Kanta-Häme

"Ei jätetä sotainvalideja tuleen makaamaan"

Ensi viikolla sotaveteraaneja ja -invalideja hoitavassa Ilveskodissa alkaa iso remontti, jossa vuonna 1991 valmistuneen talon jokaiseen huoneeseen asennetaan sprinklerijärjestelmä.

Pelastusviranomaiset vaativat sprinklauksen asentamista viime vuoden kesällä tekemänsä tarkastuksen jälkeen.

– Onhan se selkeä turvallisuuskysymys. Asukkaamme ovat toki reippaita, mutta kun ikä lähenee sataa vuotta, tulipalon sattuessa poistumaan ei pääse enää kovin reippaasti, huomauttaa Ilveskodin johtaja Liisa Lähteenmäki.

Poistumisturvallisuusharjoituksessa kaikkien osastojen tyhjentämiseen kului aikaa yli tunti. Päätökset 333 000 euron investoinnista syntyivät taloa yllä pitävän säätiön hallituksessa nopeasti, kun pelastusviranomainen asiaan puuttui.

– Asia oli kyllä ollut esillä jo aiemminkin. Henki oli selkeästi se, ettemme jätä sotainvalideja tuleen makaamaan.

– Tilanne on tietysti myös muuttunut vuosien saatossa, vielä 10 vuotta sitten asiakkaamme olisivat kävelleet itse ulos hälytyksen sattuessa, Lähteenmäki toteaa.

Investointi on tarkoitus kuolettaa 15 vuoden laina-aikana korottamalla hoitopäivän hintaa noin 50 sentillä. Sprinkleriremontin pitäisi valmistua vuoden loppuun mennessä.

Tulipaloja tai todellisia vaaratilanteita ei Ilveskodissa ole ollut. Huonekohtaiset ja herkät hälytinjärjestelmät sen sijaan ovat aiheuttaneet jonkin verran vikailmoituksia.

– Juuri tällä viikolla viimeksi lentomuurahaisten torjuntaan tarkoitettu hyönteismyrkky laukaisi hälyttimet, kertoo huoltopäällikkö Jukka Kopra.

Vuonna 2011 voimaan tullut uusi pelastuslaki velvoitti viranomaiset arvioimaan hoitolaitosten sekä palvelu- ja tukiasumisen poistumisturvallisuutta hätätilanteessa. Tarvittaessa viranomaisella on oikeus antaa toiminnanharjoittajalle korjausmääräys.

Laki ja sen tiukka soveltaminen on vauhdittanut Hämeenlinnan seudulla luopumista vanhoista hoivaympäristöistä.

Hämeenlinnan kaupungilla on vielä kolme vanhainkotia, joista sprinklerit puuttuvat: Rengon Raitaharju, Iittalan Koivurinne ja Lammin vanhainkoti.

– Pelastusviranomainen on ollut todella tiukka. Myös käyttöikänsä päässä oleviin laitoksiin on vaadittu sprinklereitä, vaikka niistä ollaan luopumassa parin vuoden sisällä, kunhan uudet tilat valmistuvat, kertoo tilaajajohtaja Jukka Lindberg.

Vanhoihin rakennuksiin sammutusjärjestelmien asentaminen on huomattavan kallista verrattuna uudisrakennuksiin. Lindbergin mukaan esimerkiksi Kanta-Voutilan käytöstä vanhustenhuollossa luovuttiin nimenomaan sprinklauskustannusten vuoksi.

Lammin, Rengon ja Iittalan osalta viranomainen on lopulta hyväksynyt poistumissuunnitelmat, kun muun muassa tilajärjestelyitä on muutettu ja investoitu huonekohtaisiin hälytinjärjestelmiin.

Ilveskodin osalta Lindberg pitää investointia perusteltuna ja järkevänä.

– Ehdottomasti, koska Ilveskodilla on paikkansa myös tulevaisuuden palvelurakenteessa, vaikka sotaveteraanien hoito siellä pikkuhiljaa lakkaakin.

Janakkalassa pelastusviranomaisen vaatimus antoi sysäyksen terveyskeskuksen B-rakennuksessa sijaitsevan Pihlajakodin kolmen miljoonan euron remonttiin.

– Väistötiloissakaan ei ole sprinklereitä, mutta kun Pihlajakoti valmistuu, kaikki tilamme ovat lainsäädännön edellyttämällä tasolla, kertoo kunnan rakennuttaja Liisa Jokinen.

Hattulassa on samantyyppinen tilanne, kunhan uusi Attendon rakennuttama hoivayksikkö valmistuu. Tiloihin keskitetään Pappilanniemen Tuulikellon ja Katinalan Tuulia-kodin asukkaat.

– Tuulia-kotiin jää vielä toimistotiloja ja lyhytaikaispaikkoja, joten meidän pitää vielä pohtia sen poistumisturvallisuutta, sanoo perusturvajohtaja Anitta Leinonen. HäSa

Päivän lehti

7.4.2020