fbpx
Kanta-Häme

Ei kovin helppo rasti

– Ei ollut kauhean helppoa, mutta tosi mielenkiintoinen rasti, toteaa Lyseon lukion ensimmäistä vuosiluokkaa käyvä Mikael Honkala.

Honkala on juuri sompaillut helposti “linkkuun” menevää raskasta yhdistelmäajoneuvoa parkkiin Laivalaiturin rannan parkkipaikalla. Tosin auton voimanlähteenä toimivat polkimet, mutta periaate on sama kuin motorisoidussa isoveljessä.

– Tarkoitus on peruuttaa yhdistelmä 10 metriä suoraan. Ne jotka ovat kokeilleet, tietävät, ettei se ole ihan simppeliä. Hyvin lukiolaiset ovat pärjänneet, useasta näkee, että selkärangassa on jo ajatus ajamisesta, kehuu Liikenneopettajakoulun opiskelija Jari Saunio.

Meneillään on Lyseon lukiolaiset liikenteessä -liikenneturvallisuuspäivä. Ensimmäisen kerran lukion, Cap-autokoulun, poliisin, Liikenneturvan ja pysäköinninvalvonnan yhteishanke toteutettiin kaksi vuotta sitten.

– Idea lähti palaverista, jossa pohdittiin lukion ja autokoulun käymisen yhteensovittamista. Koko homma on talkoilla synnytetty ja siinä on jumalaton työ. Ihan joka vuosi tätä ei voi järjestää, se on jo resurssikysymys, huokaa Cap-autokoulun toimitusjohtaja Pekka Kari.

Tosin keskusteluita on ollut laajentaa tempausta Riihimäelle ja Kaurialan lukiokin on käynyt yrittäjän ajatuksissa.

– Olemme uudenlainen autokoulu ja haluamme olla yhteiskunnassa mukana muutenkin kuin vain bisneksen kautta. Mutta ei siitä haittaa ole, jos joku asiakaskin tämän kautta tulee, Kari hymyilee.

Palkintona II-vaihe

Päivän aikana lyseolaiset opiskelevat luennolla liikenneturvallisuutta ja saavat tietoa uudesta ajokorttilaista. Kaupungille ripotelluilla rasteilla kilpailtiin kahdeksassa eri lajissa, joissa oli mukana myös huumoria ja pikkaisen jujutusta.

Opiskelijoille esimerkiksi uskoteltiin näiden olevan suorittamassa suunnistustehtävää, mutta samaan aikaan salaa tarkkailtiin, kävelevätkö nämä punaisia päin ja noudattavat muutenkin liikennesääntöjä. Yhteistyössä pysäköinninvalvonnan kanssa kaupungille oli sijoitettu myös hyvin erikoisella tavalla parkkeerattuja autoja.

– Vähän pelkäsin, miten pysäköinninvalvonta suhtautuu, kun olin sinne yhteydessä. He olivat kuitenkin heti juonessa mukana, Pekka Kari kiittelee.

Koulun arkeen tempaus tuo mukavaa vaihtelua ja tavan valistaa ajankohtaisesta asiasta opiskelijoita miellyttävällä tavalla.

– Kun mukana on vähän kilpailuhenkeä, niin nuoret saadaan hyvin mukaan. Palkinnotkin ovat hyvät, siellä on esimerkiksi autokoulun II-vaiheen koulutusta ilmaiseksi, rehtori Erno Tossavainen kertoo. (HäSa)

Menot