fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

Ei kansanäänestystä toriparkista? - Kaupunginjohtaja torppaa 2348 ääntä keränneen kuntalaisaloitteen neljästä syystä

Toriparkin vastustajat osoittivat mieltään Raatihuoneen edessä tammikuussa 2019. Arkistokuva. Kuva: Pekka Rautiainen
Toriparkin vastustajat osoittivat mieltään Raatihuoneen edessä tammikuussa 2019. Arkistokuva. Kuva: Pekka Rautiainen

Kaupunginjohtaja Timo Kenakkala esittää kaupunginhallitukselle, että Hämeenlinnassa ei järjestetä neuvoa antavaa kansanäänestystä toriparkin rakentamisesta.

Kuntalaisaloitteen äänestyksen järjestämisestä allekirjoitti 2348 hämeenlinnalaista.

Kuntalain mukaan kansanäänestysaloitteeseen vaaditaan allekirjoitus vähintään neljältä prosentilta 15 vuotta täyttäneistä asukkaista. Tämä raja ylittyi 50 allekirjoituksella.

Lue myös: Voit kohta päästä äänestämään Hämeenlinnan toriparkista – Kysyimme kärkipoliitikkojen mietteet (14.10.2019)

Neljä perustelua miksi kansanäänestystä ei pitäisi järjestää

Kaupunginhallitukselle maanantaina annettavassa päätösehdotuksessa annetaan neljä perustelua miksi kansanäänestystä ei pitäisi järjestää.

Ensimmäisenä mainitaan aloitteen perusteluissa tehty toriparkin rinnastaminen koulujen rakentamis- ja korjaustarpeeseen. Kenakkalan mukaan tällaista rinnastusta ei voi tehdä, sillä koulut rahoitetaan kaupungin budjetista.

Yli puolet toriparkin rahoituksesta tulisi ulkopuolelta muun muassa velvoitepysäköintipaikkoja myymällä. Ostajiksi tulisivat esimerkiksi taloyhtiöt keskustan kolmesta korttelista, joihin on haettu merkittävää lisärakentamisoikeutta. Tarvittavat parkkipaikat eivät mahdu näille tonteille.

Toriparkissa kaupungin osuudeksi jäisi Hämeenlinnan Pysäköinti Oy:n lainaosuuden takaaminen, joka on alle puolet hankkeen kokonaishinnasta.

Lue myös: Hämeenlinnan uuteen keskustaan kuluu iso kasa rahaa – Toriparkki on ikuisuuskysymys (8.1.2019)

Toinen perustelu koskee koko kysymyksenasettelua.

Kenakkalan mukaan pysäköintilaitoksen rakentaminen ei ole muusta keskustan kehittämisestä erillinen asia. Näin ehdotettu kansanäänestyskysymys “Rakennetaanko toriparkki, kyllä vai ei” olisi liian yksinkertainen, koska se ei esitä muita vaihtoehtoja.

Valmisteluaineiston mukaan keskustasta on poistumassa merkittävä määrä pysäköintipaikkoja kaduilta ja torilta. Nämä korvattaisiin paikoilla pysäköintilaitoksessa.

Lue myös: Apulaiskaupunginjohtaja vastaa: Mihin toriparkkia tarvitaan Hämeenlinnassa? (22.8.2019)

Kolmantena syynä mainitaan, että keskustan kehittämistä ja pysäköintiä ratkotaan jo eri vaihtoehtoja tarkastelemalla kaupunginvaltuuston ohjauksessa ja sen päätösten mukaisesti.

Neljänneksi syyksi annetaan kansanäänestyksen kustannukset. Äänestyksen on arvioitu maksavan noin 109 000 euroa, eli noin kaksi euroa jokaista äänioikeutettua kohden.

Lue myös: Toriparkkiäänestys olisi Suomen suurin – Arvio: Kansanäänestys maksaa pari euroa äänioikeutettua kohti (16.10.2019)

Valtuusto tekee lopullisen päätöksen

Kaupunginhallitus voi maanantaina päättää hyväksyä Timo Kenakkalan päätösehdotuksen.

Se voi myös tehdä oman ehdotuksesta poikkeavan ratkaisunsa tai se voi jättää asian pöydälle jossain tulevassa kokouksessaan ratkaistavaksi.

Lopullisen ratkaisun kansanäänestyksen järjestämisestä tekee Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana. HäSa

 

Uutinen on päivitetty kauttaaltaan 25.10.2019 klo 13.45

 

Lue myös: Jankkaaminen toriparkista on kestänyt Hämeenlinnassa jo 160 vuotta – Tällaista kehää keskustelu on kiertänyt (1.9.2019)

Lue myös: Kaksi kerrosta, yli 600 autopaikkaa ja noin 30 miljoonaa – Tällainen olisi torin alle rakennettava P-Tori (16.8.2019)

Lue myös: Valtuuston jälkipyykki: Yleisö näytti toriparkille punaista, mutta valtuuston enemmistö vihreää (29.1.2019)

Menot