus voi olla huomenna erilainen.

Totuuden ja valheen erottaminen toisistaan vaatii nykyään erilaista kriittisyyttä kuin ennen. Rutanen huomauttaa, että valeuutista on vaikea erottaa faktasta.

– Tavallisella lukijalla ei ole aikaa eikä mahdollisuutta etsiä tietoa monesta lähteestä.

Valemediat hämäävät sisällöllään ja ulkonäöllään. Rutanen huomauttaa, että esimerkiksi Venäjällä Kremlin uutistoimisto Sputnik näyttää asialliselta uutiskanavalta.

Valetietojen levittäminen vaikeuttaa myös toimittajien työtä. Rutanen huomauttaa, että toimittajan pitää edelleenkin ymmärtää historiaa ja kulttuuria, jotta valheen pystyy erottamaan totuudesta.

– Historianäkemys ei tarkoita sitä, että muistaa viime tiistain. Täytyy olla selvillä pitkistä kehityssuunnista, ja se vaatii pitkäjänteistä perehtymistä. HäSa

Mainos