fbpx
Kanta-Häme

Ei hätäleikkauksia, vaan juustohöylää

Kaupunki säästää loppuvuonna vähän kaikesta. Kulukuuri näkyy pieninä kiristyksinä siellä ja täällä, mutta mitään radikaaleja menojen leikkauksia ei ole luvassa.

Eniten kiinni kurottavaa olisi ikäihmisten ja terveyslautakuntien toimialalla. Hämeenlinnan kaupunginhallitus edellytti pari viikkoa sitten lautakunnilta yhteensä 1,7 miljoonan euron säästöjä.

Tilaajajohtaja Jukka Lindberg sanoo suoraan, ettei lukuun tulla pääsemään.

– Saamme 750 000 euroa kyllä aika luonnollisilla toimenpiteillä pois. Ne ovat seurausta meidän pitkäaikaisesta rakennemuutoksesta, Lindberg sanoo.

Jäljelle jäävä miljoonan säästövelvoite aiheuttaisi kuitenkin niin isoja toimenpiteitä, että ne vaarantaisivat hyvässä vauhdissa olevien uudistusten tulevaisuuden. Lindberg viittaa esimerkiksi koko ajan laskeviin siirtoviivekustannuksiin ja ympärivuorokautisen hoivan määrään, mikä on seurausta panostuksista kotihoitoon.

Lindberg on keskustellut ongelmasta kaupunginhallituksen kanssa.

– Meillä on ensi vuodelle lupaavia, budjettipainetta alentavia toimenpiteitä. Kaupunginhallitus antoi signaalin, että jatkakaa niitä pitkäjänteisiä toimia. Emme tee hätäleikkauksia meidän tärkeimpiin palveluihimme, kun koko mylly näyttäisi nyt toimivan oikeaan suuntaan, Lindberg sanoo.

Hämeenlinnassa ympärivuorokautisessa hoidossa on tällä hetkellä 40 vanhusta vähemmän kuin puolitoista vuotta sitten.

– Se on minusta kaiken kaikkiaan aika hyvin, varsinkin kun se on tapahtunut luonnollisen prosessin, eikä järjettömän pakottamisen kautta, Lindberg sanoo.

Lastensuojelurahaa…on jäämässä yli

Lasten ja nuorten sekä elämänlaatupalveluista pitäisi nipistää 0,8 miljoonaa euroa. Tilaajajohtaja Markku Rimpelälle on jo pääosin selvää, mistä ne otetaan.

Isoin yksittäinen säästökohde on lastensuojelun ostot ulkopuolisilta palveluntuottajilta.

– Ennusteiden perusteella lastensuojelun sijoituksiin olisi tulossa 150 000 euron säästö. Se perustuu Toppari-hankkeeseen, jossa olemme palkanneet pari ihmistä lisää kaupungin omaan palvelutuotantoon. Se näyttää nyt tuottavan säästöjä, Rimpelä kertoo.

Hän kuitenkin huomauttaa, että ennusteessa on riskinsä, joihin kaupunki ei voi ennalta vaikuttaa.

– Jos loppuvuonna vielä tuleekin jokin isompi sijoitusjuttu, säästö on sitten mennyttä, Rimpelä sanoo.

Lähes saman verran säästöjä on tulossa ateriapalveluiden arvonlisäveroista.

– Kun Linnan Ateria yhtiöitettiin, meiltä meni alv-vähennysoikeus. Nyt asia on muutettu siten, että saamme alvin taas vähentää. Linnan Ateria on ilmoittanut meille kokonaismuutokseksi 145 000 euroa, mutta ei se tule kokonaisuudessaan säästymään, Rimpelä sanoo.

Lisäksi muutamia kymmeniätuhansia euroja nipistetään aamu- ja iltapäivätoiminnan kuluista sekä kasvua tukevien palvelujen henkilöstömenoista. Kaikkiaan lasten ja nuorten lautakunta saanee kokoon vähän yli 400 000 euron säästöt.

Puistokentät jäävät jäädyttämättä

Elämänlaatulautakunnan tehtäväksi jää leikata menojaan sadalla tuhannella eurolla.

Rimpelän mukaan yksi kohde ovat puistojääkentät, joita ei tämän vuoden puolella jäädytetä.

– Kyse on siis sellaisista jääkentistä, joiden jäädytys ostetaan ulkopuolisilta. Koulujen kentät kyllä jäädytetään heti, kun se on mahdollista, Rimpelä sanoo.

Lisäksi karsitaan avustussummia.

– Tarkoitus on avata isoja avustussopimuksia uudelleen lähinnä Sibeliusopiston ja Vanajaveden opiston kanssa. Kulttuuripuolella nipistellään palvelujen ostoista kuten esimerkiksi tapahtumista, Rimpelä luettelee.

Pieni säästö syntyy myös Seminaarin koulun vuokrakuluista, jonka remontissa olevasta liikuntasalista kaupunki ei tällä hetkellä maksa laisinkaan vuokraa. (HäSa)

Menot