Kanta-Häme

Ei ihan tavanomainen vastaanottotila

Vastaava työterveyshoitaja Tea Rousi on enemmän kuin tyytyväinen Janakkalan työterveyden uusiin tiloihin Turengissa, Puu-Tapailan talossa. Tai tarkasti ottaen tilat eivät ole uudet, sillä talo on rakennettu 1890-luvulla, siis yli sata vuotta sitten.

– Täällä on isot huoneet, joissa on riittää korkeutta ja ilmavuutta, Rousi kehuu.

Työterveyslääkäri Erja Vanhatalo pitää siitä, että ajan patina näkyy.

– Tämä on ihan omanlaisensa miljöö. Tämä ei ole mikään tavallinen, steriilinnäköinen vastaanotto. Moni asiakas on kehunut tilojamme, Vanhatalo kertoo.

Suojelupäätös pelasti talon

Työterveys on saanut Puu-Tapailan talosta eli entisestä vanhainkodista käyttöönsä kaksi kolmannesta. Talon Harvialan-puoleinen pää on kotihoidon työntekijöiden tilana.

Huonoon kuntoon päässeeseen taloon tehtiin isot remontit vuosina 2009–2012. Välillä kunta suunnitteli jopa talon purkamista, mutta ympäristöministeriön vahvistama suojelupäätös vuonna 2004 pelasti rakennuksen.

Loppujen lopuksi työterveys pääsi muuttamaan nykyisiin tiloihinsa aikaisemmin kuin ensin suunniteltiin. Alun perin oli näet tarkoitus, että Puu-Tapaila palvelisi ensin väistötiloina, kun remontti etenisi terveyskeskuksessa. Mutta terveyskeskusremontin ajankohta on siirtynyt eteenpäin, eikä väistötilalle ole nyt tarvetta.

Päiväkodin käytössä viime vuonna

Talo ehti kuitenkin palvella Jänispolun päiväkodin väistötilana viime vuonna. Päiväkodin väki joutui evakkoon, kun Jänispolun talossa toteutettiin laaja kosteusremontti.

– Päiväkodin väki muutti pois ennen joulua, ja me saimme tammikuun alussa tietää, että pääsemme tänne, Rousi kertoo.

Muuton kanssa tuli lopulta kiire. Varsinainen muuttopäivä oli tammikuun lopulla.

Työterveyden aiemmat tilat olivat Pyhämäessä entisessä lääkärin talossa. Sen rakennuksen kunta on päättänyt myydä.

Rousi sanoo nauttivansa siitä, että Puu-Tapailassa on lämmintä. Pyhämäen 60-lukulaisessa talossa sen sijaan sai palella.

Persoonallisen muotoisia huoneita

Moni muukin asia on Puu-Tapailassa paremmin: uusi kuulontutkimushuone on oikealla tavalla hiljainen, spirometriatutkimuksia varten on saatu oma huone ja työhuoneet ovat tilavia. Joskus on kalusteiden sijoittelussa kuitenkin ollut miettimistä, sillä osa huoneista on persoonallisen muotoisia.

– Tästä huoneesta mietimme, mitä tänne voisi sijoittaa, Tea Rousi esittelee huonetta, joka on oikeastaan vain pitkä käytävä. Siitä tehtiin näöntutkimushuone.

Janakkalan työterveys on kahden lääkärin (toinen heistä on puoliaikainen), kolmen työterveyshoitajan, yhden puoliaikaisen terveydenhoitajan, työfysioterapeutin ja osastosihteerin työpaikka. Asiakkaita työterveydellä on kaksi ja puoli tuhatta – heistä runsas tuhat on kunnan työntekijöitä.

Museoviraston hyväksymä ruskea

– Tämä on kuin uusi työpaikka, Tea Rousi iloitsee uusista tiloista. Ainoa, mitä hän vähän oudoksuu, on sisäovien arkisen vaaleanruskea väri.

– Se on Museoviraston hyväksymä, hän tietää.

Odotustilaa käytävän päässä elävöittävät oranssit nojatuolit, joista osa on peräisin kirpputorilta, osa tuotiin Pyhämäen tiloista.

– Lisäksi seinälle tulee kaksi ryijyä, joista toinen on omani ja toinen on ostettu kirpputorilta. (HäSa)

Päivän lehti

1.4.2020