Kanta-Häme

Ei mikään kantti kertaa kantti

– Joku ihmetteli, miksi rakennuksessa on niin monta nurkkaa. Vastasin, että tervetuloa suunnittelemaan tälle tontille jonkin muun mallinen rakennus, sanoo projektijohtaja Risto Hast.

Hän on toukokuusta lähtien vetänyt Hattulaan suunnitellun uuden koulun ja liikuntahallin hanketta. Haastattelun aikana Hastin puhelin soi jatkuvasti, sillä rakennuksen urakkatarjouksia odotetaan kuntaan kahden viikon kuluessa, ja viimeiset tarkentavat piirustukset lähtivät maailmalle keskiviikkona.

– Kiinnostusta on ollut ja kyselyitä. Eihän tämän mittaluokan hankkeita ole joka päivä tarjolla rakentajille, Hast sanoo.

Kaavaillun aikataulun mukaan tekninen lautakunta ja kunnanhallitus kokoontuvat marraskuun alussa valitsemaan urakoitsijat, ja valtuusto päättää hankkeen toteuttamisesta kokouksessaan marraskuun 12. päivänä.

Ei sittenkään yhtenä pakettina

Hast kertoo hypänneensä mukaan liikkuvaan junaan toukokuussa, sillä monitoimitalon tilaohjelma oli silloin valmis ja suunnittelija valittu.

Rakennuksen pääsuunnittelijaksi valittiin Arkkitehtitoimisto Aarne von Boehm, joka suunnittelee parhaillaan myös Hämeenlinnan Tuomelan koulun peruskorjausta ja on aiemmin suunnitellut muun muassa Kaurialan lukion laajennuksen ja Hamkin tiloja Visamäkeen.

– Vauhdilla tässä on edetty, sillä ensimmäinen suunnittelukokous oli 6. kesäkuuta, ja nyt ollaan jo tässä eli urakkatarjouksia odotellaan, Hast huomauttaa.

Monitoimitalo piti alunperin kilpailuttaa KVR-urakkana eli pakettina, joka olisi sisältänyt kaiken suunnittelusta rakentamiseen. Tästä kuitenkin luovuttiin, ja sen sijaan suunnittelu kilpailutettiin erikseen ja nyt rakennusurakat erikseen.

– Lopputulos on ainakin sillä tavalla varmempi, että tiedämme, mitä milläkin rahalla saa, Risto Hast sanoo.

Liikuntasali uppoaa rakennusmassaan

Rakennuksen paikan on sanellut se, että tontti rajoittuu arvokkaaksi avoimeksi maisema-alueeksi luokiteltuun Hurttalan peltoon. Museovirasto on edellyttänyt, että avoin näkymä säilyy.

– Siksi rakennus on suunniteltu juuri tähän paikkaan ja siksi se on juuri sen mallinen kuin on.

Monitoimitalo on kaksikerroksinen, ja liikuntahalli sijoittuu muun rakennusmassan sisään, eli se ei ole erillinen siiveke tai kylkiäinen. Halli on kahden kerroksen korkuinen, ja muu osa rakennuksesta on kaksikerroksinen.

Hast kertoo, että liikuntahalli täyttää virallisten futsal- ja salibandyotteluiden mitoitusvaatimukset. Halliin on suunniteltu 300-paikkainen, kiinteä katsomo.

Rakennuksen alakertaan on suunniteltu liikuntahallin lisäksi sitä palvelevat pukuhuoneet ja wc-tilat sekä tilat keittiölle, ruokasalille, esiopetukselle, harjaantumis- eli eha-luokille ja tekniselle työlle.

Toiseen kerrokseen on sijoitettu perusopetuksen luokat avoimeen oppimisympäristöön, eli tilaa ei ole jaettu erillisiksi luokkahuoneiksi. On yläkerrassa silti väliseiniäkin, sillä siellä on muun muassa opettajainhuone, muita henkilöstön tiloja, ryhmätyöskentelyyn sopivia tiloja sekä musiikki-, kuvaamataito- ja tekstiilityön luokat ja eha-luokkia.

Rakennuksen pääsisäänkäynti tulee pihan ja nykyisen pallokentän puolelle. Huoltopiha sisäänkäynteineen sijaitsee rakennuksen pohjoispuolella eli Juteinintien suuntaan. Liikuntahalliin kuljetaan myös erillisestä sisäänkäynnistä suoraan pukuhuoneille.

Monitoimitaloa varten on jo rakennettu tieyhteys eli Opinkuja Hattulantieltä, samoin esimerkiksi valaistusta on jo rakennettu valmiiksi.

Monitoimitalolle on haettu ja saatu valtion tukea yhteensä noin 1,5 miljoonaa euroa. Tukihakemuksissa hankkeen kokonaiskustannukset arvioitiin hieman alle 12 miljoonaksi euroksi, julkisten hankintojen Hilma-sivustolla taas hankkeen hintahaarukaksi mainitaan 14–16 miljoonaa euroa. (HäSa)