fbpx
Kanta-Häme

Ei kesää ilman kirjoja

Kesäloma alkaa. Tuntuu, että on kauheasti vapaa-aikaa. Sataa. Ei kun paistaa. Ei, sataa sittenkin. Mitähän tekisi?
 
Tässä vaiheessa itsepohdiskelua rupeaa kaipaamaan jo kirjaa kouraansa. Kesällä vain on pakko lukea kirjoja, satoi tai paistoi.
 
Saman on todennut myös hämeenlinnalainen Tuula Fingerroos, joka tutkailee Hämeenlinnan kaupunginkirjaston Kesälukemista-hyllyiltä itselleen sopivia kirjoja.
 
– Olen opinto-ohjaaja. Kun on pitkä kesäloma eikä mitään kesämatkojakaan tiedossa, ehtii lukea paljon. Välillä menee kirja päivässä, mutta yleensä 1–3 romaania viikossa. Kirjastosta käyn etsimässä kerran viikossa kesälukemista.
 
Edellisiltana Fingerroos on saanut juuri luettua loppuun ruotsalaisen jännityskirjailijan Camilla Läckbergin romaanin, jonka tapahtumat sijoittuvat Fjällbackaan. Päähenkilöinä ovat kirjailija Erica Falck ja poliisi Patrik Hedström.
 
– Tykkään myös kauhujutuista ja scifistä. Vares-romaanejakin on mennyt paljon. Jonkin verran luen myös historiallisia romaaneja ja rakkausromaaneja.
 
– Jos Enni Mustoselta tulee jotain uutta, se lähtee aina mukaan. Luen myös Tuija Lehtistä. Heillä on oma tapansa kirjoittaa hauskasti vaikeistakin asioista.
 
Kädessä Fingerroosilla on scifi-kirjallisuudesta J.R. Wardin Uudestisyntynyt rakastaja, joka lähtee lainana tällä kertaa matkaan. Hän näyttää hyllystä myös Rick Riordanin nuorten sarjaa Olympoksen sankarit, josta hän on lukenut kaikki osat.
 
– Sitten olen lukenut kaikki hattulalaiskirjailija Anneli Kivelän Katajamäki-sarjan kirjat. Ne ovat helppolukuisia, mikä ylipäätään on tärkeää kesälukemisissa. Ei tarvitse ajatella mitään.
 
Helppolukuiset kirjat ovat Fingerroosille vastapainoa talven lukemisille.
 
– Silloin pitää lukea opetuskirjallisuutta, esimerkiksi uutta oppilashuoltolakia. Tykkään myös enemmän lukea talvella kuin kesällä historiallisia romaaneja, etenkin Venäjän tsaareista.
 
Entä onko Tuula Fingerroosilla lempikirjaa tai -kirjailijaa?
 
– Olen sitä joskus itsekin miettinyt, mutta ei ole. Ihastun välillä johonkin kirjailijaan ja luen häneltä kaikki. Ja sitten se taas vaihtuu.
 
Lainaustisikillä Minna Uosukainen lappaa kangaskassiinsa hermomäärän erilaista kesälukemista.
 
– Kassissa on nyt jännitystä, tietokirjoja, ruokakirjoja, sisustuskirjoja ja sarjakuvia. 
 
Hän näyttää muun muassa kirjaa Kahvi – suuri suomalainen intohimo.
 
– Pitäähän sitä nyt vähän kahviin perehtyä, koska olen kova kahvinjuoja, Uosukainen nauraa.
 
Sarjakuvat eivät suinkaan ole menossa Minna Uosukaisen 11- ja 13-vuotiaille tytöille, vaan hänelle itselleen. Lainassa on paitsi perinteistä Asterixia, myös Piko ja Fantasiota sekä lännensankari Luutnantti Blueberrya.
 
– Olen pikkutytöstä asti lukenut sarjakuvia: Aku Ankkaa, Tinttiä, Lucky Lukea, Asterixia… Kiinnostus niihin on edelleen säilynyt. Sarjakuvakirjan voi lukea yhdeltä istumalta illassa. Niitä ei voi jättää kesken, kertoo SSAB:n Hämeenlinnan tehtaan ympäristöpäällikkönä työskentelevä Uosukainen.
 
Dekkareita hän kertoo lainanneensa lähinnä miehelleen, mutta jos ne osoittautuvat hyviksi, myös Uosukainen lukee ne. Nyt vuorossa ovat Olen Steinhauerin Amerikkalainen vakooja ja Chevy Stevensin Kadonnut.
 
