Kanta-Häme

Ei korkokenkiä, vaan kaasukahvoja - Kolmatta kertaa Lopella järjestetty naisten enduroleiri alkaa olla jo perinne

Päriseviä moottoripyöriä, pöliseviä hiekkapolkuja, kuraisia peltoalueita – ja kymmeniä naisia.

Lopen Enduron järjestämä naisten enduroleiri on houkutellut Lopelle 79 moottoripyöräilystä kiinnostunutta naista.

Leppäniemen kartanon mailla pidetyllä leirillä oli mukana niin kokeneita kurvailijoita kuin ensimmäistä kertaa moottoripyörän selkään hypänneitä naisia.

Stereotyyppisesti ajateltuna naiset ja kuraiset enduromoottoripyörät eivät ole se kaikkein todennäköisin yhdistelmä, kun aletaan puhua naisten harrastuksista. Suomalaisen naisenduron voimanainen, Maire Jäntti kumoaa tämän ajatuksen.

– Naiset ja enduro sopivat erinomaisesti yhteen. Ihan siinä missä miehetkin ja enduro sopivat. Täällä on niin paljon naisenergiaa, että tämän leiriviikonlopun jälkeen on pitkään sellaisessa euforisessa tilassa, Jäntti sanoo.

 

Naisenduron harrastajamäärät ovat vuosien saatossa kasvaneet reilusti.

Jäntin ensimmäiset kokemukset naisten enduroleirin järjestämisestä ovat 1990-luvun alusta, jolloin leirille ilmoittautui alle 10 naista. Siitä on tultu pitkä matka eteenpäin, sillä nyt leiri oli varattu hyvissä ajoin täyteen.

– Tämä on nyt kolmas leiri, jonka järjestämme täällä Lopella, ja osa naisista on ollut mukana kaikilla leireillä. Toki mukana on uusiakin kokeilijoita, Jäntti kertoo.

Ensimmäisen päivän ajoharjoitusten tauottua porilaisella Hanna Peltomäellä, 29, on hiki otsallaan.

250-kuutioisen moottoripyörän kanssa vietetty aamupäivä on ollut rankka mutta mieluisa kokemus Peltomäelle, jonka omat ajokilometrit moottoripyörällä ovat kovin vähäisiä.

– Kaverin poikaystävällä on moottoripyörä, ja sillä kävimme hieman harjoittelemassa ennen tänne tuloa. Muuten omat ajelut rajoittuvat teini-iän skootteritouhuihin, Peltomäki valottaa omaa ajotaustaansa.

 

Lopen enduroleiri on ollut Peltomäen haaveissa aiempinakin vuosina, mutta leiri on ollut aina loppuunmyyty, eikä hän ole päässyt mukaan. Tällekin leirille hän pääsi mukaan vasta varasijalta.

Peltomäki lähti leirille ystävänsä Janika Tommiskan kanssa. Tiedon leiristä hän sai sosiaalisen median kautta.

– Seuraan Kristiina Komulaista Instagramissa, ja hän somettaa ahkerasti omasta enduroharrastuksestaan. Sieltä kautta tämä idea leirille osallistumisesta lähti, Peltomäki paljastaa.

Kristiina Komulainen on televisio- ja radiojuontaja, ja hän on myös yksi leirin puuhanaisista.

 

Enduroleirille osallistuminen vaatii tietynlaista kokeilunhalua, ja sitä Peltomäeltä löytyy.

– Tämä on minulle tyypillistä, että lähden kokeilemaan kaikenlaisia uusia juttuja. Olen esimerkiksi ollut alamäkiajokurssilla Sappeella. Siellä on tällainen samanlainen konsepti, jossa on järjestetty naisille oma kurssi, ennakkoluulottomaksi itseään luonnehtiva Peltomäki kertoo.

Vapaa-ajanharrastuksista saattaa monissa tapauksissa olla hyötyä myös työelämän puolella. Mitä rekrytointialalla työskentelevä Peltomäki toivoo saavansa enduroleiriltä mukaan työelämään?

– Ainakin sellaista rohkeutta heittäytyä erilaisiin asioihin. Ja totta kai itsevarmuutta. Ja aina täällä tutustuu uusiin ja mielenkiintoisiin ihmisiin, oman pyörän ostamisesta haaveileva Peltomäki päättää. HäSa