Kanta-Häme

Ei kai Aulangon joutsenia ole silvottu?

Tiistain Hämeen Sanomien tekstiviestipalstalla kauhisteltiin lentokyvyttömäksi silvottujen lintujen tuomista ihmisiä viihdyttämään. Kirjoitus viittasi kuuluun joutsenpariin Ainoon ja Janneen, jotka palasivat talvikodistaan Ähtärin eläinpuistosta takaisin Aulangon Joutsenlammelle.

Miten on, Metsähallituksen kenttäpäällikkö Jere Rauhala, ovatko Aino ja Janne lentokyvyttömiä lintuparkoja, jotka on silvottuina tuotu ihmisten viihdykkeeksi ja petojen armoille?

– Eiväthän ne todellakaan ole lentokyvyttömiä! Kun joutsenet viikko sitten tuotiin Ähtäristä, niin ensi töikseen ne lensivät melkein kuin näytösluonteisesti sadan ihmisen edessä järven päästä toiseen.

– Tämä meidän lintujen lentokyvyttömyys on jonkinlainen urbaani legenda, joka nousee pinnalle joka vuosi. Mutta paikkaansa nuo jutut eivät pidä.

Mistä tällaiset väitteet tulevat?

– Sitä en tiedä. Voi olla, että joku on katsonut lintujen siipisulkien olevan huonon näköiset. Se on vain kuljetuksesta johtuva kosmeettinen asia, joka korjaantuu viimeistään sulkasadossa. Ainoa varma tapa tehdä linnut lentokyvyttömiksi olisi katkaista niiden siipijänteet, ja sitä ei missään tapauksessa tehdä.

Miten Aino ja Janne sitten pysyvät kiltisti lammellaan?

– Joutsen on paikkauskollinen eläin ja ne ovat ottaneet Joutsenlammen kodikseen. Eivät ne sieltä lähde, eivätkä varmasti päästäisi toista joutsenpariakaan samalle lammelle pesimään.

– Muuten Aino ja Janne kyllä lentelevät ja tallustelevat paljon tässä Aulangon ympäristössä. Viime syksynäkin niitä haettiin golfkentältä asti, kun oli aika lähteä Ähtäriin. (HäSa)