Kanta-Häme

Ei kevättä ilman jäätelöuutuuksia

Jos jäätelönsyönnin sesonki on kesällä, niin jäätelötehtaalla se alkaa jo tammikuussa ja jatkuu heinäkuulle.

Nestlén Turengin jäätelötehtaalla ei puhutakaan kesätyöntekijöistä vaan kausityöntekijöistä. Heitä on tehtaalla sesongin aikana noin sata. Vakituista työväkeä on noin 150.

Jäätelön kulutus laskenut

Vuonna 2011 käyttöön otettu valmiste- eli makeisvero oli kova isku jäätelöntuottajille, mutta Turengissa ei ole lannistuttu. Uuteen sesonkiin on valmistauduttu normaalilla tavalla, eli jäätelötehtaan omat tuotekehittelijät ovat loihtineet markkinoille taas kymmenkunta uutta jäätelömakua.

Jäätelötehtaan onneksi suomalaiset ovat edelleen Euroopan kovimpia jäätelönsyöjiä, vaikka litramäärissä onkin tultu alaspäin. Nykyisin suomalainen syö ”vain” 12 litraa jäätelöä vuodessa, kun vielä pari vuotta sitten määrä oli lähes 15 litraa.

Tehdaspäällikkö Arto Seppä-Lassila ja jäätelön liiketoimintajohtaja Johanna Sewon-Kievari katsovat, että kulutuksen väheneminen johtuu ennen kaikkea makeisverosta, joka kohtelee jäätelöä epäoikeudenmukaisesti.

Sewon-Kievarin mielestä verotusta täytyisi muuttaa. Vaihtoehtoja on kolme: vero voitaisiin kokonaan lopettaa, se voitaisiin laajentaa kaikenlaisiin sokerillisiin tuotteisiin tai sitten pitäisi ottaa käyttöön ALV-pohjainen verotus.

Valiojäätelö painuu historiaan

Turengin tehdas vietti viime vuonna 50-vuotisjuhlavuottaan. Ensi vuonna taas tulee kymmenen vuotta siitä, kun jäätelötehdas siirtyi Valiolta kansainvälisen Nestlé-elintarvikejätin omistukseen.

Silloin jäätelötehdas sai kymmenen vuoden siirtymäajan käyttää markkinoinnissaan Valiojäätelö-nimeä. Nyt on siirtymäajan viimeinen vuosi. Osassa tuotteista Valiojäätelö-nimestä on jo luovuttu.

Seppä-Lassila muistaa, että omistajanvaihdos herätti pelkoja vajaat kymmenen vuotta sitten. Mutta nykyään tehtaalla ollaan tyytyväisiä Nestléen ja siihen, että yhtiö on kehittänyt tehdasta monin tavoin.

– Nestlé on panostanut turvallisuuteen ja henkilöstöön. Lisäksi se on tehnyt tehtaalle 15 miljoonan investoinnit.

Tärkein investointi on ollut vuonna 2008 toteutettu kylmälaitoksen uudistaminen. Lisäksi on uusittu kotipakkauskone, tuuttilinja, lavaamo sekä kylmävarastointi- ja muita varastointitiloja.

Jäätelöntuotanto kaksissa käsissä

Sen jälkeen kun Sipoossa sijaitseva Ingmanin jäätelötehdas siirtyi Unileverille, kaikki merkittävä jäätelöntuotanto on ollut Suomessa kaksissa käsissä: Nestléllä ja Unileverillä. Kilpailutilanne vaikuttaa Seppä-Lassilan mukaan siihen, mitä tietoja tehdas voi julkisuuteen kertoa.

Siksi Turengin tehdas ei enää kerro esimerkiksi sitä, kuinka paljon jäätelöä se tuottaa vuodessa.

Joka tapauksessa tehdas tekee jäätelöä käytännössä enää suomalaisille.

– Vuonna 2011 vientimme oli vielä kymmenen prosenttia, nykyään se on 0,1 prosenttia, Seppä-Lassila kertoo. (HäSa)