Ehdoton Uosukaisen dekkarisuosikki on islantilainen, moneen kertaan palkittu Arnaldur Indriðason.
 
– Sain viime viikonloppuna loppuun hänen kirjansa Hyytävä kylmyys. Olen myös lukenut kaikki Lee Childin kirjat.
 
Aivan eri maailmaan Uosukainen hyppää tietokirjojen kanssa. Niistä kiinnostavat etenkin käsillä tekemiseen ja sisustamiseen liittyvät kirjat.
 
– Kunnostan itse huonekaluja, joten tykkään katsella ideoita kirjoista. Viimeksi verhoilin uudestaan 50-luvun nojatuolin ja hioin sen puuosat.
 
Kirjoja Uosukainen “ahmii” yhden romaanin viikkotahdilla, ja lisäksi menee yksi sarjakuva päivässä.
 
Kirjastonhoitaja Asko Fagerlund Hämeenlinnan kaupunginkirjastosta kertoo, että kirjaston tyhjä aulatila on kesäajaksi valjastettu nimenomaan kesälukemista silmällä pitäen.
 
– Osa tulee lainaamaan oikein lukulistan kanssa. Kesällä halutaan panna aivot narikkaan. Eniten menee romanttista viihdettä, dekkareita ja laadukasta kaunokirjallisuutta. Finlandia-voittajat menevät aina heti kiertoon.
 
– Nostamme esille kirjoja eri aihepiireistä, jotka ovat sillä hetkellä ajankohtaisia, liittyen esimerkiksi puutarhanhoitoon ja kesäharrastuksiin. Pokkareille on oma telineensä. Kesälukemista-hyllyssä on uutta aikuisten kaunokirjallisuutta.
 
Lainaajia on kaikenikäisiä, mutta erityisesti Fagerlund on uutena ryhmänä pannut merkille isät pikkulapsiensa kanssa. Nuoria voisi käydä hänen mukaansa enemmänkin, mutta heppatytöt eivät petä kesälläkään, vaan hevosaiheiset kirjat tekevät kauppansa.
 
– Fantasiaakin nuoret lukevat paljon. Harry Potter -kirjat ovat lähteneet tänä kesänä uudestaan lentoon, Fagerlund kuvailee.
 
Suomalaisen Kirjakaupan myymäläpäällikkö Päivi Niskanen kertoo, että pokkareita menee kesällä talvea enemmän.
 
– Niitä on helppo ottaa matkalle, mökille ja rannalle. Nyt on tullut niin paljon huippu-uutuuksia, että kovakantisiakin menee hyvin.
 
Myydyimpien kirjailijoiden joukossa ovat nyt Enni Mustonen, Anthony Doerr, Heli Laaksonen, Linda Olsson, Eppu Nuotio, Camilla Läckberg ja Reijo Mäki. 
 
Dekkariuutuuksia kirjakaupassa silmäilee hämeenlinnalainen Pauli Pelto – ensimmäistä kesälomapäiväänsä viettävä NHK-Keskus oy:n varatoimitusjohtaja.
 
– Haen vähän lomalukemista. Tarkoitus on lähteä Kyprokselle katsomaan, ovatko pankit auki, Pelto vitsailee viitaten Kreikan epävarmaan taloustilanteeseen.
 
– Aion samalla lueskella, kun istun aurinkotuolilla, etten ihan kokonaan tylsisty.
 
Pelto kertoo, että hänellä on yleensä aikaa lukea kirjoja vain loma-aikoina. Vuosittain hän ehtii lukea 5–10 kirjaa.
 
Mutta miksi juuri dekkareita?
 
– Ne ovat viihdyttäviä ja rentouttavia. Ja ratkaisuja täytyy aina vähän itsekin miettiä. Näin saa ajatukset pois töistä.
 
Ykkösdekkaristi Pellolla on norjalainen Jo Nesbø. Muutenkin Pelto pitää pohjoismaalaisista dekkareista, koska niiden peilaama maailma on lähellä suomalaista sielunmaisemaa.
 
– Nyt kylläkin tuli ostettua yksi tällainen harhaluoti, Pauli Pelto nauraa viitaten kädessään olevaan, yhdysvaltalaisen Gillian Flynnin kirjaan Kiltti tyttö.
 
Toisesta kädestä kuitenkin löytyy tanskalaisen Jussi Adler-Olsenin Pullopostia tasapainottamaan tilannetta. HÄSA
 

Menot